- Poradna
- Bylinková poradna
- Sběr, zpracování rostlin a výroba bylinných produktů
- Je lepší výroba tinktury zastudena (lednice) nebo za tepla (teplá místnost a protřepávání)?
×
Toto je volitelný nadpis fora pro sekci připomínky.
Je lepší výroba tinktury zastudena (lednice) nebo za tepla (teplá místnost a protřepávání)?
- 20. bře 2025 20:53 #32355
od Zíma
Dobrý den, pane doktore.
Můj dotaz je následující:
Našel jsem doporučení naložit byliny do alkoholu na dobu 3 týdnů a nebo naložit byliny do alkoholu v chladu na dobu 8 týdnů a často protřepávat. Co je pro kvalitu výsledné tinktury vhodnější?
Děkuji a jsem s pozdravem.
Poslední změna: 20. bře 2025 20:53 uživatelem MUDr. Zbyněk Mlčoch.
#32389
od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
Dobrý den.
Tinktury se vyrábí tak, že se rozdrtí bylina/keř/strom/houba, zalije se správnou koncentrací lihu, nechá se stát na teplém místě ve stínu a pak se může slít nebo postupně odlévat.
Chlad je nežádoucí - hůře se v něm léčivé rostliny nebo medicinální houby macerují (pomalejší pohyb částic a tím horší extrakce).
Doporučuji podívat se na video o výrobě tinktur www.WebinarTinktury.cz
Děkuji za Váš dotaz a důvěru.
- Poradna
- Bylinková poradna
- Sběr, zpracování rostlin a výroba bylinných produktů
- Je lepší výroba tinktury zastudena (lednice) nebo za tepla (teplá místnost a protřepávání)?
Vygenerováno za 0.161 sekund