Šípková marmeláda - sbírat přemrzlé plody nebo ještě tvrdé před přemrznutím? | Poradna bylinky, byliny, babské rady - Bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
Na dotazy bude odpovídáno v neděli 22.11. a v pátek 27.11.2020.
 

Šípková marmeláda - sbírat přemrzlé plody nebo ještě tvrdé před přemrznutím?

1 odpověď
(stránka otevřena 87x)

Dotaz:

Dobrý den, pane doktore.

Šípková marmeláda - jde mi o to, že se ke mě dostala informace, že by se šípky měly sbírat až přejdou mrazem, mě to přijde jako blbost.
Nevíte jak to je?

Děkuji moc.

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.

Plody růže šípkové (šípky) je možné pro účely čaje sbírat zralé, nepřemrzlé.

Pro účely výroby marmelády vzhledem k tvrdosti plodů je výhodou sbírat přemrzlé plody. Sbírají se cca. do 3 dnů od přemrznutí.

I kdybyste měla nepřemrzlé plody, lze je samozřejmě použít, ale musela byste je pomlít např. na mlýnku na maso. V pvodním stavu by se Vám marmeláda vyráběla relativně těžko.

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.