Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Správné luhování bylinkových čajů - kolik minut je optimum?

1 odpověď
(stránka otevřena 715x)

Dotaz:

Dobrý den, pane doktore.

Můj dotaz je následující:

U některých bylinek na webu máte u přípravy čaje napsáno např. kontryhel, řepík, že se luhuje krátce. Krátké luhování doporučuje i Maria Treben, nicméně bylinkář Vladimír Vytásek říká, že čaj se má luhovat 20-25minut, aby se vyluhovaly všechny účinné látky. Maria Treben, měla dle Vytáska určité schopnosti, kdy dokázala ty účinné látky "vytáhnout" svým působením. K čemu se přikláníte?

Děkuji za Vaši odpověď.
S přáním pěkného dne
Petra J.
MUDr. Zbyněk Mlčoch

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.

Záleží na druhu obsahových látek a také na tvrdosti bylinné drogy. Tvrdé plody nebo drcenou kůru dokonce vaříme - děláme odvar; proti tomu třeba ovkětní plátky rostlin stačí scedit krátce. Pak jsou rostliny, které by se měly jen spařit, aby neztratily své účinky - mezi ně patří třeba světlík lékařský.

Obecně lze říci, že optimální doba macerace léčivé rostliny v horké vodě je kolem 20 minut. Ale jak jsem psal - existují výjimky.

Názory bylináře a mého kamaráda Vládi Vytáska z Litovle znám a povětšinou jsem s nimi ve ztotožnění (souhlasím s nimi).

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.