Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Správný postup výroby bylinkových mastí z byliny a kokosového oleje

0 odpovědí
(stránka otevřena 1567x)

Dotaz:

Výroba mastí: Používám výhradně kokosový olej (možno použít i v kuchyni). Usušenou a rozmělněnou bylinu (kořen, list, květ) zahřívám ve smaltovaném hrnku po dobu cca hodiny při teplotě cca 80 °C (nevařím). Pak nechám vychladnout a odležet ve sklepě klidně několik dnů. Poté zase zahřívám. Tak to opakuji několikrát a proto mi výroba masti trvá klidně 6-8 týdnů. Domnívám se, že tímto způsobem „vytáhnu“ z byliny maximum dobrého, možná ale zbytečně plýtvám časem.
Je to prosím správný postup? Většinou se uvádí „posmažit“, „povařit“ hodinu, poté odsatvit, druhý den ohřát a přecedit. Masti, které takto vyrábím jsou natolik funkční, až se tomu nechce věřit, ale již mnoho lidí zakusilo jejich rychlý účinek.
V některých případech vyrábím mast třeba ze 7 bylin. Ty jsem všechny připravil, smíchal v jednom kastrolku a mast vyrobil. Je lepší každou bylinu macerovat zvlášť a poté smíchat ve výslednou mast?