Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Sušení kořenů - správný postup aby nezplesnivěly

1 odpověď
(stránka otevřena 1735x)

Dotaz:

Dobrý den, pane doktore,
chtela bych se optat jestli muzu sušit kořen pampelišky, ale třeba i jiné bylinky i v troubě a pokud jo, tak jak?
Dekuji za odpověď.
MUDr. Zbyněk Mlčoch

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.

Správný postup sušení kořenů je:




    • po sběru očistit kartáčem ve vodě od zbytků hlíny,





    • je-li kořen měkký, tak nakrájet PODÉLNĚ a pak NAPŘÍČ (tzn. vzniknou půlkolečka),





    • sušíme několik hodin v horkovzdušené troubě nebo sušičce při teplotě do 40°C, nikdy ne vyšší (sušení na vzduchu je neefektivní a je velká šance na zaplesnivění kořene,





    • až jsm si jistí, že je kořen pečlivě vysušený (už se nezmenšuje objem) a kořen je lehký, tak můžeme uskladnit v uzavřeném obale - ideálně omnia sklenice





    • sklenici s usušeným kořenem dáváme do stínu (pokud není sklenice z hnědého skla, pak nemusíme).



Sušením kořenů se částečně snižuje účinnost a léčivost. Osobně proto doporučuji kořeny nakládat do alkoholu o koncentraci 80% (lze koupit v mém eshopu - https://www.bylinkyprovsechny.cz/eshop/lih-80/lih-80-procent-1-litr-konzumni-detail ) nebo i více, máte-li zdroj. Nekomerčně je možné použít i domácí slivovici.
Výhody tinktur z kořenů léčvých rostlin jsou uvedené zde: http://www.UcinkyTinktur.cz


 


Mj. pokud později chcete ze sušeného kořene "vytáhout" látky, tak ho musíte dlouho vařit (vyrábíte odvar) a přitom se část účinných látek bílkovinné povahy z kořene znehodnotí, takže i proto jsem dlouhodobě zastáncem výroby tinktur proti zpracování sušením a pak vařením na odvar.

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.