Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Sušený zázvor - výroba, recept, postup, návod, příprava

1 odpověď
(stránka otevřena 4528x)

Dotaz:

Dobrý den,
chci se zeptat, jakým způsobem popř. za jakou dobu se dá udělat sušený zázvor z čerstvého, který je k dostání běžně v obchodě.
Předem děkuji za odpověď
MUDr. Zbyněk Mlčoch

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.
Zázvor oloupeme škrabkou na brambory a nakrájíme do kostiček zruba o velikosti bonbónů. Vložíme např. do hrnce nebo konvice a celé zalijeme vařící vodou do výšky asi 2 cm. Necháme louhovat, jako když děláme čaj, dokud kousky nejsou poloměkké. Louhování zabere podle kvality zázvoru nejméně jednu hodinu. (Ale pozor, může trvat třeba i téměř tři hodiny.)

Poté, co zázvor mírně změkne, určitě ne na kaši, přecedíme zázvor tak, abychom takto získaný čaj ještě mohli dále použít. Při louhování nasákl zázvor množství vody. Znovu jej tedy zvážíme a poté přidáme stejné množství moučkového cukru a promícháme. Směs vložíme na pánev, přidáme asi 2 lžíce vylouhovaného zázvorového čaje a vrátíme na mírný
oheň. Důležité je stále míchat, aby se zázvor nepřipálil.

Mícháme půl hodiny až 45 minut, ale výsledek stojí za to!

Poté, co kousky zázvoru změknou jako turecký med, zázvor sundáme a necháme zchladnout. Uvidíte, že relativně rychle tuhne. Obsah rozsypeme na pekáč s moučkovým cukrem a promícháme, aby se v něm jednotlivé kousky dostatečně obalily.
Toto je recept na tzv. zázvorové bonbony, což je obdoba sušeného zázvoru, jen obalená v cukru. Pokud po obalení zázvoru v cukru dáte bonbony na cedník a otřepete zbytek cukru, budete mít bonbony méně sladké, ale může to znamenat, že se Vám časem slepí.
Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.