Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
Z důvodu pracovního vytížení budou dotazy v poradně zpracovány na začátku dubna 2024.

 

Tinktura z bezinek, plodu bezu černého - recept, postup, návod, příprava suroviny

1 odpověď
(stránka otevřena 2120x)

Dotaz:

Hezký den pane doktore.
Prosím, můžete poradit jaký je postup při výrobě tinktury z plodů bezinky. Kuličky bezinky mám nasušené, ale postup jsem nikde nenašla.
Vím, že o té tinktuře píšete, jestli můžete, tak prosím o radu jak postupovat. Moc děkuji za váš čas a vstřícnost radit ostatním. J
MUDr. Zbyněk Mlčoch

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.

Dovolím si poukázat na skutečnost, že léčivé rostliny a jejich části by se před výrobou tinktury neměly sušit, ale měly by se dát čerstvé nebo (pokud mají hodně vody) mírně zavadlé přímo do alkoholu. V alkoholu by se pak měly macerovat 3 týdny nebo více.

Bez černý plod (bezinky) obsahuje antokyanová barviva ad. látky, které mohou dráždit trávicí ústrojí, proto se musí před macerací v alkoholu povařit. Bezinky vaříme přímo v alkoholu na kastrolku a to asi 5 minut na co nejmenší síle plamene.

Postup výroby bylinných tinktur (vč. hmotnosti bylinné drogy a alkoholu) je na http://www.UcinkyTinktur.cz

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.