Třezalkový olej - proč je málo červený, málo zabarvený do červena?
2 odpovědi
(stránka otevřena 979x)
Dotaz:
Dobrý deň.
Jánsky olej, ktorý som robila, nezmenil farbu. Vonia trezalkou, chutí trezalkou, je i účinný, ale farbu zmenil minimálne. Kde sa prosím stala chyba?
Vopred ďakujem.
S pozdravom,
Zuzana
Odpověď na dotaz:
Dobrý den.
Nejvyšší množství červeného barviva má zralá třezalka ve vyšších nadmořských výškách. V nížině je přirozený výskyt barviva nižší. Je také možné, že jste použila pro olej málo zralé květy třezalky. I to může mít do jisté míry vliv na barvu oleje. Nicméně platí, že i světle zabarvený olej je účinný, pokud se maceruje za správných podmínek.
Děkuji za Váš dotaz a důvěru.
Nejvyšší množství červeného barviva má zralá třezalka ve vyšších nadmořských výškách. V nížině je přirozený výskyt barviva nižší. Je také možné, že jste použila pro olej málo zralé květy třezalky. I to může mít do jisté míry vliv na barvu oleje. Nicméně platí, že i světle zabarvený olej je účinný, pokud se maceruje za správných podmínek.
Děkuji za Váš dotaz a důvěru.
Odpověď na dotaz:
Olej z čerstvé třezalky se mi krásně zbarvil. V zimě jsem pak zkusila naložit do oleje třezalku sušenou a ta barvu nepustila. Je to tím sušením? Iva