Uchování rakytníku - jaké je nejlepší? (šťáva? marmeláda? sirup?)
1 odpověď
(stránka otevřena 474x)
Dotaz:
Dobrý den, pane doktore.
Můj dotaz je následující:
Co je nejlepší udělat s rakytníkem (bobule)? Šťáva, marmeláda, sirup. ? ?
Děkuji a jsem s pozdravem.
Můj dotaz je následující:
Co je nejlepší udělat s rakytníkem (bobule)? Šťáva, marmeláda, sirup. ? ?
Děkuji a jsem s pozdravem.
MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověď na dotaz:
Dobrý den.
Co se týče největšího zachování tělu prospěšných látek, tak doporučuji určitě čerstvou rakytníkovou šťávu zamrazit. Zachovají se tak vzácné enzymy a také v plné míře vitamín C (kyselina askorbová), které je rakytník přeplněný.
Hned na druhém místě bych doporučoval udělat rakytníkový likér studenou cestou, tzn. bez použití tepla nebo varu.
Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.
Co se týče největšího zachování tělu prospěšných látek, tak doporučuji určitě čerstvou rakytníkovou šťávu zamrazit. Zachovají se tak vzácné enzymy a také v plné míře vitamín C (kyselina askorbová), které je rakytník přeplněný.
Hned na druhém místě bych doporučoval udělat rakytníkový likér studenou cestou, tzn. bez použití tepla nebo varu.
Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.