Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Uchování rakytníku - jaké je nejlepší? (šťáva? marmeláda? sirup?)

1 odpověď
(stránka otevřena 344x)

Dotaz:

Dobrý den, pane doktore.

Můj dotaz je následující:

Co je nejlepší udělat s rakytníkem (bobule)? Šťáva, marmeláda, sirup. ? ?

Děkuji a jsem s pozdravem.
MUDr. Zbyněk Mlčoch

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.

Co se týče největšího zachování tělu prospěšných látek, tak doporučuji určitě čerstvou rakytníkovou šťávu zamrazit. Zachovají se tak vzácné enzymy a také v plné míře vitamín C (kyselina askorbová), které je rakytník přeplněný.

Hned na druhém místě bych doporučoval udělat rakytníkový likér studenou cestou, tzn. bez použití tepla nebo varu.

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.
1664774791_mrazena-rakytnikova-stava.jpg