Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Mražení a zavařování rakytníku - snižuje léčebné účinky, účinnost?

2 odpovědi
(stránka otevřena 1048x)

Dotaz:

Dobrý den, pane doktore.
Rad bych se zeptal jestli uprava rakytníku jako například mražení nebo zavařovaní má vliv na množství učinných látek?
Děkuji s pozdravem Tichý Daniel
MUDr. Zbyněk Mlčoch

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.

Mražení nevadí, udržuje vitamín C (kyselinu askorbovou) a zachovává látky proteinového charateru (nedochází k denaturaci bílkovin, což se děje při teplotě nad cca. 45°C).

U zavařování je to přesně naopak a vše dobré se teplem ničí. Zavařování a tepelnou úpravu rakytníku prto nedoporučuji.

Vynikající rada je SMÍCHAT 2/3 MEDU A 1/3 ČERSTVÉ RAKYTNÍKOVÉ ŠŤÁVY a užívat jako prevenci a léčbu nemocí (nachlazení, rakovina ad.). Rakytník je správná volba. Je to fantastická rostlina. Já osobně ho jím (sušené bobule) každý den večer v jogurtu a celou zimu jsem nebyl nemocný (mimochodem už 2. rok!!!). Měl jsem jen 3denní rýmu, kterou jsem vyléčil MAJORÁNKOVOU MASTÍ -
https://www.bylinkyprovsechny.cz/zpracovani/receptury/579-majorankova-mast-recept-postup-navod-na-vyrobu-ucinky-vyuziti

Všechny účinky rakytníku řešetlákového a rakytníkového oleje jsou uvedené zde:
https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/kere/166-rakytnik-rakytnikovy-olej-ucinky-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pro-zdravi

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.

Odpověď na dotaz:

Děkuji moc za více než vyčerpavájící odpověd.