Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Velmi tmavý domácí jitrocelový sirup - příčina, proč je tak tmavý?

2 odpovědi
(stránka otevřena 834x)

Dotaz:

Dobrý den,
letos jsem dělala poprvé jitrocelový sirup. Dle návodu jsem dávala vrstvy byliny a použila jsem třtinový cukr. Nechala jsem jej cca 4 týdny na sluníčku na zahradě a teď z něj mám "černocha" je černý a moc nevoní. Spíš taková zemitá "vůně". Je to na vyhození? Ani cukr nebyl úplně rozpuštěný. Žádná plíseň tam nebyla.
Děkuji, Zdiška

MUDr. Zbyněk Mlčoch

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.
Příčinu bohužel netuším a zkušenosti nemám, protože z jitrocele sirup nedělám. Jen vím, že jitrocel od doby květení rád černá.
Na kašel používám jiné byliny - hlavně lípu a tymián.
Děkuji za Váš dotaz a důvěru.

Odpověď na dotaz:

dobrý den, toto je naprosto klasický postup. Jitrocelový sirup vždy ztmavne, může za to látka zvaná aukubin, které jsou v jitroceli přesně 2 %. A správně přichystaný jitrocelový sirup má opravdu hutnou, zemitou chuť. Ta se dá zmírnit přidáním citrónu. Já však nedělám, neboť pak sirup mívá tendenci se kazit.

Mgr. Zuzana Švédová, DiS.
http://www.zuzanasvedova.cz