Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Vliv velikosti nakrájení bylinné drogy na délku, dobu macerování, macerace

1 odpověď
(stránka otevřena 694x)

Dotaz:

Zdravím a přeji krásný den ?. Zbyňku, mám křídlatkovou otázku ?. Kořen jsem nakrájela na takřka průsvitné kolečka, mohu tedy počítat s pravidlem, že drobné kousky jsou dříve vyluhované? Tinktura už mi odpočívá tři týdny a docela bych ji potřebovala. Jaký máte na to názor? Stačí a nebo dodržet minimum čtyř týdnů? Mám to v 80% alkoholu.
Děkuji.
MUDr. Zbyněk Mlčoch

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.
Můj názor je, že máte pravdu. Pokud je bylinná droga (zde kořen křídlatky japonské) velmi na drobno, urychlila jste tak maceraci a je možné tinkturu již užívat. Samozřejmě doporučuji kořen z alkoholu nevytahovat a pipetou si jen nasát trošku tinktury.
Na okraj ještě dodávám, že lze vyrábět i tzv. rychlené tinktury a to tak, že se láhev s alkoholovým macerátem postaví někde k radiátoru. Teplota by neměla nikdy překročit cca. 40°C, aby nedošlo k denaturaci bílkovin.
Každopádně doba 3 týdny je dostačující pro většinu tinktur a i Vámi zvolená koncentrace 80% je dobrá.
Přeji brzkou úzravu ať už Vás trápí cokoliv.
Ještě dodávám, že obdivuji, že se Vám podařilo kořen nakrájet na průsvitné plátky (asi na to máte nějakou mašinu), protože je kořen (hlavně ten starý, co má nejvíce účinných látek) velmi tvrdý a zpracovat ho je velmi fyzicky náročné.
Děkuji za dotaz a důvěru v léčivé rostiny.