bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
Omlouvám se, ale z časových a kapacitních důvodů budu na vaše dotazy odpovídat až od pondělí 13.7.2020 dále. Děkuji za pochopení.

 

Výroba tinktury - lze použít 96% alkohol?

3 odpovědi
(stránka otevřena 155x)

Dotaz:

Dobrý den,


mám alkohol 96% pro laboratorní účely v čistotě p. a. Mohu ho použít na výrobu tinktury?


Děkuji.

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.
Z dotazu bohužel není patrné, co chcete v alkoholu macerovat. Dle toho bych Vám dále upřesnil odpověď.
Děkuji za důvěru.

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.
Alkohol jsem zředila na cca 80% a použila na křidlatku.
Po zředění vzniklo 1,3 l alkoholu, přepočítala jsem množství křidlatky a dala macerovat. Po maceraci jej doředim na 40 %.
Snad to dobře dopadne. ?
Moc děkuji za rady.
Konečná.

Odpověď na dotaz:

Ano, děláte to naprosto správně : )
Na kořen křídlatky je potřeba koncentrace vysoká s tím, že se to PO PRVNÍ MACERACI SILNÝM ALKOHOLEM ředí na tu koncentraci 40%.
Správný postup je tedy co nejvíce na drobno nasekat kořen křídlatky (což je fuška), pak zalít koncentrovaným alkoholem (80% a více) a pak nechat cca. 3-4 týdny macerovat. Po maceraci v alkoholu je možné kořen nechat v alkoholu a jen dolí odstátou vodu tak, aby výsledná koncentrace byla kolem 40% alkoholu.
Děkuji za dotaz.