Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Zákal bezového sirupu - je v pořádku nebo ho mám vyhodit?

1 odpověď
(stránka otevřena 307x)

Dotaz:

Dobrý den, pane doktore.

Můj dotaz je následující:

Dělala jsem domácí bezový sirup. Ve vsech sklenících se udělal jakoby zákal. Jelikož se jedna o můj první domácí sirup, tak si nejsem jista, jestli je to v pořádku. Po otevření sklenice sirup krásné voní. Na hladině není plíseň patrná.

Předem děkuji za odpověď.

Martina Matoušková
MUDr. Zbyněk Mlčoch

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.

Zákal v bezovém sirupu nebo třeba i "něco gelovitého, co plave v sirupu" je normální a není na závadu. Zákal způsobuje pyl bezu černého.
Pyl je pro zajímavost nositelem vůně a je žádoucí, aby v bezovém sirupu byl přítomen. A samozřejmě je pyl bezu černého nositel zdraví prospěšných účinků.

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.