Zákal v domácí bezové šťávě - co s tím?
1 odpověď
(stránka otevřena 4493x)
Dotaz:
Cca po 3 týdnech se nám v béžové šťávě udělal tento bílý zákal, který plave uprostřed láhve. Šťáva není sterilizovaná, ale obsahuje cukr, citronovou šťávu a kyselinu citronovou, celou dobu ji skladujeme v lednici. Plíseň na ni není. Poraďte, co by to mohlo být. Děkuji.
Odpověď na dotaz:
Takový zákal je poměrně běžný, sirup (předpokládám, že je to sirup, šťáva, byť oslazená, se Vám i v lednici začne kazit a v tom případě, pokud tam není dost konzervantu-cukru, alespoň 1/2 kg na litr, už bych to nekonzumoval) obsahuje pevné částice, např. pyly a vzniká šlem. Toho se zbavíte tak, že sirup přecedíte přes jemné pláténko. Ale jinak není na závadu a pokud je v pořádku senzoricky a nemá plíseň, pijte ho.