Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
Z důvodu pracovního vytížení budou dotazy v poradně zpracovány na začátku dubna 2024.

 

Zákal v domácí bezové šťávě - co s tím?

1 odpověď
(stránka otevřena 5400x)

Dotaz:

Cca po 3 týdnech se nám v béžové šťávě udělal tento bílý zákal, který plave uprostřed láhve. Šťáva není sterilizovaná, ale obsahuje cukr, citronovou šťávu a kyselinu citronovou, celou dobu ji skladujeme v lednici. Plíseň na ni není. Poraďte, co by to mohlo být. Děkuji.

1466746617_img_20160624_071505.jpg

Odpověď na dotaz:

Takový zákal je poměrně běžný, sirup (předpokládám, že je to sirup, šťáva, byť oslazená, se Vám i v lednici začne kazit a v tom případě, pokud tam není dost konzervantu-cukru, alespoň 1/2 kg na litr, už bych to nekonzumoval) obsahuje pevné částice, např. pyly a vzniká šlem. Toho se zbavíte tak, že sirup přecedíte přes jemné pláténko. Ale jinak není na závadu a pokud je v pořádku senzoricky a nemá plíseň, pijte ho.