cesmina ostrolista ucinky co leci pouziti uzivani vyuziti pro zdraviCesmína ostrolistá (latinsky ilex aquifolium, synonymně lesní jehlice, lesní kopřiva, bodavá palma) patří do čeledi cesmínovité. Je vysoká 100-500 cm. Kvete v květnu až červnu. Je to malý strom nebo dvojdomý keř. Silně větvený, stálezelený. Listy kožovitě tvrdé, ostnitě zubaté, tmavozelené, lesklé, zvláště u starých rostlin i celokrajné. Květy čtyř- až pětičetné, bílé, sedí vždy po několika v úžlabí listů. Plod bobulovitý, svítivě červený, jen na samičích keřích, jedovatý.


Účinky rostliny:

Účinky rostliny:

  • nemoci ledvin
  • nachlazení
  • chřipka
  • horečka
  • protizánětlivý účinek
  • zánět spojivek
  • nemoci kloubů

Výskyt a rozšíření:

světlé listnaté lesy a křoviny.

 

Záměna:

Mahónie cesmínolistá (Mahonia aquifolium). Nízký keř se žlutým dřevem. Listy ne tak pevné, méně lesklé, mírně zvlněné, na okraji jemně ostnitě zubaté. Květy žluté v dlouhých přímých hroznech. Bobule tmavomodré, oválné, po uvaření jedlé.

 

Anglosaská vánoční dekorace

Nejspíš to nikdo netuší, ale největší filmová metropole západního světa byla kdysi postavená v lese plném cesmín. Hollywood — v angličtině holly znamená cesmína. V anglosaském světě je symbolem zimního slunovratu a oslavy Vánoc. Stálezelenými listy zvali lidé do svých domů dobré duchy přírody. Koštětem z pichlavých listí a větví čistili komín, aby jím mohl Santa Claus s dary pohodlně a bezpečně proklouznout do jejich příbytků.

 

Cesmína - mírně jedovatá

Listy cesmíny obsahují flavonoidy, steroidy a triterpensaponiny — ty však jsou mírně jedovaté a nejspíš poškozují tělesné buňky. Dříve se v lidovém léčitelství používaly k podpoře ledvin. Bylinkáři oceňovali extrakty z listí hlavně při nemocech z nachlazení a chřipkových infekcích, protože snižovaly horečku a měly protizánětlivé účinky. Dnes se cesmínové listy používají při kloubových potížích a zánětech spojivek. Esence Holly z Bachových květů otevírá zavřené srdce a vede k soucitu, pochopení, sympatiím a lásce.

 

Prostě pichlavá

Ilex je prastarý název. Je odvozen od keltského ic, což znamenalo špičatý a popisovalo ostnité špičky listů. Také aquifolium mluví o špičatých, ostnitých listech. Lidově se u nás cesmína označovala jako lesní jehlice nebo lesní kopřiva, ale i bodavá palma.

 

Naděje a láska

Napodobte staré Kelty a přineste si v zimě do domu několik cesmínových větviček s dekorativními červenými bobulemi. Jejich stálezelené
listí je symbolem toho, že i v tomto chladném a tmavém ročním období jde život dál. Symbolizuje lásku, naději a věčnost. Červené bobule slibují
novou plodnost a novou lásku.