Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

sipek-sipky-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuzitiRůže šípková (latinsky rosa canina) léčí nemoci močových cest, zlepšuje stav vlásečnic, posiluje organismus. Jde o kolem 3 metrů vysoký, listnatý, opadavý keř. Na hojných, každoročně vyrůstajících větvích jsou mohutné, zahnuté ostny. Větvě jsou přímé nebo zahnuté do oblouku. Listy jsou střídavé, lichozpeřené s 5-7 vejčitými lístky. Bledě růžové květy se skládají z pěti korunních plátků. Plodem jsou šípky - vejčitá, červená souplodí o velikosti asi 2 cm. Keř kvete na začátku prázdnin.



Účinky rostliny:

  • záněty močových cest
  • zánět ledvin
  • kolika žaludku
  • zlepšení stavu vlásečnic (kapilár), snížení křehkosti (fragility) kapilár
  • močopudný účinek
  • nachlazení
  • kašel
  • hořečka
  • kurděje
  • průjem
  • koliky
  • krvácení
  • čistí krev
  • churokrevnost, anémie
  • nemoci žlučníku a žlučových cest
  • vředy dutiny ústní
  • bolesti v krku, zánět v krku

Používané části:

Sbírají se šípky v době plné zralosti. Předmětem sběru je též chlupatá hálka.

 

Léčivé vlastnosti:

Šípky jsou močopudné a používají se k léčbě zánětu močového traktu a ledvin. Užívají se též ke zmírnění kolikových bolestí a při průjmu. Příznivě působí na žaludek. Zejména čerstvé šípky mají vysoký obsah vitaminu Což se hodí při nemocech z nachlazení, kašli, horečkách atd. Sloužily jako léčivo proti kurdějím.

 

Zpracování šípků a způsoby použití:

Existuje celá řada variant, jak vařit (i sušit) šípky. Čerstvé šípky je třeba vařit na mírném ohni asi 10-20 minut. Tento postup lze zopakovat až 4krát. Pak šípky vyhodit. Nejsilnější bývá 2. a 3. výluh. U sušených šípků je dobré nechat je přes celou noc namočené v 1 vodě a pak 10 minut povařit. Případně napřed povařit a pak nechat několik hodin vyluhovat. 

Sušené šípky lze též nadrtit, v tom případě je třeba čaj cedit přes papírový filtr či přes pláténko. U sušených šípků odstraňujeme štiplavé chloupky. 

 

Kontraindikace:

Šípky nemají žádné kontraindikace ani vedlejší účinky. Čaje lze pít i litr či víc denně, pokud nám nevadí časté chození na záchod. 

 

Použití v kuchyni:

Z šípků se dělá výborné víno, marmeláda, kompot. Chceme-Ii dužinu šípků konzumovat v některém z těchto jídel, musíme napřed vybrat (odplavit pod tekoucí vodou) chlupaté nažky. Z čerstvých okvětních lístků lze dělat sirup, lzeje použít i jako dochucovadla na sladká jídla typu rýžového nákypu.

 

Rozšíření a výskyt:

Šípkový keř nalezneme ve velké části Evropy i v severnějších oblastech Asie. U nás roste hojně v houštinách, na okrajích lesů, v hájcích, podél
cest na suchých stanovištích. 

 

Sběr:

Šípky se sbírají v době plné zralosti v září a říjnu předtím, než působením mrazů začnou měknout. Existuje několik způsobů sušení šípků. Nejvýhodnější je asi začít při umělém teple (doporučuje se cca. 60°C) a pak dosušit pomalu při pokojové teplotě. Buď jak buď, vitamin C nevydrží v šípcích déle než rok.

 

Možnost záměny:

U nás v přírodě můžeme narazit na vícero druhů růží (růže zmačkaná, krovištní atd.), jejichž šípky se dají použít zrovna tak. 

 

Jaké látky šípky obsahují:

Vitaminy C, B,třísloviny, organické kyseliny, cukry, minerální látky,flavonoidy, silice,slizy,pektin adalší. 

 

Poznámky:

Na keřích (listech) šípkové růže nacházíme útvar podobný chomáči zelených a později rezavých či hnědých vláken. Je to tzv. hálka, která vznikla napíchnutím listu (a uložením vajíček) hmyzem jménem žlabatka. Tato hálka má vynikající léčivé vlastnosti, které se užívají při léčbě chřipek a angín spojených s horečkou. Z hálky se dělá tinktura. Sbírá se koncem léta či začátkem podzimu. Hálky odstřihneme, vložíme do mísy
a zahradnickými nůžkami je rozstříháme na malé kousky. Přitom odstraníme malé bílé červíky, larvy žlabatky. Takto rozstříhané hálky napěchujeme do sklenice a zalijeme čistým alkoholem. Po 2-3 týdnech se vzniklá tinktura přefiltruje a užívá se jako imunostimulant ve výše uvedených případech. Dávkuje se 3x denně až jedna kávová lžička, nebo se přidá do směsi s jinými bylinami stimulujícími imunitu (echinacea, uňa
de gato). 

 


Jiný zdroj: 

Šípky,které kromě výše uvedených složek obsahují také taniny, glukózu a pryskyřice, mají stahující a hemostatické účinky (zastavují krvácení), dále působí močopudně, očistně (detoxikace), proti chudokrevnosti (anémii), kurdějím a celkově posilují organismus.

Sirup ze šípků se doporučuje při avitaminóze a jako svíravý prostředek při průjmech, ledvinových chorobách, nemocech močového měchýře a žlučníku, při vředovitosti dutiny ústní a zánětech v krku

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

opar   Paracelsus   postup   Avicena   fytoterapie   kameny   mrtvice   zdraví   vitamín   končetina   ledvin   střev   kořen   zácpa   Moučka   teplé   zelina   obsažené   zpracování   kojenec   žlučník   kůže   chřipka   rostlina   hlas   slezina   roztroušená   využití   babské rady   sliznice   neht   sušení   Janča   stonek   hemoroid   bylinka   kontraindikace   studené   abytyše Hildegarda   stvol   průjem   artróza   plísně   strom   inhalace   alergie   minut   krk   srdce   rýma   chladné   játra   bylinná směs   játra   šlacha   slezina   indikace   víno   ruka   pupen   zrak   kornatění   kolika   ateroskleróza   použití   vliv   chřipka   premenstruační   bylina   arteriskleróza   Mattioli   migrén   horečka   kůra   nežádoucí   tinktura   děti   trávicí   kvasinky   Galenos   zánět   močopudný   nemoc   květ   řídnutí kostí   metabolismus   choroba   sběr   pálení   vývar   katar   vřed   slinivka   plíseň   stonek   prášek   revma   list   noha   menstruační   krvácení   výroba   olej   komplikace   kapsaicin   kloub   viry   tlak   čaj   Zentrich   Treben   nachlazení   antibiotik   jaterní   mateřské   koupel   Podhorná   osteoporóza   houba   písek   sval   recept   akné   astma   nálev   keř   bolest   zalijeme   žaludek   zelenina   angína   Janča   sirup   brnění   mensturace   nohy   horké   nať   vlas   ovoce   užití   Zentrich   dna   návod   epilepsie   Váňa   kontraindikace   zlomenin   fermentace   dásně   štítná   pěstování   hlavy   vitamin   obsahuje   hemeroid   zápal   pijeme   odvar  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)