Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

Bez černý (latinsky sambucus nigra) - tcerny-bez-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivaniento všudypřítomný a všeobecně známý keř, někdy až strom, zkrášluje své okolí i dvakrát do roka: nejprve na jaře, když v máji rozkvete intenzivně vonícími plochými vrcholíky žlutobílých květů, potom znovu na podzim, když jeho lístky začínají žloutnout, opadávat a odhalovat bohaté střapce sytě černých plodů, ohýbajících útlé větvičky dolů k zemi.



Účinky rostliny:

  • nachlazení, prochladnutí
  • vypocení se
  • ničí hnilobné bakterie
  • zahlenění
  • močopudný účinek
  • zácpa - projímavý účinek
  • rýma (inhalace)
  • zánět průdušek (bronchitida)
  • bolesti hlavy
  • bolesti obličeje
  • bolesti zubů
  • bolesti uší
  • křečové žíly (obklady)
  • nevové bolesti (bolesti nervového původu)
  • neuritida a nerugalgie trigeminu (trojklanného nervu)
  • výhřez meziobratlové ploténky (diskopatie) a ischias

Kdyby lidé věděli, jaký je to požehnaný keřík, nikdo by nikdy neuřezal ani větvičku bezu, neboť každá jeho část má výborné léčebné uplatnění - kořen, list, květ i plod. Jak je bez dvakrát krásný, má i dva hlavní způsoby použití. Celé květní talíře sbírejte hned na počátku kvetení, když jsou prostřední květy ještě uzavřené. Květní drogu však můžete běžně koupit i v lékárně nebo v drogerii. Čaj z květu je prvotřídním lékem na všechny choroby z prochladnutí (nachlazení). Vyvolává pocení, ničí hnilobné bakterie, čistí zahleněné průdušky. Má i močopudné účinky a mírně projímá, čímž uvolňuje zácpu. Při vnějším použití je droga výbornou přísadou inhalačních směsí proti rýmě a zánětu průdušek, ale i proti bolestem hlavy, obličeje, zubů a uší, osvědčila se též na obklady při křečových žilách.

cerny-bez-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-2Bobulky černého bezu nejsou jedovaté! Plody (bobulky) se sbírají, až když jsou téměř zralé, pozorně je přeberte, zelené bobulky odstraňte, ponechte jen úplně černé a zdravé. Můžeme je sušit, vyrobit z nich sirup, běžným způsobem zavařit jako kompot či zalít vínem. Můžeme je jíst i syrové, ale jen v menším množství, protože projímají

Hlavní význam plodů bezu spočívá v tom, že tiší bolesti nervového původu. Pomáhají při zánětech nervů (neuritidě a nerugalii), například trojklaného nervu, sedacího nervu (ischias) a při výhřezu meziobratlové ploténky páteře. Při všech těchto bolestech doporučuji na utlumení třikrát denně šálek z bezových plodů, odvaru nebo sirupu, který můžeme ředit vodou. Pokud bolesti tišíte tabletkami, obvykle se nám potíže vrátí, ale po léčbě bezovými plody máme většinou od choroby pokoj. 

Dobrým doplňkem léčby je masírování bolavých míst olejovým extraktem z listů černého bezu.

 

  • Bezový sirup z bobulí: na litr přebraných, čistých, zralých bobulí přidáme čtvrt litru vody, 15 minut je pomalu vaříme a pak protlačíme přes síto. Do litru takto získané šťávy dáme půl kilogramu nerafinovaného přírodního cukru aještě 10 minut povaříme. Vroucí šťávu nalijeme do nahřátých lahví a těsně uzavřeme zátkami. Necháme pomalu vychladnout, například pod peřinou. Sirup pijeme třikrát denně - 50 ml, a zapíjíme ho vodou, neboť je velmi sladký.
  • Sušené plody bezu černého: bezinky natrháme v celých chomáčcích, zavěsíme je mimo dosah slunce a necháme zaschnout. Pak je otrháme a v otevřené troubě při mírném teple asi 50 °C sušíme. Dobře usušené ukládáme do plátěného pytlíku nebo papírového sáčku. Používáme je pro přípravu čaje. Na šálek čaje potřebujeme lžičku bezinek, které necháme luhovat asi deset minut.
  • Džem z bobulí bezu černého: kuličky bezu rozvaříme. Když se část vody odpaří, prochladlou hmotu propasírujeme. Na litr této šťávy dáme 400 g krystalového cukru a vaříme, až se množství šťávy zmenší o polovinu. Nakonec přidáme trochu kyseliny citronové a Petosy. Ještě horký džem nalejeme do sklenic, uzavřeme a uložíme.
  • Šťáva z plodů bezu černého: dobře vyzrálé bezinky opereme, rozvaříme a prolisujeme. Získanou šťávu přivedeme do varu (žádnou vodu nepřidáváme) a na litr šťávy přidáme 300 g cukru a jednu kávovou lžičku kyseliny citronové. Plníme do lahví a sterilujeme při teplotě 80 °C 20 minut.

 

Alternativní názvy pro bez, bezinky:

hulák, bezinky, psí bez, smradlavý bez, kozičky bzí, černá bzinka, habzina, jidášovy uši, kašička, kozíček, psounský bez, pukač, smradlavka, zebrový květ, hural, smradinky, kosmatice (bezový květ), smrdibez, chebzí, bzejna, hural

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

slezina   teplé   trávicí   zrak   víno   indikace   bylinná směs   antibiotik   využití   Janča   ledvin   bylina   kapsaicin   hemoroid   noha   vliv   nať   střev   angína   Janča   štítná   zápal   chřipka   ovoce   opar   pijeme   revma   strom   žaludek   krvácení   fermentace   stonek   hemeroid   pálení   sirup   horečka   vývar   houba   květ   vlas   nežádoucí   horké   bylinka   astma   prášek   brnění   jaterní   choroba   kůže   recept   kornatění   hlas   minut   zpracování   sběr   děti   ateroskleróza   migrén   olej   játra   Galenos   mrtvice   mensturace   metabolismus   vřed   slinivka   kůra   viry   artróza   alergie   Váňa   zánět   inhalace   srdce   vitamín   keř   studené   tinktura   dásně   končetina   žlučník   zalijeme   zelenina   osteoporóza   užití   použití   fytoterapie   Moučka   katar   ruka   výroba   menstruační   plísně   játra   krk   průjem   tlak   Paracelsus   roztroušená   rýma   premenstruační   Zentrich   sval   kloub   mateřské   močopudný   obsažené   zdraví   komplikace   babské rady   kořen   stvol   bolest   nohy   arteriskleróza   akné   šlacha   epilepsie   plíseň   nachlazení   obsahuje   kameny   vitamin   abytyše Hildegarda   Avicena   kojenec   návod   Zentrich   stonek   neht   zelina   kontraindikace   pěstování   dna   nemoc   list   kolika   rostlina   písek   pupen   čaj   slezina   Treben   chladné   nálev   odvar   sliznice   hlavy   koupel   sušení   postup   Mattioli   kvasinky   kontraindikace   Podhorná   řídnutí kostí   chřipka   zácpa   zlomenin  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)