Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

Bez černý (latinsky sambucus nigra) - tcerny-bez-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivaniento všudypřítomný a všeobecně známý keř, někdy až strom, zkrášluje své okolí i dvakrát do roka: nejprve na jaře, když v máji rozkvete intenzivně vonícími plochými vrcholíky žlutobílých květů, potom znovu na podzim, když jeho lístky začínají žloutnout, opadávat a odhalovat bohaté střapce sytě černých plodů, ohýbajících útlé větvičky dolů k zemi.



Účinky rostliny:

  • nachlazení, prochladnutí
  • vypocení se
  • ničí hnilobné bakterie
  • zahlenění
  • močopudný účinek
  • zácpa - projímavý účinek
  • rýma (inhalace)
  • zánět průdušek (bronchitida)
  • bolesti hlavy
  • bolesti obličeje
  • bolesti zubů
  • bolesti uší
  • křečové žíly (obklady)
  • nevové bolesti (bolesti nervového původu)
  • neuritida a nerugalgie trigeminu (trojklanného nervu)
  • výhřez meziobratlové ploténky (diskopatie) a ischias

Kdyby lidé věděli, jaký je to požehnaný keřík, nikdo by nikdy neuřezal ani větvičku bezu, neboť každá jeho část má výborné léčebné uplatnění - kořen, list, květ i plod. Jak je bez dvakrát krásný, má i dva hlavní způsoby použití. Celé květní talíře sbírejte hned na počátku kvetení, když jsou prostřední květy ještě uzavřené. Květní drogu však můžete běžně koupit i v lékárně nebo v drogerii. Čaj z květu je prvotřídním lékem na všechny choroby z prochladnutí (nachlazení). Vyvolává pocení, ničí hnilobné bakterie, čistí zahleněné průdušky. Má i močopudné účinky a mírně projímá, čímž uvolňuje zácpu. Při vnějším použití je droga výbornou přísadou inhalačních směsí proti rýmě a zánětu průdušek, ale i proti bolestem hlavy, obličeje, zubů a uší, osvědčila se též na obklady při křečových žilách.

cerny-bez-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-2Bobulky černého bezu nejsou jedovaté! Plody (bobulky) se sbírají, až když jsou téměř zralé, pozorně je přeberte, zelené bobulky odstraňte, ponechte jen úplně černé a zdravé. Můžeme je sušit, vyrobit z nich sirup, běžným způsobem zavařit jako kompot či zalít vínem. Můžeme je jíst i syrové, ale jen v menším množství, protože projímají

Hlavní význam plodů bezu spočívá v tom, že tiší bolesti nervového původu. Pomáhají při zánětech nervů (neuritidě a nerugalii), například trojklaného nervu, sedacího nervu (ischias) a při výhřezu meziobratlové ploténky páteře. Při všech těchto bolestech doporučuji na utlumení třikrát denně šálek z bezových plodů, odvaru nebo sirupu, který můžeme ředit vodou. Pokud bolesti tišíte tabletkami, obvykle se nám potíže vrátí, ale po léčbě bezovými plody máme většinou od choroby pokoj. 

Dobrým doplňkem léčby je masírování bolavých míst olejovým extraktem z listů černého bezu.

 

  • Bezový sirup z bobulí: na litr přebraných, čistých, zralých bobulí přidáme čtvrt litru vody, 15 minut je pomalu vaříme a pak protlačíme přes síto. Do litru takto získané šťávy dáme půl kilogramu nerafinovaného přírodního cukru aještě 10 minut povaříme. Vroucí šťávu nalijeme do nahřátých lahví a těsně uzavřeme zátkami. Necháme pomalu vychladnout, například pod peřinou. Sirup pijeme třikrát denně - 50 ml, a zapíjíme ho vodou, neboť je velmi sladký.
  • Sušené plody bezu černého: bezinky natrháme v celých chomáčcích, zavěsíme je mimo dosah slunce a necháme zaschnout. Pak je otrháme a v otevřené troubě při mírném teple asi 50 °C sušíme. Dobře usušené ukládáme do plátěného pytlíku nebo papírového sáčku. Používáme je pro přípravu čaje. Na šálek čaje potřebujeme lžičku bezinek, které necháme luhovat asi deset minut.
  • Džem z bobulí bezu černého: kuličky bezu rozvaříme. Když se část vody odpaří, prochladlou hmotu propasírujeme. Na litr této šťávy dáme 400 g krystalového cukru a vaříme, až se množství šťávy zmenší o polovinu. Nakonec přidáme trochu kyseliny citronové a Petosy. Ještě horký džem nalejeme do sklenic, uzavřeme a uložíme.
  • Šťáva z plodů bezu černého: dobře vyzrálé bezinky opereme, rozvaříme a prolisujeme. Získanou šťávu přivedeme do varu (žádnou vodu nepřidáváme) a na litr šťávy přidáme 300 g cukru a jednu kávovou lžičku kyseliny citronové. Plníme do lahví a sterilujeme při teplotě 80 °C 20 minut.

 

Alternativní názvy pro bez, bezinky:

hulák, bezinky, psí bez, smradlavý bez, kozičky bzí, černá bzinka, habzina, jidášovy uši, kašička, kozíček, psounský bez, pukač, smradlavka, zebrový květ, hural, smradinky, kosmatice (bezový květ), smrdibez, chebzí, bzejna, hural

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

Galenos   fermentace   houba   mrtvice   dásně   migrén   slezina   čaj   obsahuje   stvol   zdraví   šlacha   květ   končetina   sliznice   komplikace   játra   výroba   ledvin   noha   Váňa   kontraindikace   zlomenin   děti   jaterní   Podhorná   epilepsie   babské rady   roztroušená   indikace   kontraindikace   játra   zelina   slezina   bylinka   písek   Paracelsus   olej   postup   premenstruační   stonek   mensturace   sušení   tinktura   žaludek   nálev   bolest   astma   neht   osteoporóza   kapsaicin   víno   Moučka   zpracování   prášek   štítná   vývar   pijeme   kůže   Zentrich   vřed   chřipka   hemoroid   nachlazení   abytyše Hildegarda   použití   močopudný   strom   ruka   alergie   střev   vlas   hlas   kůra   plíseň   keř   revma   užití   hemeroid   Avicena   průjem   obsažené   plísně   sirup   brnění   pěstování   teplé   kameny   sval   akné   kornatění   pálení   nežádoucí   zánět   ateroskleróza   zápal   Zentrich   kořen   Janča   chřipka   horké   fytoterapie   odvar   pupen   Janča   hlavy   bylinná směs   choroba   opar   zalijeme   sběr   Mattioli   slinivka   vliv   kojenec   návod   žlučník   chladné   Treben   krk   rostlina   krvácení   dna   tlak   srdce   kolika   stonek   studené   inhalace   arteriskleróza   antibiotik   zrak   kvasinky   využití   nohy   minut   menstruační   ovoce   viry   bylina   horečka   angína   nemoc   artróza   metabolismus   katar   trávicí   mateřské   kloub   list   recept   zelenina   zácpa   vitamin   řídnutí kostí   vitamín   rýma   nať   koupel  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)