Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

Bez černý (latinsky sambucus nigra) - tcerny-bez-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivaniento všudypřítomný a všeobecně známý keř, někdy až strom, zkrášluje své okolí i dvakrát do roka: nejprve na jaře, když v máji rozkvete intenzivně vonícími plochými vrcholíky žlutobílých květů, potom znovu na podzim, když jeho lístky začínají žloutnout, opadávat a odhalovat bohaté střapce sytě černých plodů, ohýbajících útlé větvičky dolů k zemi.



Účinky rostliny:

  • nachlazení, prochladnutí
  • vypocení se
  • ničí hnilobné bakterie
  • zahlenění
  • močopudný účinek
  • zácpa - projímavý účinek
  • rýma (inhalace)
  • zánět průdušek (bronchitida)
  • bolesti hlavy
  • bolesti obličeje
  • bolesti zubů
  • bolesti uší
  • křečové žíly (obklady)
  • nevové bolesti (bolesti nervového původu)
  • neuritida a nerugalgie trigeminu (trojklanného nervu)
  • výhřez meziobratlové ploténky (diskopatie) a ischias

Kdyby lidé věděli, jaký je to požehnaný keřík, nikdo by nikdy neuřezal ani větvičku bezu, neboť každá jeho část má výborné léčebné uplatnění - kořen, list, květ i plod. Jak je bez dvakrát krásný, má i dva hlavní způsoby použití. Celé květní talíře sbírejte hned na počátku kvetení, když jsou prostřední květy ještě uzavřené. Květní drogu však můžete běžně koupit i v lékárně nebo v drogerii. Čaj z květu je prvotřídním lékem na všechny choroby z prochladnutí (nachlazení). Vyvolává pocení, ničí hnilobné bakterie, čistí zahleněné průdušky. Má i močopudné účinky a mírně projímá, čímž uvolňuje zácpu. Při vnějším použití je droga výbornou přísadou inhalačních směsí proti rýmě a zánětu průdušek, ale i proti bolestem hlavy, obličeje, zubů a uší, osvědčila se též na obklady při křečových žilách.

cerny-bez-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-2Bobulky černého bezu nejsou jedovaté! Plody (bobulky) se sbírají, až když jsou téměř zralé, pozorně je přeberte, zelené bobulky odstraňte, ponechte jen úplně černé a zdravé. Můžeme je sušit, vyrobit z nich sirup, běžným způsobem zavařit jako kompot či zalít vínem. Můžeme je jíst i syrové, ale jen v menším množství, protože projímají

Hlavní význam plodů bezu spočívá v tom, že tiší bolesti nervového původu. Pomáhají při zánětech nervů (neuritidě a nerugalii), například trojklaného nervu, sedacího nervu (ischias) a při výhřezu meziobratlové ploténky páteře. Při všech těchto bolestech doporučuji na utlumení třikrát denně šálek z bezových plodů, odvaru nebo sirupu, který můžeme ředit vodou. Pokud bolesti tišíte tabletkami, obvykle se nám potíže vrátí, ale po léčbě bezovými plody máme většinou od choroby pokoj. 

Dobrým doplňkem léčby je masírování bolavých míst olejovým extraktem z listů černého bezu.

 

  • Bezový sirup z bobulí: na litr přebraných, čistých, zralých bobulí přidáme čtvrt litru vody, 15 minut je pomalu vaříme a pak protlačíme přes síto. Do litru takto získané šťávy dáme půl kilogramu nerafinovaného přírodního cukru aještě 10 minut povaříme. Vroucí šťávu nalijeme do nahřátých lahví a těsně uzavřeme zátkami. Necháme pomalu vychladnout, například pod peřinou. Sirup pijeme třikrát denně - 50 ml, a zapíjíme ho vodou, neboť je velmi sladký.
  • Sušené plody bezu černého: bezinky natrháme v celých chomáčcích, zavěsíme je mimo dosah slunce a necháme zaschnout. Pak je otrháme a v otevřené troubě při mírném teple asi 50 °C sušíme. Dobře usušené ukládáme do plátěného pytlíku nebo papírového sáčku. Používáme je pro přípravu čaje. Na šálek čaje potřebujeme lžičku bezinek, které necháme luhovat asi deset minut.
  • Džem z bobulí bezu černého: kuličky bezu rozvaříme. Když se část vody odpaří, prochladlou hmotu propasírujeme. Na litr této šťávy dáme 400 g krystalového cukru a vaříme, až se množství šťávy zmenší o polovinu. Nakonec přidáme trochu kyseliny citronové a Petosy. Ještě horký džem nalejeme do sklenic, uzavřeme a uložíme.
  • Šťáva z plodů bezu černého: dobře vyzrálé bezinky opereme, rozvaříme a prolisujeme. Získanou šťávu přivedeme do varu (žádnou vodu nepřidáváme) a na litr šťávy přidáme 300 g cukru a jednu kávovou lžičku kyseliny citronové. Plníme do lahví a sterilujeme při teplotě 80 °C 20 minut.

 

Alternativní názvy pro bez, bezinky:

hulák, bezinky, psí bez, smradlavý bez, kozičky bzí, černá bzinka, habzina, jidášovy uši, kašička, kozíček, psounský bez, pukač, smradlavka, zebrový květ, hural, smradinky, kosmatice (bezový květ), smrdibez, chebzí, bzejna, hural

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

metabolismus   řídnutí kostí   recept   ateroskleróza   močopudný   epilepsie   pěstování   krvácení   Treben   víno   kameny   katar   kůra   olej   sval   použití   horké   antibiotik   bylina   dásně   fytoterapie   výroba   srdce   nohy   osteoporóza   premenstruační   využití   bylinná směs   alergie   Zentrich   šlacha   strom   sběr   průjem   návod   stvol   Váňa   choroba   arteriskleróza   bolest   Galenos   sliznice   menstruační   obsahuje   ruka   indikace   rostlina   plísně   postup   zácpa   angína   kapsaicin   pupen   bylinka   zelina   čaj   hemoroid   tlak   květ   obsažené   prášek   užití   koupel   kontraindikace   rýma   komplikace   děti   sušení   jaterní   Janča   vřed   Janča   roztroušená   štítná   pálení   Podhorná   slezina   krk   zelenina   nemoc   chřipka   zpracování   zápal   vliv   nálev   odvar   Avicena   žaludek   akné   hlavy   hemeroid   vitamín   fermentace   neht   kloub   žlučník   kvasinky   Moučka   brnění   zlomenin   keř   mateřské   Paracelsus   Mattioli   vitamin   končetina   list   stonek   studené   játra   pijeme   kolika   písek   zánět   horečka   nať   ledvin   migrén   revma   dna   střev   houba   zalijeme   opar   nachlazení   vlas   noha   sirup   stonek   trávicí   tinktura   slezina   zdraví   zrak   mrtvice   inhalace   Zentrich   chřipka   viry   kontraindikace   kornatění   vývar   teplé   slinivka   hlas   astma   abytyše Hildegarda   babské rady   kořen   kojenec   minut   játra   kůže   chladné   plíseň   artróza   mensturace   ovoce   nežádoucí  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)