MTM PODHÁJSKÁ
Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

Bez černý (latinsky sambucus nigra) - tcerny-bez-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivaniento všudypřítomný a všeobecně známý keř, někdy až strom, zkrášluje své okolí i dvakrát do roka: nejprve na jaře, když v máji rozkvete intenzivně vonícími plochými vrcholíky žlutobílých květů, potom znovu na podzim, když jeho lístky začínají žloutnout, opadávat a odhalovat bohaté střapce sytě černých plodů, ohýbajících útlé větvičky dolů k zemi.



Účinky rostliny:

  • nachlazení, prochladnutí
  • vypocení se
  • ničí hnilobné bakterie
  • zahlenění
  • močopudný účinek
  • zácpa - projímavý účinek
  • rýma (inhalace)
  • zánět průdušek (bronchitida)
  • bolesti hlavy
  • bolesti obličeje
  • bolesti zubů
  • bolesti uší
  • křečové žíly (obklady)
  • nevové bolesti (bolesti nervového původu)
  • neuritida a nerugalgie trigeminu (trojklanného nervu)
  • výhřez meziobratlové ploténky (diskopatie) a ischias

Kdyby lidé věděli, jaký je to požehnaný keřík, nikdo by nikdy neuřezal ani větvičku bezu, neboť každá jeho část má výborné léčebné uplatnění - kořen, list, květ i plod. Jak je bez dvakrát krásný, má i dva hlavní způsoby použití. Celé květní talíře sbírejte hned na počátku kvetení, když jsou prostřední květy ještě uzavřené. Květní drogu však můžete běžně koupit i v lékárně nebo v drogerii. Čaj z květu je prvotřídním lékem na všechny choroby z prochladnutí (nachlazení). Vyvolává pocení, ničí hnilobné bakterie, čistí zahleněné průdušky. Má i močopudné účinky a mírně projímá, čímž uvolňuje zácpu. Při vnějším použití je droga výbornou přísadou inhalačních směsí proti rýmě a zánětu průdušek, ale i proti bolestem hlavy, obličeje, zubů a uší, osvědčila se též na obklady při křečových žilách.

cerny-bez-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-2Bobulky černého bezu nejsou jedovaté! Plody (bobulky) se sbírají, až když jsou téměř zralé, pozorně je přeberte, zelené bobulky odstraňte, ponechte jen úplně černé a zdravé. Můžeme je sušit, vyrobit z nich sirup, běžným způsobem zavařit jako kompot či zalít vínem. Můžeme je jíst i syrové, ale jen v menším množství, protože projímají

Hlavní význam plodů bezu spočívá v tom, že tiší bolesti nervového původu. Pomáhají při zánětech nervů (neuritidě a nerugalii), například trojklaného nervu, sedacího nervu (ischias) a při výhřezu meziobratlové ploténky páteře. Při všech těchto bolestech doporučuji na utlumení třikrát denně šálek z bezových plodů, odvaru nebo sirupu, který můžeme ředit vodou. Pokud bolesti tišíte tabletkami, obvykle se nám potíže vrátí, ale po léčbě bezovými plody máme většinou od choroby pokoj. 

Dobrým doplňkem léčby je masírování bolavých míst olejovým extraktem z listů černého bezu.

 

  • Bezový sirup z bobulí: na litr přebraných, čistých, zralých bobulí přidáme čtvrt litru vody, 15 minut je pomalu vaříme a pak protlačíme přes síto. Do litru takto získané šťávy dáme půl kilogramu nerafinovaného přírodního cukru aještě 10 minut povaříme. Vroucí šťávu nalijeme do nahřátých lahví a těsně uzavřeme zátkami. Necháme pomalu vychladnout, například pod peřinou. Sirup pijeme třikrát denně - 50 ml, a zapíjíme ho vodou, neboť je velmi sladký.
  • Sušené plody bezu černého: bezinky natrháme v celých chomáčcích, zavěsíme je mimo dosah slunce a necháme zaschnout. Pak je otrháme a v otevřené troubě při mírném teple asi 50 °C sušíme. Dobře usušené ukládáme do plátěného pytlíku nebo papírového sáčku. Používáme je pro přípravu čaje. Na šálek čaje potřebujeme lžičku bezinek, které necháme luhovat asi deset minut.
  • Džem z bobulí bezu černého: kuličky bezu rozvaříme. Když se část vody odpaří, prochladlou hmotu propasírujeme. Na litr této šťávy dáme 400 g krystalového cukru a vaříme, až se množství šťávy zmenší o polovinu. Nakonec přidáme trochu kyseliny citronové a Petosy. Ještě horký džem nalejeme do sklenic, uzavřeme a uložíme.
  • Šťáva z plodů bezu černého: dobře vyzrálé bezinky opereme, rozvaříme a prolisujeme. Získanou šťávu přivedeme do varu (žádnou vodu nepřidáváme) a na litr šťávy přidáme 300 g cukru a jednu kávovou lžičku kyseliny citronové. Plníme do lahví a sterilujeme při teplotě 80 °C 20 minut.

 

Alternativní názvy pro bez, bezinky:

hulák, bezinky, psí bez, smradlavý bez, kozičky bzí, černá bzinka, habzina, jidášovy uši, kašička, kozíček, psounský bez, pukač, smradlavka, zebrový květ, hural, smradinky, kosmatice (bezový květ), smrdibez, chebzí, bzejna, hural

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

sirup   bylinná směs   fermentace   vliv   ledvin   Janča   katar   odvar   písek   kloub   kůra   zdraví   Avicena   nohy   vlas   akné   stvol   noha   víno   kvasinky   inhalace   list   Zentrich   tinktura   zánět   zlomenin   zpracování   kornatění   Zentrich   játra   slinivka   menstruační   fytoterapie   viry   opar   mateřské   neht   zelenina   Janča   Mattioli   chřipka   olej   hemeroid   zalijeme   Moučka   prášek   nežádoucí   kořen   krk   játra   jaterní   houba   komplikace   vývar   studené   čaj   květ   stonek   revma   recept   keř   pupen   sběr   šlacha   mensturace   končetina   artróza   vřed   rýma   postup   použití   kontraindikace   dásně   obsahuje   krvácení   minut   zelina   štítná   mrtvice   hlas   babské rady   Podhorná   nemoc   antibiotik   žlučník   hemoroid   střev   plíseň   Váňa   kůže   choroba   rostlina   žaludek   nachlazení   řídnutí kostí   metabolismus   indikace   sliznice   obsažené   arteriskleróza   nať   abytyše Hildegarda   premenstruační   bylinka   zrak   ateroskleróza   vitamín   sušení   užití   kapsaicin   plísně   nálev   epilepsie   teplé   slezina   zácpa   bylina   strom   koupel   stonek   angína   brnění   migrén   zápal   kameny   využití   slezina   pěstování   vitamin   Paracelsus   hlavy   Treben   děti   roztroušená   Galenos   alergie   chladné   kojenec   dna   ovoce   chřipka   srdce   kolika   výroba   tlak   kontraindikace   pijeme   močopudný   návod   astma   bolest   sval   ruka   trávicí   horké   průjem   horečka   pálení   osteoporóza  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)