Ratanhový kořen kramerie trojmužná účinky na zdraví co léčí použití využití pěstováníKramerie trojmužná (latinsky Krameria lappacea, čeleď krameriovité) je polokeř s mohutným hlavním kořenem a metr dlouhými vedlejšími kořeny. Poléhavé, rozkladité větve. Listy tlusté, vejčitě kopinaté, zašpičatělé, hedvábitě ochlupené. Květy čtyřčetné, větší kališní plátky zevně zelené, uvnitř stejně jako menší korunní plátky červené; 3 tyčinky. Jakožto polocizopasná rostlina se obtížně pěstuje.


Účinky rostliny:

Kde roste?

Centrální Andy, od Peru po Bolívii.

 

Co sbíráme

Kořen (hlavně kůra kořene), méně často pak sušená zelená nať.

 

Účinky na zdraví

Ratanhový kořen je klasická tříslovinová droga se silně adstringentním (svíravým) účinkem. Její antimikrobiální vlastnosti se přičítají lignanům. Cestovatelé pozorovali, že indiánské ženy v jižní Americe používaly kousky kořenů jako "přírodní" kartáček na zuby a nálevy k zastavení krvácení. Do Evropy se droga dostala asi před 200 lety. Dosud se využívá k místnímu ošetřování lehkýrch zánětů dásní a ústní sliznice i otlaků po protéze ve formě tinktury. V přípravcích pro tyto indikace se tinktura z kramerie často kombinuje s tinkturou z myrhovníku. Je také součástí ústních vod, zubních past a ústních sprejů. V homeopatii se kramerií často léčí například hemoroidy a potíže s popraskaným konečníkem spojené s pálivými bolestmi a krvácením ze sliznic.
Vnitřní použití na průjmovitá onemocnění se považuje za obsolentní (zastaralé).

Protože má silné stahující a protizánětlivé účinky, doporučuje se při zánětu žaludku a střev a zánětu tlustého střeva a to i u dětí.

 

Aplikace

VNITŘNĚ

  • Prášek z kořene. Tři vrchovaté polévkové lžíce denně.
  • Odvar pro vnitřní aplikaci. V 1 litru vody povařte 20g kůry. Vypijte 3 šálky denně.
  • Tekutý výtažek. Užívejte 20-30 kapek třikrát denně.

ZEVNĚ

  • Odvary pro zevní aplikaci. V 1 litru vody povařte 30-40g kůry. Tento odvar se používá jako kloktadlo, přidává se do sedacích koupelí, provádějí se jím poševní výplachy a namáčejí se do něj obklady.

Zevní aplikace v přehledu

Zevně se používá v následujících případech:

    • Nemoci hltanu a úst: zánět sliznice ústní dutiny (stomatitida), hnisavý zánět zubního lůžka (pyorrhea), zánět dásní (gingivitida), bolesti v krku, zánět hltanu (faryngitida). Aplikuje se ve formě kloktadel.
    • Hemoroidy a anální trhliny. Přidává se do sedacích koupelí.
    • Poševní výtok a zánět pochvy (vaginitida). Přidává se do roztoků, které se používají k výplachům pochvy.
    • Omrzliny. Při omrzlinách se obklad namočí do odvaru z kůry a přiloží na postižené místo.

 

 

Jaké látky obsahuje

10 -15% katechinových tříslovin (oligomerní proanthokyanidiny), tříslovinová (ratanhiová) červeň (phlobapheny, nerozpustné a neúčinné, tmavočerveně zbarvené látky, vznikající z tříslovin kondenzací a oxidací při skladování), neolignany a norneolignany; ratanhiové fenoly (deriváty benzofuranu), metyltyrosin.

 

Zajímavosti a historie

Popotáhne-li se po papíře, zanechává za sebou díky obsahu ratanhiové červeně hnědou čáru.

Kořen ratanhy se v Peru od starověku používal k čištění zubů a dásní. V 19. století si dámy v Limě, hlavním městě Peru, s jeho pomocí před oslavami bělily zuby.