Stévie neboli „Ka-a che-e sladká tráva“ z Paraguaye. Je to vytrvalá bylina s přezimujícím trsem kořenů, z čeledi Asteraceae. Pochází z horských tropů severní Paraguaye. Nadzemní část při slabším mrazu odumírá a rostlina nejlépe přezimuje při 5 - 10 °C. Sladící látkou rostliny je steviosid, který je necukerné povahy, látka snadno rozpustná ve vodě a velmi stabilní při teplotách i v různých nápojích nebo pečivu.


Účinky rostliny:

Hodí se pro přípravu čajů, dietních jídel, zákusků, moučníků. Likviduje řadu bakterií ústní mikrofl óry, zabraňuje zubnímu kazu. Steviosid je 200 - 300× sladší než cukr. Jeho kalorická hodnota je nulová, proto se hodí pro redukční diety, ale je též velmi vhodná pro diabetiky. Listy se dají použít tak, že 1 - 2 čerstvé listy, nakrájené na malé kousky přidáme přímo do šálku s čajem a necháme louhovat asi 15 minut. Stejně se použije i sušený list třeba do ovocných produktů. Nejvyšší obsah sladidla je v listech na podzim.

Pěstování je snadné, stačí větší květináč o průměru 14 cm a slunečné okno nebo balkon. Během vegetace je dobré rostlině dopřát dostatek vody. Nadzemní část rostliny na zimu usychá a rostlina přezimuje v kořenech se zemitým balem, který umístíme třeba i do sklepa a udržujeme při teplotě 0 - 10 °C.

Loňské uschlé výhony je lepší odstřihat až na jaře, když začnou růst nové. V zimě a zjara zaléváme pouze tak, aby bal úplně nevyschl. Kořenové trsy je možné na jaře rozdělit.