Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

Pampeliškový med - vyrobí se snadno, rychle, je chutný a mimořádně zdravý. Když přijde řeč na pampeliškový med, jsou superlativa na místě. Přestože se o včelí produkt ve skutečnosti nejedná a správně by měl být označován jako sirup, většina ho má stále v paměti jako pampeliškový med, který pomáhá při léčbě nachlazení a kašle. Jen alergici by si na něj měli dát pozor.

 

Účinky rostliny:

Účinky pampelišky jsou následující:

  • zánět jeter (hepatitida)
  • cukrovka
  • jarní únava, prostá únava
  • svědění kůže
  • lišej
  • kožní vyrážky
  • čistí žaludek
  • zlepšuje trávení
  • žlučníkové kameny
  • poruchy metabolismu
  • nemoci sleziny
  • čistí krev
  • pampeliška má močopudný účinek

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: V bodu č. 1 receptu je uvedeno, že byste měli pampelišky promýt vodou, aby jste se zbavili hmyzu. Chcete-li, pampelišky neumývejte, protože se zbavíte cenného pylu.
Dodržujte recept přesně. Jen tak docílíte kvalitního medu, který nebude mít sirupovou konzistenci a nezkazí se Vám.  

 

FOTOGRAFIE Z VÝROBY PAMPELIŠKOVÉHO MEDU
ZBYŇKEM MLČOCHEM VČ. RAD A DOPORUČENÍ JSOU ZDE (klikněte)
.  

 

 | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
 
 
 
Pampelišky trhejte před polednem, když jsou nejvíc rozkvetlé. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy  Pampelišky lehce properte a dejte do hrnce povařit. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy  Vymačkete šťávu ze dvou citrónů. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy  Přidejte šťávu ze dvou citrónů. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
 

PAMPELIŠKOVÝ MED - VAŘENÝ:

1) Natrhejte 300 květů
Budete potřebovat přibližně 300 květů (= 200-250 gramů). Pampelišky by měly být z čistého prostředí, ideálně někde z vesnice. Netrhejte u silnice, železniční trati apod. Nasbírejte je nejlépe před polednem, když jsou květy nejvíce rozvité.

Doma je krátce  properte pod proudem studené vody. Zbavíte se sice části pylu, ale dostanete z květů drobný hmyz.

 

2) Přilijte šťávu z citrónu a pampelišky povařte
Proprané květy nechte okapat, přidejte k nim šťávu ze dvou citrónů a 0,8 litru vody. Vše dejte do  hrnce  a velmi krátce (max. 5 minut) vařte velmi slabým varem. Voda by se měla pylem zabarvit do světle hnědé. Nechte vychladnout a šťávu s pampeliškami dejte na den do chladné a temné místnosti.

 

3) Sceďte, přidejte cukr a povařte
Druhý den přelijte vše přes čisté pláténko, abyste získali jen čistou šťávu. Bude lehce zakalená v hnědé  barvě. Přidejte do ní 1,5 kg cukru. Vše znovu táhněte (tekutina by neměla bublat! ) asi 20 minut, dokud se cukr nerozpustí (poznáte podle toho, že bude tekutina výrazně průhlednější! ) a tekutina neztmavne do karamelové barvy. Pak zkuste odkapat trochu na talířek, zda má požadovanou medovou konzistenci.

   
 

4) Plňte skleničky a obraťte je víčkem dolů
Pokud má sirup dobrou barvu, je hustý a čirý, hned ho můžete nalít do skleniček. Naplňte je téměř plné, otřete důkladně okraje a pevně uzavřete. Poté je postavte na víčko a nechte vychladnout. Skladujte na temném a chladném místě.
Med je natolik koncentrovaný cukrem, že by teoreticky neměl začít plesnivět ani kvasit.

 

Využití, užívání

Na co je užitečný  pampeliškový med je uvedeno v rámečku vpravo nahoře. Využití je stejné jako u klasického včelího medu - na pečivo, do čaje, jogurtu apod.  
 
 

NEVAŘENÝ PAMPELIŠKOVÝ MED - RECEPT:

  • 1 litr pampeliškových květů
  • 500 g cukru krupice
  • 2 dcl vody

Natrhané květy pampelišek necháme chvíli rozložené na stole, ať z nich vylezou případní broučci. Dáme je do velké nádoby, ideálně skleněné konvice na vodu.

Květy zasypeme cukrem, nádobu uzavřeme nebo přikryjeme potravinářskou folíí a necháme stát na okně dva dny. Občas promícháme. Nejlepší je, když nám v tyto dny na nádobu svítí sluníčko, které napomáhá tomu, aby se cukr rychleji rozpustil.

Po dvou dnech přilijeme vodu a necháme ještě další den na okně. Několikrát za den promícháme.

Tři dny na okně nám postačí k tomu, aby se cukr rozpustil, dostane krásně žlutou pampeliškovou barvu a můžeme přecedit hotový sirup.

Kdo chce opravdu hladký a čirý sirup, cedí přes plátýnko. Já jsem cedil přes jemný cedník, sirup je lehce zakalený (což není na závadu).

Skladujeme v lednici, zaléváme vodou nebo sodou a pijeme.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

Treben   Avicena   list   angína   minut   končetina   inhalace   průjem   fytoterapie   dásně   nálev   zlomenin   obsažené   chřipka   užití   močopudný   sběr   migrén   trávicí   sušení   zápal   stonek   kornatění   plísně   kolika   neht   keř   bylinná směs   epilepsie   kloub   obsahuje   Mattioli   studené   Paracelsus   děti   zelina   abytyše Hildegarda   krvácení   krk   houba   mrtvice   olej   strom   slezina   komplikace   šlacha   slezina   artróza   zrak   rostlina   plíseň   mensturace   arteriskleróza   kořen   pupen   Galenos   katar   návod   brnění   zdraví   noha   pijeme   choroba   kvasinky   vlas   vitamín   hlavy   recept   kůže   horečka   zelenina   Janča   rýma   horké   prášek   květ   vliv   astma   hemoroid   štítná   antibiotik   srdce   teplé   koupel   vřed   mateřské   kontraindikace   bolest   Podhorná   alergie   kameny   Zentrich   tinktura   Moučka   nať   tlak   bylina   Zentrich   písek   metabolismus   hlas   bylinka   babské rady   osteoporóza   revma   střev   premenstruační   dna   stvol   játra   chřipka   čaj   žaludek   vitamin   opar   využití   kojenec   nežádoucí   ateroskleróza   roztroušená   víno   ledvin   zalijeme   játra   akné   řídnutí kostí   menstruační   indikace   stonek   ovoce   slinivka   nachlazení   Váňa   pěstování   chladné   Janča   kapsaicin   vývar   výroba   odvar   nemoc   fermentace   použití   sliznice   zácpa   pálení   sval   sirup   zánět   zpracování   postup   kontraindikace   kůra   nohy   žlučník   jaterní   viry   hemeroid   ruka  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)