Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

Pampeliškový med - vyrobí se snadno, rychle, je chutný a mimořádně zdravý. Když přijde řeč na pampeliškový med, jsou superlativa na místě. Přestože se o včelí produkt ve skutečnosti nejedná a správně by měl být označován jako sirup, většina ho má stále v paměti jako pampeliškový med, který pomáhá při léčbě nachlazení a kašle. Jen alergici by si na něj měli dát pozor.

 

Účinky rostliny:

Účinky pampelišky jsou následující:

  • zánět jeter (hepatitida)
  • cukrovka
  • jarní únava, prostá únava
  • svědění kůže
  • lišej
  • kožní vyrážky
  • čistí žaludek
  • zlepšuje trávení
  • žlučníkové kameny
  • poruchy metabolismu
  • nemoci sleziny
  • čistí krev
  • pampeliška má močopudný účinek

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: V bodu č. 1 receptu je uvedeno, že byste měli pampelišky promýt vodou, aby jste se zbavili hmyzu. Chcete-li, pampelišky neumývejte, protože se zbavíte cenného pylu.
Dodržujte recept přesně. Jen tak docílíte kvalitního medu, který nebude mít sirupovou konzistenci a nezkazí se Vám.  

 

FOTOGRAFIE Z VÝROBY PAMPELIŠKOVÉHO MEDU
ZBYŇKEM MLČOCHEM VČ. RAD A DOPORUČENÍ JSOU ZDE (klikněte)
.  

 

 | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
 
 
 
Pampelišky trhejte před polednem, když jsou nejvíc rozkvetlé. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy  Pampelišky lehce properte a dejte do hrnce povařit. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy  Vymačkete šťávu ze dvou citrónů. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy  Přidejte šťávu ze dvou citrónů. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
 

PAMPELIŠKOVÝ MED - VAŘENÝ:

1) Natrhejte 300 květů
Budete potřebovat přibližně 300 květů (= 200-250 gramů). Pampelišky by měly být z čistého prostředí, ideálně někde z vesnice. Netrhejte u silnice, železniční trati apod. Nasbírejte je nejlépe před polednem, když jsou květy nejvíce rozvité.

Doma je krátce  properte pod proudem studené vody. Zbavíte se sice části pylu, ale dostanete z květů drobný hmyz.

 

2) Přilijte šťávu z citrónu a pampelišky povařte
Proprané květy nechte okapat, přidejte k nim šťávu ze dvou citrónů a 0,8 litru vody. Vše dejte do  hrnce  a velmi krátce (max. 5 minut) vařte velmi slabým varem. Voda by se měla pylem zabarvit do světle hnědé. Nechte vychladnout a šťávu s pampeliškami dejte na den do chladné a temné místnosti.

 

3) Sceďte, přidejte cukr a povařte
Druhý den přelijte vše přes čisté pláténko, abyste získali jen čistou šťávu. Bude lehce zakalená v hnědé  barvě. Přidejte do ní 1,5 kg cukru. Vše znovu táhněte (tekutina by neměla bublat! ) asi 20 minut, dokud se cukr nerozpustí (poznáte podle toho, že bude tekutina výrazně průhlednější! ) a tekutina neztmavne do karamelové barvy. Pak zkuste odkapat trochu na talířek, zda má požadovanou medovou konzistenci.

   
 

4) Plňte skleničky a obraťte je víčkem dolů
Pokud má sirup dobrou barvu, je hustý a čirý, hned ho můžete nalít do skleniček. Naplňte je téměř plné, otřete důkladně okraje a pevně uzavřete. Poté je postavte na víčko a nechte vychladnout. Skladujte na temném a chladném místě.
Med je natolik koncentrovaný cukrem, že by teoreticky neměl začít plesnivět ani kvasit.

 

Využití, užívání

Na co je užitečný  pampeliškový med je uvedeno v rámečku vpravo nahoře. Využití je stejné jako u klasického včelího medu - na pečivo, do čaje, jogurtu apod.  
 
 

NEVAŘENÝ PAMPELIŠKOVÝ MED - RECEPT:

  • 1 litr pampeliškových květů
  • 500 g cukru krupice
  • 2 dcl vody

Natrhané květy pampelišek necháme chvíli rozložené na stole, ať z nich vylezou případní broučci. Dáme je do velké nádoby, ideálně skleněné konvice na vodu.

Květy zasypeme cukrem, nádobu uzavřeme nebo přikryjeme potravinářskou folíí a necháme stát na okně dva dny. Občas promícháme. Nejlepší je, když nám v tyto dny na nádobu svítí sluníčko, které napomáhá tomu, aby se cukr rychleji rozpustil.

Po dvou dnech přilijeme vodu a necháme ještě další den na okně. Několikrát za den promícháme.

Tři dny na okně nám postačí k tomu, aby se cukr rozpustil, dostane krásně žlutou pampeliškovou barvu a můžeme přecedit hotový sirup.

Kdo chce opravdu hladký a čirý sirup, cedí přes plátýnko. Já jsem cedil přes jemný cedník, sirup je lehce zakalený (což není na závadu).

Skladujeme v lednici, zaléváme vodou nebo sodou a pijeme.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

močopudný   kapsaicin   slezina   nachlazení   fermentace   list   premenstruační   Moučka   kontraindikace   bylina   tlak   rýma   hemeroid   slinivka   řídnutí kostí   využití   kořen   děti   střev   bolest   vývar   roztroušená   chřipka   plísně   dásně   žaludek   stonek   chladné   pupen   slezina   šlacha   výroba   Mattioli   komplikace   Podhorná   angína   babské rady   srdce   sirup   bylinka   horečka   olej   opar   indikace   obsažené   Váňa   noha   zelenina   osteoporóza   minut   bylinná směs   ledvin   vliv   inhalace   zpracování   písek   vitamín   kolika   dna   epilepsie   rostlina   krvácení   teplé   průjem   nohy   sval   strom   čaj   hlavy   krk   štítná   Galenos   ovoce   pálení   ruka   obsahuje   sušení   migrén   pijeme   končetina   květ   zrak   mrtvice   nať   metabolismus   trávicí   mateřské   nálev   kvasinky   Zentrich   játra   houba   ateroskleróza   chřipka   plíseň   stonek   žlučník   postup   kontraindikace   kameny   menstruační   jaterní   keř   odvar   recept   nemoc   kornatění   fytoterapie   zelina   zlomenin   použití   stvol   Janča   astma   vitamin   kůra   Paracelsus   Janča   kloub   játra   vřed   zácpa   užití   Avicena   zdraví   horké   zápal   kojenec   kůže   koupel   choroba   viry   arteriskleróza   alergie   hlas   pěstování   antibiotik   nežádoucí   tinktura   akné   návod   Treben   mensturace   katar   studené   zánět   sběr   Zentrich   brnění   vlas   hemoroid   zalijeme   revma   prášek   neht   abytyše Hildegarda   sliznice   víno   artróza  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)