Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

Pampeliškový med - vyrobí se snadno, rychle, je chutný a mimořádně zdravý. Když přijde řeč na pampeliškový med, jsou superlativa na místě. Přestože se o včelí produkt ve skutečnosti nejedná a správně by měl být označován jako sirup, většina ho má stále v paměti jako pampeliškový med, který pomáhá při léčbě nachlazení a kašle. Jen alergici by si na něj měli dát pozor.

 

Účinky rostliny:

Účinky pampelišky jsou následující:

  • zánět jeter (hepatitida)
  • cukrovka
  • jarní únava, prostá únava
  • svědění kůže
  • lišej
  • kožní vyrážky
  • čistí žaludek
  • zlepšuje trávení
  • žlučníkové kameny
  • poruchy metabolismu
  • nemoci sleziny
  • čistí krev
  • pampeliška má močopudný účinek

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: V bodu č. 1 receptu je uvedeno, že byste měli pampelišky promýt vodou, aby jste se zbavili hmyzu. Chcete-li, pampelišky neumývejte, protože se zbavíte cenného pylu.
Dodržujte recept přesně. Jen tak docílíte kvalitního medu, který nebude mít sirupovou konzistenci a nezkazí se Vám.  

 

FOTOGRAFIE Z VÝROBY PAMPELIŠKOVÉHO MEDU
ZBYŇKEM MLČOCHEM VČ. RAD A DOPORUČENÍ JSOU ZDE (klikněte)
.  

 

 | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
 
 
 
Pampelišky trhejte před polednem, když jsou nejvíc rozkvetlé. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy  Pampelišky lehce properte a dejte do hrnce povařit. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy  Vymačkete šťávu ze dvou citrónů. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy  Přidejte šťávu ze dvou citrónů. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
 

PAMPELIŠKOVÝ MED - VAŘENÝ:

1) Natrhejte 300 květů
Budete potřebovat přibližně 300 květů (= 200-250 gramů). Pampelišky by měly být z čistého prostředí, ideálně někde z vesnice. Netrhejte u silnice, železniční trati apod. Nasbírejte je nejlépe před polednem, když jsou květy nejvíce rozvité.

Doma je krátce  properte pod proudem studené vody. Zbavíte se sice části pylu, ale dostanete z květů drobný hmyz.

 

2) Přilijte šťávu z citrónu a pampelišky povařte
Proprané květy nechte okapat, přidejte k nim šťávu ze dvou citrónů a 0,8 litru vody. Vše dejte do  hrnce  a velmi krátce (max. 5 minut) vařte velmi slabým varem. Voda by se měla pylem zabarvit do světle hnědé. Nechte vychladnout a šťávu s pampeliškami dejte na den do chladné a temné místnosti.

 

3) Sceďte, přidejte cukr a povařte
Druhý den přelijte vše přes čisté pláténko, abyste získali jen čistou šťávu. Bude lehce zakalená v hnědé  barvě. Přidejte do ní 1,5 kg cukru. Vše znovu táhněte (tekutina by neměla bublat! ) asi 20 minut, dokud se cukr nerozpustí (poznáte podle toho, že bude tekutina výrazně průhlednější! ) a tekutina neztmavne do karamelové barvy. Pak zkuste odkapat trochu na talířek, zda má požadovanou medovou konzistenci.

   
 

4) Plňte skleničky a obraťte je víčkem dolů
Pokud má sirup dobrou barvu, je hustý a čirý, hned ho můžete nalít do skleniček. Naplňte je téměř plné, otřete důkladně okraje a pevně uzavřete. Poté je postavte na víčko a nechte vychladnout. Skladujte na temném a chladném místě.
Med je natolik koncentrovaný cukrem, že by teoreticky neměl začít plesnivět ani kvasit.

 

Využití, užívání

Na co je užitečný  pampeliškový med je uvedeno v rámečku vpravo nahoře. Využití je stejné jako u klasického včelího medu - na pečivo, do čaje, jogurtu apod.  
 
 

NEVAŘENÝ PAMPELIŠKOVÝ MED - RECEPT:

  • 1 litr pampeliškových květů
  • 500 g cukru krupice
  • 2 dcl vody

Natrhané květy pampelišek necháme chvíli rozložené na stole, ať z nich vylezou případní broučci. Dáme je do velké nádoby, ideálně skleněné konvice na vodu.

Květy zasypeme cukrem, nádobu uzavřeme nebo přikryjeme potravinářskou folíí a necháme stát na okně dva dny. Občas promícháme. Nejlepší je, když nám v tyto dny na nádobu svítí sluníčko, které napomáhá tomu, aby se cukr rychleji rozpustil.

Po dvou dnech přilijeme vodu a necháme ještě další den na okně. Několikrát za den promícháme.

Tři dny na okně nám postačí k tomu, aby se cukr rozpustil, dostane krásně žlutou pampeliškovou barvu a můžeme přecedit hotový sirup.

Kdo chce opravdu hladký a čirý sirup, cedí přes plátýnko. Já jsem cedil přes jemný cedník, sirup je lehce zakalený (což není na závadu).

Skladujeme v lednici, zaléváme vodou nebo sodou a pijeme.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

plísně   mensturace   bylinka   astma   vlas   kapsaicin   postup   sběr   slinivka   nachlazení   kořen   opar   nežádoucí   bylina   teplé   epilepsie   použití   keř   artróza   stonek   ovoce   chladné   zápal   chřipka   fermentace   kontraindikace   prášek   játra   roztroušená   šlacha   metabolismus   hlavy   plíseň   zdraví   pupen   list   sušení   zpracování   sval   kornatění   víno   tinktura   jaterní   květ   noha   štítná   Zentrich   vývar   olej   krvácení   antibiotik   trávicí   střev   ruka   horečka   písek   alergie   zácpa   odvar   zelina   koupel   kameny   Podhorná   Galenos   mateřské   vitamin   čaj   stonek   recept   kojenec   arteriskleróza   menstruační   fytoterapie   pijeme   hemeroid   Zentrich   nohy   vřed   studené   využití   nemoc   nálev   pálení   revma   zalijeme   nať   Treben   Váňa   angína   horké   sirup   návod   užití   průjem   migrén   bylinná směs   Janča   dásně   končetina   srdce   strom   babské rady   zlomenin   slezina   neht   viry   inhalace   Mattioli   kůže   obsahuje   Moučka   obsažené   kontraindikace   Janča   kůra   Avicena   brnění   zrak   játra   tlak   kvasinky   ateroskleróza   žaludek   minut   slezina   ledvin   hlas   sliznice   močopudný   rýma   Paracelsus   premenstruační   bolest   indikace   zánět   kloub   děti   mrtvice   rostlina   abytyše Hildegarda   vliv   hemoroid   komplikace   výroba   krk   chřipka   vitamín   stvol   dna   katar   řídnutí kostí   choroba   osteoporóza   zelenina   žlučník   houba   akné   pěstování   kolika  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)