Tento čaj, který obsahuje vytrvalé houževnaté rostliny s ostrou kořeněnou chutí, jež pocházejí z Indie, Nepálu a Tibetu, může mít doslova tisíce variant. Následující čajová směs je určena speciálně pro dlouhověkost. Podávejte tento čaj horký nebo vychlazený s mléčnou pěnou. Mléčnou pěnu si můžete snadno připravit doma pomocí cenově dostupného napěňovače anebo tím, že rozmixujete mléko v mixéru.
Účinky rostliny:
Suroviny, ingredicence:
- 5 polévkových lžic černého sypaného čaje
- 6 plátků nastrouhaného čerstvého zázvorového kořene
- 3 polévkové lžíce kousků skořice (nebo 1 celá skořice rozlámaná na menší kousky)
- 1 polévková lžice rdesna mnohokvětého (fo-ti), nakrájeného na plátky
- 1 polévková lžíce ženšenového kořene, nakrájeného na plátky
- 1 polévková lžíce kořene lékořice, nakrájeného na plátky
- 2 čajové lžičky mletého kardamomu
- 6 zrnek černého pepře
- 4 celé hřebíčky
- 6 šálků vody
- med
- našlehané mléko (může být i sojové nebo rýžové)
- muškátový oříšek nebo skořice
Recept, postup:
Na velmi mírném ohni zlehka povařte ve vodě pod pokličkou byliny a koření přibližně 10 až 1S minut. Voda by však neměla vřít. Přeceďte čaj do vyhřáté čajové konvice a dle chuti osladte medem. Poté rozlévejte čaj do velkých šálků, přidejte k němu dostatek našlehaného mléka a posypte muškátovým oříškem nebo skořicí.