fungujici bylinna smes na migrenyMigrény trápí ve značné míře hlavně ženy. Někdy jsou doprovázené úvodní aurou, ale není to pravidlem. Říká se, že pokud se migréna nezachytí v samém počátku, tak se pak rozjede a lze ji jen těžko zastavit. Jak se projevuje migréna? Silná (většinou jednostranná) bolest hlavy, nevolnost na zvracení nebo zvracení, světloplachost, přecitlivělost na zvuky, vůně. Samozřejmostí je neschopnost cokoliv dělat, protože migréna diskvalifikuje z běžného života. Bylináři většinou doporučují kopretinu řimbabu. Ta se mi ale ne u všech žen osvědčila a proto jsem pátral dál a ladil a ladil, až jsem vyladil tuto směs, která pomáhá i ženám, které mají migrény celé roky. Směs vyrábím pro přátele ve formě tinktury a to hlavně kvůli snadnosti aplikace. Zjistil jsem, že bez guarany není směs tolik funkční jako s guaranou. Guarana se užívá jen ráno a v poledne, protože jde o stimulant a žena by pak v noci mohla trpět nespavostí. Některé ženy říkají, že kopretina řimbaba zabírá, ale jen tehdy, když se aplikuje hned na začátku migrény. Má směs se užívá denně a funguje jako prevence, aby k migrénám vůbec nedocházelo. I ty v byliny nejméně věřící ženy jsou překvapeny, že počet migrenozních atak velmi prudce poklesl.


Účinky rostliny:

Bylinná směs na migrénu (ideálně ve formě tinktury pro snadnost aplikace):

 

+ zvlášť guarana (opět ideálně ve formě tinktury).

 

Dávkování bylinných tinktur:

  • Směs - denní užívání, 1 kapka na kilogram a den rozdělené ve 3 samostatných dávkách. Tedy pokud vážíte např. 60 kg, užíváte 3x denně 20 kapek.
  • Guarana - 15-20 kapek tinktury, ale jen ráno a v poledne (je stimulant, hrozí nespavost). U osob s vysokým krevním tlakem je guarana ke zvážení.

 

UNIVERZÁLNÍ POSTUP VÝROBY BYLINNÝCH TINKTUR JE UVEDENÝ ZDE.


Co může vyvolat migrénu:

Psychické napětí, stres

V obou případech se pak zřejmě uplatňuje období uvolnění, relaxace po silném duševním či citovém napětí

Změna počasí

Přibližně 45 až 50 % nemocných udává jako provokační faktor změny počasí. Zatím není přesně zjištěno, jaké klimatické podmínky mají na propuknutí migrény zásadní vliv. Nejspíše se jedná o změny vlhkosti a změny množství kladných iontů v atmosféře.

Nevyspání, přespání

Dalším důležitým momentem jsou nepravidelnosti spánku. Škodlivé jsou přitom nejen nevyspání, ale i nadměrně dlouhý spánek. To vysvětluje výskyt nedělních záchvatů u některých pacientů, kteří si dopřejí v noci ze soboty na neděli příliš dlouhý spánek.

Menstruace, premenstruační období a ovulace

U mnoha žen jsou záchvaty migrény svázány s menstruačním cyklem. Bolesti hlavy pak přicházejí zpravidla těsně před menstruací nebo v jejím průběhu. Někteří autoři nazývají tento typ "menstruační migrénou". Jiné ženy mohou pozorovat naopak záchvaty v polovině menstruačního cyklu, tedy v období tzv. ovulace, kdy dochází k vypuzení vajíčka z vaječníků.

 

Potraviny

Přibližně jedna čtvrtina pacientů mívá záchvaty po požití určitých potravin. Těchto potravin je celá řada, nejčastěji jsou uváděny

  • sýry, zejména aromatické a uleželé (parmezán, camembert, pivní sýry aj.),
  • čokoláda,
  • mléko a mléčné výrobky (jogurty),
  • ořechy,
  • konzervovaná a nakládaná masa, salámy a párky. Podezírají se též
  • tučné pokrmy,
  • citrusové plody,
  • rajská jablíčka aj. Dále jsou to
  • nápoje obsahující kofein, jako je káva nebo Coca-cola, a všechny
  • alkoholické nápoje, z nichž největší schopnost vyvolání záchvatu má prý červené a portské víno

Hladovění a nedostatek tekutin

Dalším provokačním faktorem bývá odkládání jídla čili delší hladovění. Migrenici by měli dodržovat pravidelný čas k jídlu, nezanedbávat snídaně a svačiny. Stejně tak ovšem působí i nedostatečný příjem tekutin, dehydratace.

Pachy, hluk, světlo, slunce

Ostré, nepříjemné zápachy, ostré, silné světlo a dlouhotrvající hluk (zábavy, diskotéky apod.), nadměrné slunění, to vše jsou faktory, které mohou vyvolat záchvat.