bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Bylinné sirupy - zničí se varem cenné látky z bylinek?

1 odpověď
(stránka otevřena 1964x)

Dotaz:

Dobrý den,
měla bych na Vás dotaz ohledně bylinných sirupů.
Nejčastější postup je, dát bylinky převařit vodou s citronem a nechat louhovat 24hodin. Pak se má přidat cukr a opět přivést k varu než sirup zhoustne. Mě zajímá jestli se tím varem po vylouhovaní nezničí látky, pro které vyrábíme sirup. Jako např. u zeleniny, když ji vaříme tak ztrácí vitaminy. U bylinek si nejsem jistá, jestli to není totéž.
Prosím a děkuji
M. Hribová

Odpověď na dotaz:

Stejně jako u ovoce a zeleniny, tak i u bylinek platí, že by se měly tepelně zpracovávat po co možná nejkratší dobu. Bylinky vaříme jen tehdy, je-li to v receptu. Např. u sirupů a medů se vaří macerát jen tahem (velmi pozvolna, minimální probublávání) a to do zprůhlenění tekutiny (známka rozpuštěného cukru), pak se ihned odstaví a dá do sklenic. Sirupy vyráběné za studena bohužel často dostávají plíseň a vyrobit je chce bohatší praxi.

Většina bylin se spařují (cca. 90-95°C) a nechají luhovat. Některé byliny se mají jen spařit (např. světlík) a hned slít. Slizovité byliny by vůbec neměly přijít do styku s vařící vodou.