×
Vítejte na fóru!
Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!
Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!
Bylinné sirupy - zničí se varem cenné látky z bylinek?
- 04. kvě 2015 13:41 #21324
od anonym
Stejně jako u ovoce a zeleniny, tak i u bylinek platí, že by se měly tepelně zpracovávat po co možná nejkratší dobu. Bylinky vaříme jen tehdy, je-li to v receptu. Např. u sirupů a medů se vaří macerát jen tahem (velmi pozvolna, minimální probublávání) a to do zprůhlenění tekutiny (známka rozpuštěného cukru), pak se ihned odstaví a dá do sklenic. Sirupy vyráběné za studena bohužel často dostávají plíseň a vyrobit je chce bohatší praxi.
Většina bylin se spařují (cca. 90-95°C) a nechají luhovat. Některé byliny se mají jen spařit (např. světlík) a hned slít. Slizovité byliny by vůbec neměly přijít do styku s vařící vodou.
- 04. kvě 2015 14:15 #94
od tazatel
Odpověděl tazatel
Dobrý den,
měla bych na Vás dotaz ohledně bylinných sirupů.
Nejčastější postup je, dát bylinky převařit vodou s citronem a nechat louhovat 24hodin. Pak se má přidat cukr a opět přivést k varu než sirup zhoustne. Mě zajímá jestli se tím varem po vylouhovaní nezničí látky, pro které vyrábíme sirup. Jako např. u zeleniny, když ji vaříme tak ztrácí vitaminy. U bylinek si nejsem jistá, jestli to není totéž.
Prosím a děkuji
M. Hribová
Vygenerováno za 0.183 sekund


