Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Outkovka pestrá - zpracování (tinktura, sušení)

1 odpověď
(stránka otevřena 3296x)

Dotaz:

Dobrý den pane doktore,
prosím jak sušit outkovku? Volně? V troubě? A jak prosím na tinkturu?
Moc děkuji za odpověď.

1588442728_outkovka-pestra-fotografie-obrazek-3.jpg
MUDr. Zbyněk Mlčoch

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.

Doporučuji ji rozřezat ostrým nožem na plátky a vysušit v sušičce na ovoce a to do fáze dokud bude při ohybu praskat.
Takto zpracovanou outkovku zpracovat na prášek (mixér) nebo ji můžete dávat do jídla.

Pro léčebné účely je z ní lepší udělat tinkturu. Tu uděláte tak, že cca. 130-150 gramů čerstvé outkovky nakrájíte na co možná nejtenčí plátky, plátky hodíte do alkoholu o koncentraci cca. 60-80% a necháte 3 týdny nebo klidně i déle macerovat (a pak můžete slít nebo jen odlévat hotovou tinkturu a houbu v macerační nádobě ponechat).
Houby většinou příliš alkohol nebarví, ale účinné látky z outkovky do outkovkové tinktury přejdou.

Účinky outkovky pestré na lidské zdraví jsou uvedené zde:
https://www.bylinkyprovsechny.cz/houby/2196-outkovka-pestra-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pestovani-rozmnozovani

Ze outkovy vyrábím bylinné tinkturu.
Univerzální dávkování tinktur je uvedeno na http://www.UcinkyTinktur.cz

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.