Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Plody dřišťálu (dřišťálky) - jsou jedlé plody všech dřišťálů nebo jsou výjimky?

1 odpověď
(stránka otevřena 1327x)

Dotaz:

Dobrý den.
Jedlé jsou plody všech dřišťálů?
Děkuji.
Jana

MUDr. Zbyněk Mlčoch

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.
Dřišťál (Berberis) je rod, který zahrnuje 450 - 500 druhů. Zralé plody dřišťálu (tzv. dřišťálky) jsou jedlé (obsahují vysoký podíl vytamínu C). Plody jsou jemně trpké. Sbírají se až v době plné zralosti, tedy přelomu září a října. Přidávají se do kompotů, ovocného cukroví a některých omáček. Lze z nich udělat marmeládu nebo šťávu na pití. Pozor však na ostatní části rostliny, které jsou jedovaté. Červené dřišťálky z dřišťálu obecného (Berberis vulgaris) se také suší a prodávají pod označením dřišťál plod. Sušené plody dřišťálu se užívají buď přímo nebo ve formě čaje; hodí se i jako koření na maso.
Děkuji za Váš dotaz.