Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Rajčata - jsou škodlivá kvůli kyselině šťavelové?

1 odpověď
(stránka otevřena 1248x)

Dotaz:

Dobrý den, pane doktore.
doslechl jsem se, že syrová rajčata obsahují ze všech druhů zeleniny nejvíce kyseliny šťavelové, která velice nepříznivě působí na ledviny a klouby. Ledviny mají podle čínské medicíny přímý vliv na správnou funkci srdce, a proto mi z toho teď plyne, že já jako člověk s vyšším tlakem bych měl rozhodně rajčata omezovat. Na druhou stranu jsem četl, že uvařená rajčata obsahují mnohem více lykopenu než syrová, přičemž lykopen prý velice příznivě působí jako prevence proti onemocněním srdce a cév. Chtěl bych se tedy zeptat: Jak je to doopravdy s kyselinou šťavelovou a všeobecným zdravím u syrových rajčat? Mění se situace, pokud rajčata tepelně upravím (pečení, vaření, výroba omáček, zavařování)?
Moc děkuji za odpověď.
MUDr. Zbyněk Mlčoch

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.

Informace se nezakládá na pravdě. Třeba pažitka má 20x více kyseliny šťavelové.


 


Obsah kyseliny šťavelové v potravinách














































































































































































zeleninovýKyselina šťavelová
(g / 100 g)
Amaranth 1.09
Chřest 0.13
Fazole, snap 0.36
řepné listy 0.61
Červená řepa 0.06
Brokolice 0,19
růžičková kapusta .02
Zelí 0.10
Mrkev 0.50
kasava 1.26
Květák 0.15
Celer 0,19
cikorka 0.2
pažitka 1,48
kapusta 0,45
Koriandr 0,01
Kukuřice, sweet 0,01
Okurka 0.02
Lilek 0,19
Endivie 0.11
Česnek 0.36
Kapusta 0.02
Listový salát 0.33
okra 0,05
Cibule 0,05
Petržel 1.70
Pastinák 0.04
Hrášek 0,05
paprika 0.04
Brambor 0,05
zelná 1.31
Ředkev 0,48
Rebarbora listy 0,52
tuřín 0.03
Špenát 0,97 (v rozmezí od 0,65 do 1,3 gramů na 100 gramů na bázi čerstvé hmotnosti)
dýně 0.02
Sladká brambora 0,24
Mangold , zelená 0.96
Rajče 0,05
Vodnice 0,21
listy tuřínu 0,05
Řeřicha 0,31

Děkuji za Váš dotaz.