Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Stvol pampelišky (tyčinka ke květu) - je jedovatý nebo ne?

1 odpověď
(stránka otevřena 2323x)

Dotaz:

Dobrý den,
prosím o radu, suším si pampelišku, kořen a listy. Známá mi řekla, že část pampelišky která je mezi kořenem a listy, takový ten jakoby kalich a stvol od květů je jedovatý. Je to pravda? A v které době je nejlepší sbírat pampelišku?
Děkuji za odpověď. Moc se mi líbí Vaše stránky.

MUDr. Zbyněk Mlčoch

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.
Odpovím Vám obecně:
nejsem si vědomý, že by nějaká část pampelišky lékařské byla jedovatá.
Kořen sbíráme na jaře a na podzim.
Není zvyklé sbírat listy, ale někteří lidé to dělají. Naopak kořen se sbírá běžně a je vynikající na játra, slinivku břišní ad.
Tyčince vedoucí "ze základny" pampelišky (tj. listové růžici) ke květu říkáme STVOL. Stvol není jedovatý. Je mírně hořký a obsahuje latex, současně ale má mnoho zdraví velmi prospěšných látek a je to právě naopak, než Vám řekla Vaše známá. Stvol pampelišky je vynikající detoxikant na jaře. Pročišťuje játra a okolní orgány a tělu ulevuje.
Více informací o konzumaci stvolu pampelišek zde:
https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/137-pampeliska-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani
Já osobě jím teď na jaře cca. 8-10 stvolů denně. Na jejich mírně hořkou chuť se dá snadno a rychle zvyknout.
Děkuji za Váš dotaz a důvěru.