bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Stvol pampelišky (tyčinka ke květu) - je jedovatý nebo ne?

1 odpověď
(stránka otevřena 1316x)

Dotaz:

Dobrý den,
prosím o radu, suším si pampelišku, kořen a listy. Známá mi řekla, že část pampelišky která je mezi kořenem a listy, takový ten jakoby kalich a stvol od květů je jedovatý. Je to pravda? A v které době je nejlepší sbírat pampelišku?
Děkuji za odpověď. Moc se mi líbí Vaše stránky.

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.
Odpovím Vám obecně:
nejsem si vědomý, že by nějaká část pampelišky lékařské byla jedovatá.
Kořen sbíráme na jaře a na podzim.
Není zvyklé sbírat listy, ale někteří lidé to dělají. Naopak kořen se sbírá běžně a je vynikající na játra, slinivku břišní ad.
Tyčince vedoucí "ze základny" pampelišky (tj. listové růžici) ke květu říkáme STVOL. Stvol není jedovatý. Je mírně hořký a obsahuje latex, současně ale má mnoho zdraví velmi prospěšných látek a je to právě naopak, než Vám řekla Vaše známá. Stvol pampelišky je vynikající detoxikant na jaře. Pročišťuje játra a okolní orgány a tělu ulevuje.
Více informací o konzumaci stvolu pampelišek zde:
https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/137-pampeliska-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani
Já osobě jím teď na jaře cca. 8-10 stvolů denně. Na jejich mírně hořkou chuť se dá snadno a rychle zvyknout.
Děkuji za Váš dotaz a důvěru.