Pampeliška smetánka účinky na zdraví co léčí použití užívání využitíPampeliška lékařská (latinsky Taraxacum officinale, slovensky púpava lekárska, anglicky common dandelion) je pro zahradníky nepříjemný plevel, ale pro nemocné lidí cennou léčivkou. Kvete v dubnu a v květnu na mezích, loukách a trávnících. Koberec ze žlutých květů nás každý rok na jaře obšťastňuje. Rostlina se vyhýbá mokrým loukám a jiným vlhkým plochám. Vyznačují ji dvě vynikající vlastnosti – léčí choroby žlučníku a jater. 


Účinky rostliny:

Osnova stránky


TIP: Mladé jarní listy se používají na salát. Chutnější (méně hořké) jsou vybělené (přikryté nádobou, nebo černou fólií), v menším množství se přidávají do polévek a omáček.

stvol-pampelisky-obrazek-fotografie-jatra-zlucnik-zlucove-cestyCo z pampelišky sbíráme a kdy

Listy sbíráme před květem, kořeny na jaře a na podzim, stvoly (viz obrázek vpravo) a úbory květů konzumujeme po dobu květu.
Celá rostlina je léčivá od kořene až po květ.

  • LISTY: březen až listopad
  • STVOLY: (tyčinky vedoucí ke květu) - konzumujeme přímo cca. 10 ks/denně, nijak nezpracováváme. Chuť je mírně hořká, svěží. Latex ze stvolu velmi příznivě působí na játra a žlučové cesty.
  • KVĚTY: duben až květen
  • KOŘEN: září až březen. Po vytažení kořen co nejdříve umyjeme pod tekoucí vodou, na povrchu musí být černohnědý a na lomu světlý.
    Je možné přímo jíst, ale není tak chutný jako stvoly (chutnější jsou kořeny oslazené pampeliškový medem).

Kdy kvete a kde roste

KDY: Březen až červen (v závislosti na nadmořské výšce), sporadicky až do října, max. listopadu.
KDE: Živné louky a pastviny, okraje cest, zdi, ploty; většinou pod 2000 m.n.m.; vyskytuje se hojně. Evropa, severní Afrika; zdomácnělá v Severní Americe.
Má se za to, že pampelišku do Severní Ameriky cíleně přivezli evropští osadníci, kteří si neuměli představit, že by tohle důležité jídlo a léčivo nechali doma.

Účinky na zdraví

Na trávení

Pampeliškové listy mají příjemně hořkou chuť. Jak už jsem zmínila, klidně i jen sousto něčeho hořkého stimuluje celou kaskádu trávicích sekretů. Zvýší produkci slin, které pomáhají štěpit sacharidy. Podporuje žaludeční šťávy jako kyselinu chlorovodíkovou, která štěpí bílkoviny, a pomáhá  uvolňovat žluč, která štěpí tuky. Takže pampeliška je nejen sama bohatá na živiny, ale také pomáhá trávit a vstřebávat živiny z jídla obecně. 

Na močení

Pampelišky mají ještě jednu důležitou vlastnost: jsou močopudné. Tahle vlastnost se odráží i v lidovém francouzském názvu pampelišky, pissenlit (doslova to znamená "čůrat do postele"). Až si někdy dáte pampeliškový čaj před spaním, na své páté noční cestě na toaletu dobře pochopíte, jak to ti Francouzi myslí. Bylinkáři pampeliškové listy už dlouho používají k vyvedení nadbytečných
tekutin či vlhkosti z těla, například při otocích a zvýšeném krevním tlaku. Močopudné vlastnosti pocítíte, když několik listů sníte nebo si z nich uděláte čaj. Účinnost pampeliškových listů jako
diuretika ukázalo i jedno klinické hodnocení. Toto diuretikum navíc neodvádí z těla draslík, protože je na něj samo bohaté, takže nezpůsobuje jeho nedostatek.

Na játra

Pampeliškový kořen významně podporuje játra a zmírňuje zánět. Bylinkáři ho používají zejména na rozpohybování stagnujících a pomalých jater.
Podle bylinkářské teorie mohou být pomalá játra spojena se špatným trávením, kožními vyrážkami (například ekzémem nebo akné) a hormonální nerovnováhou (například napětím při premenstruačním syndromu). V praxi se mi tato teorie jeví jako správná.

Pro zdravé trávení a správnou střevní mikroflóru

Pampeliškový kořen svým působením na játra podporuje zdravé trávení. Špatné trávení způsobené pomalými játry lze poznat podle neschopnosti trávit tuky, jílovitě zbarvené stolice, nevolnosti,
plynatosti a bolestí hlavy. Pampeliškový kořen játra něžně pošťouchne, a od těchto běžných zažívacích problémů tak uleví.
Také je velmi bohatý na inulin, sacharid podporující zdravou střevní mikroflóru. Lidé inulin trávit neumějí, takže se dostane až do tračníku , kde kvasí a "krmí" zdravé bakterie ve střevech. (Zdravé množství inulinu obsahují i pampeliškové listy.) Po desetiletích přehnaného používání antibiotik si začínáme uvědomovat důležitost zdravé a komplexní mikrobioty. Výzkumy ukazují vztah mezi střevní mikroflórou a zánětlivými trávicími problémy, obezitou, špatnou funkcí imunitního systému, a dokonce i alergiemi.
Zdravou trávicí mikroflóru si také zajistíte například konzumací kvašených potravin, životem v nesterilním prostředí (hrabat se v hlíně je skvělé), tím, že se budete vyhýbat častému a ne nezbytnému podávání antibiotik a budete jíst výživnou stravu obsahující prebiotika, jako je inulin v pampeliškovém kořenu.

Pro správnou hormonální rovnováhu

V oblasti přírodního zdraví se často mluví o "hormonální rovnováze a spousta lékařů doporučuje k jejímu navození užívání exogenních (vnějších) syntetických hormonů. Někdy to asi je nutné, ale já jsem přesvědčena, že nejdůležitější je se nejprve zaměřit na naše vnitřní prostředí, zejména na zdravá játra. Játra hrají při trávení hormonů důle žitou roli. Udržování zdravých jater pomocí jemných bylinek, jako je pampeliškový kořen, nám může pomoci udržet si zdravou hormonální rovnováhu.

Bylinkáři pampeliškový kořen pravidelně doporučují ženám s příznaky hormonální nerovnováhy, tedy například menstruačními křečemi, výkyvy nálad a nepravidelnou periodou.

Na zánět kloubu (artritidu) a tekutinu v kloubu

Bylinkáři pampeliškový kořen už dlouho používají u lidí s bolestivou artritidou. Účinek může mít uvolnění nahromaděných tekutin v kloubech, úprava zánětu nebo zvýšení vstřebávání
živin. Vědci zatím izolovali jednu látku, taraxasterol, která může mít úlevu od artritického zánětu a bolesti na svědomí.

Na rakovinu

Bylinkáři tradičně doporučují pampeliškový kořen na podporu zdraví lidí s rakovinou. Vědci to nedávno začali brát v potaz a už existuje několik studií in vitro a studií zabývajících se jednou látkou,
jejichž výsledky ohledně podpory imunitního systému a boje proti rakovinným buňkám jsou velmi slibné. Těším se, až toto tradiční použití pampelišky potvrdí i klinická hodnocení na lidech.

Rakovině se vyhnete i tak, že nebudete na pampelišku stříkat herbicidy! Na trávníky se každý rok použije více než 36 milionů litrů herbicidů, a to zejména proti pampeliškám. Mnoho
těchto chemikálií buď nebylo z hlediska bezpečnosti testováno, nebo se u nich prokázala silná spojitost s rakovinou. Nejcitlivější jsou vůči nim děti, a to i ty ještě nenarozené.
Pokud si pampelišku sbíráte sami, dejte si dobrý pozor, abyste ji sbírali v místech, která nebyla ošetřena škodlivými chemikáliemi. Sbírejte tedy ve volné přírodě. 

Zevní aplikace na kůži

Při poranění roní stonky i kořeny bílou lepkavou šťávu (latex), která se tradičně používá na bradavice, pupínky a mozoly. Také ji lze aplikovat na včelí bodnutí a na puchýře. Měla by zklidňovat pokožku a působit protizánětlivě.

Obecné účinky

Fytoncidní, antibakteriální.

Nežádoucí účinky a kontraindikace, těhotenství a kojení

KONTRAINDIKACE: Při zánětu žlučníku, žlučníkových kamenech nebo neprůchodnosti žlučovodu nebo střev je nutno užívání konzultovat s lékařem.
NEŽÁDOUCÍ ÚČNKY: Smerankové mléko čerstvých rostlin velmi vzácně vyvolává kontaktní alergii. Velmi citlivé osoby reagují říháním. Kojení - hořčiny přecházejí do mateřského mléka, neškodí, ale kojenci mléko mohou odmítat (nechutná jim). V těhotenství je možné pampelišku užívat.

Zajímavosti a pověry

  • má kořen dlouhý až 2 metry!!!
  • květ se skládá z až 200 jednotlivých jazykových květů, které se před deštěm, chladem a nocí zavírají
  • medonosná rostlina, aby včela nasbírala 1 kg medu, musí navštívit až 125 000 květů
  • v jednom úboru dozrává až 150 nažek, jež připomínají malinké padáčky a jsou roznášeny větrem na velké vzdálenosti
  • POVĚRY:
    ► Kdo se potře mléčnou šťávou, zkrásní a stane se žádoucím.
    ► Kdo odfoukne všechny plody najednou, je dítětem štěstěny nebo andělem.
    ► Symbolickou hodnotu má také barva květního lůžka po odfouknutí plodů - bílá ukazuje na nebe, černá na peklo, a když má lůžko skvrny, představuje očistec.
    ► V duchovní rovině hrála pampeliška významnou roli v keltské magii. Dodnes přetrvává přesvědčení, že pokud se člověku zdá o pampeliškách, jde o předzvěst obtížných časů, které mu připraví řadu změn a překážek, ale nakonec pro něj mohou mít příznivé výsledky.
    ► V Anglii je oblíbenou dětskou hrou používat ochmýřené pampeliškové koule jako hodiny: Kolikrát musíte fouknout, abyste odfoukli všechny nažky, tolik je hodin.
    ► Na pampelišku se obraceli také zamilovaní, bud' aby zjistili, zda jsou stále milováni, nebo aby vysláním pampeliškového chmýří do větru "vzkázali" svému protějšku, že na něj myslí.

Pampeliška jako zdroj her nejen pro děti

Tato vitální rostlina přispívá k lepšímu chápání přírody. Děti jsou fascinovány chmýřím odkvetlého úboru, jehož každé jednotlivé semínko (nažka) odplachtí na svém vlastním "padáčku" (chmýru).
Většina dětí má pampelišku spojenou s nějakou hrou: splétají se věnce nebo se zastrkává stvol do stvolu a vytváří se tak "vodovodní potrubí". A když se konce naříznou a ponoří do vody, vznikají působením tlaku podivné útvary. Někdo dokonce dokáže ze stvolů vyrobit brýlové obroučky.

Prohlížíme-li si odkvetlý úbor proti světlu, vidíme hotové umělecké dílo. A kdo dokáže semena odfouknout na jeden nádech, je šťastlivec. Když však nějaká semena zůstanou, může se z nich věštit budoucnost. Vrcholem je luční koncert, který se rozezní, když se na stvoly troubí jako na trumpety.

Jaké látky obsahuje

Flavonoidy (isolvercitrin, kvercetin), fytoncidy, fytosteroly (beta-sitostcrol, daukosterol, kampesterol, stigmasterol), gumu, hořčiny (lactopicrin, taraxacin), karotenoidy (beta-karoten, karoten, lutein, taraxanthin, zeaxanthin), kyseliny (ferulová, kávová, kaprová, křemičitá, laurová, linoleová, linolenová, myristová, nikotinová, olejová, palmitová, p-kumarová, šťavelová), kumariny, lecitin, minerální látky (Al, B, Ba, Br, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, K, Mg, Mn. Na, Ni, P, Pb, Ru, S, Se, Si, Sn, Sr, Ti, Zn), pektiny, proteiny, pryskyřice, sacharidy (inulin, fruktózu, glukóza), saponiny, silici, sliz, terpenoidy (arnidiol, amyrin, taraxasterol, pseudotaraxerol), třísloviny, vitamíny (B, C, D, E) aj.

Květy: flavonoidy, karotenoidy, silici.

Dávkování

Pampeliška je považována jak za jídlo, tak za lék, a lze ji konzumovat v poměrně vysokém množství.

  • Léčivá dávka pro listy a kořen je: Jako čaj (listy): 5 až 9 gramů celkem, popíjeno v malých dávkách během dne.
  • Jako tinktura (sušené listy): 1 : 5, 30% alkohol, 3 až 4 ml, třikrát denně.
  • Jako odvar (kořen): 9 až 15 gramů denně Jako tinktura (čerstvý kořen): 1 : 2, 30% alkohol, 4 až 5 ml, třikrát denně.

Pampeliška ve směsi - žlučníkové kameny, lymfatické otoky, křečové žíly, pihy

  • Na žlučníkové kameny užijeme odvar z 30 až 40 gramů pampeliškových listů, které pokrájíme a dáme do 0,5 litru studené vody, necháme prudce zavařit a pak 10 minut vyluhovat. Užíváme vždy 1 skleničku před obědem a večeří.
  • Při lymfatických otocích nám poslouží směs z 1 vrchovaté čajové lžičky pampeliškových listů, 1 čajové lžičky šalvěje a 1 sporýše lékařského, jež přelijeme velkým šálkem vařící vody a necháme přikryté 10 minut vyluhovat. Vše přecedíme a pijeme denně 2 šálky.
  • Proti křečovým žilám a jejich vzniku pomáhá směs: Po 1 polévkové lžíci pampeliškových listů, řebříčku a slézu přelijeme velkým šálkem vařící vody a přikryté necháme 5 minut vyluhovat. Pijeme 2 až 3 šálky denně, před jídlem.
  • Nevíme-li si rady s pihami, zkusíme odvar: Hrst čerstvých květů dáme do 0,5litru studené vody, 15 minut vaříme na velmi mírném plameni, odstavíme a necháme odkryté krátce vyluhovat. Pak přecedíme a používáme jako pleťovou vodu nebo na obklady.

Zpracování a konzumace pampelišky - čaj, salát, sirup, med, konzumace stvolů

  • Čaj z pampelišky: Jedna vrchovatá čajová lžička na drobno nasekaného kořene (krájíme keramickým nožem nebo drtíme v hmoždíři) se dá na noc do 1/4 litru studené vody, druhý den zahřejeme ve vodní lázni. Vypijeme po doušcích půl hodiny před a po snídani.
  • Pampeliškový salát se slaninou: CO POTŘEBUJEME:  NA SALÁT: 3 hrsti pampeliškových listů, 30g kostiček slaniny, 1 cibule  NA ZÁLIVKU: 4 polévkové lžíce oleje, 2 polévkové lžíce octa, 1 polévková lžíce hořčice, sůl, pepř, 1 středně velký vařený brambor, trocha zakysané smetany, 1 vařené vejce
    POSTUP: Omyté a dosucha vytřepané pampeliškové listy natrháme na velikost soust. Na pánvi roztavíme slaninu a za chvíli přidáme na kostičky nakrájenou cibuli. Na zálivku smícháme ocet, olej a koření a vmícháme vidličkou rozmačkaný uvařený brambor. S trochou zakysané smetany umícháme hustou zálivku a vmícháme pampelišku. Nakonec do salátu zamícháme vejce nakrájené na kostičky.
  • Stvoly z pampelišky: v době květu denně pět až deset syrových, umytých stvolů dobře rozžvýkat a spolknout. 
  • Pampeliškový sirup: Do jednoho litru studené vody nasypeme dvě vrchovaté dvojhrstě květů a pomalu zahřejeme do varu. Necháme vzkypět, hrnec odstavíme a necháme stát přes noc. Druhý den šťávu scedíme přes síto, necháme odkapat a květy dobře rukou vymačkáme. Do šťávy přidáme jeden kilogram přírodního cukru, půlku citrónu nakrájeného na plátky (když je citrón ošetřený chemikálií, použijeme ho bez kůry). Více citrónu se nedává, bylo by to kyselé. Hrnec postavíme na plotnu a slabě ohříváme tak, aby se tekutina odpařovala bez vaření. Sirup se nechá jednou či dvakrát vychladnout a tak zjistíme správnou hustotu. Nesmí být hodně hustý, protože by po delším skladování krystalizoval. Nesmí být ale ani řídký, po krátkém čase by začal kvasit. Musí to být správný, hustě se táhnoucí sirup, který výborně chutná, když jím ráno potřeme rohlík nebo chléb s máslem.
  • Pampeliškový med - vařený i za studena vyráběný: recept zde
  • Pampelišková tinktura: 130-150 g kořene očistíme kartáčkem ve vodě, nakrájíme keramickým nožem na drobná kolekčka, zalijeme cca. 60% alkoholem, necháme macerovat ve stínu a teple 3 týdny nebo déle, scedíme, užíváme v dávkování 1 kapka na 1 kilogram a den po dobu 3 týdny. Účinky tinktury z kořene pampelišky jsou zde.
  • Pampeliškové víno, pampeliškový aperitiv: recept zde.
  • Čerstvá šťáva: Šťáva z množství 50-100 ml slouží k pročištění a posílení organismu.
  • Pampeliškové kapary: Pupeny se dají nakládat jako falešné kapary nebo dusit v másle na pánvi.
  • Pampelišková bezkofeinová káva: Upražené a mleté kousky pampeliškového kořene slouží jako bezkofeinová náhražka kávy.
    POSTUP VÝROBY: Vyryjeme několik pampeliškových kořenů, důkladně je očistíme a kůru trochu oškrábeme. Nakrájíme je nadrobno a na pánvi nebo v troubě pražíme, dokud se nezbarví
    kávově hnědě a nevydávají typickou vůni pražení. Potom je najemno umeleme v kávomlýnku.
    1 čajová lžička prášku stačí na jeden šálek kávy.
    Chceme-li mít užitek z kávové chuti i účinků hořčin, můžeme smíchat normální kávu s kávou z pampeliškového kořene.
  • Bylinková polévka s májovkami: Talíř listů pampelišek, kopřiv, jitrocele, šťovíku, popencc. 1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 3-4 lžíce hrubé krupice. májovky (nebo jiné houby), event. bujónová kostka, 1 vejce. Cibuli a česnek nakrájíme a osmahneme na oleji spolu s krupicí do nlžova, zalijeme 1-1,5 I vody a spolu s nakrájenými houbanú vaříme asi 15 min. Pak přidáme nak.rájené bylinky a krátce povaříme spolu s bujónovou kostkou. Do hotové polévky vmícháme vejce a už dále nevaříme.
  • Smažené květy pampelišky: květy můžete obalit v těstíčku a osmažit.

 

Jak se jinak říká pampelišce, smetance - synonymní názvy: 

smetánka lékařská ☼ hadí mlíčí ☼ husí kap ☼ kačenek ☼ kačinec ☼ kašinec ☼ lucerničky ☼ lucerny ☼ lví zub ☼ mléč ☼ mléčný lupen ☼ mlíčí ☼ mlíčník ☼ mlíčňák ☼ odvančík ☼ pampalíšek ☼ pamprlice ☼ pampuliška ☼ pleska ☼ plečka ☼ pleška ☼ prasečí rypák ☼ pupava ☼ smetanka ☼ smetaník ☼ pampelucha ☼ čůravá bylina ☼ dobrý mníšek ☼ zahradník ☼ hadí strašidlo ☼ kněžská pleš ☼ majíček ☼ počůránek ☼ psí zub ☼ pumpelice

Původ latinského názvu

VERZE 1:
Z řeckého taraxis = oční onemocnění, proti němuž se rostliny používalo, a
akeomai = léčit, hojit +
z latinského officinalis = lékařský.

VERZE 2:
Z arabských slov tarak a sahha, což přibližně znamená "nechat vymočit".

Anglické jméno pampelišky - dandelion - pochází ze starofrancouzského pojmenování dent-de-lion, odkazujícího na údajnou podobnost složitě členěných listů rostliny se zuby lva.

Historie

Středověké louky zřejmě nebyly posety žlutými pampeliškami. Alespoň staré texty o tom zcela mlčí. Téměř se zdá, jako by tenkrát v Evropě vůbec neexistovala. Její historii jakožto léčivé rostliny lze vysledovat do arabského prosroru: botanické jméno Taraxacum, které je dnes ve vědě platné, nalézáme již v latinském překladu díla Canon medicinae, které v ll. sroletí sepsal arabský lékař Avicenna.
Doměnka: Taraxacum mohlo být vytvořeno z arabských slov tarak a sahha, což přibližně znamená "nechat vymočit". Smetanka se dnes skutečně používá jako projímavý a odvodňující prostředek, aby se tělo zbavilo odpadních látek. Jméno by tedy mohlo poukazovat na to, že již velcí arabští lékaři ji používali jako léčivku. Teprve v pozdním středověku byla tato rostlina popisována i v německých bylinářích. Doporučovalo se její použití při horečce, průjmu, žlučových a jaterních potížích a píchání v boku.

Pěstování

  • Semena vysejte přímo do země, čtyři až pět týdnů před posledním mrazem.
  • Když klíčky vyraší, semenáče pak vyjednoit na odstup 15-20 cm.
  • Tyto mrazuvzdorné vytrvalé byliny lze pěstovat jako jednoletky, sklidíte sladší listy.
  • Rostlina má dlouhý kůlový kořen a snadno se vysemeňuje.
  • Jako plevele je velmi obtížné se jl zbavit.

Využití pampelišky v zahradě a v průmyslu

Pampelišky jsou prospěšné v sadech. protože uvolňují rostlinný hormon etylen, plyn stimulující nasazení a zrání plodu. Kořeny navíc přitahují žížaly.

Během první světové války, když došlo k prudkému nárůstu cen kaučuku a k omezení jeho dodávek, začal Henry Ford experimentovat s výrobou latexu z alternativních zdrojů. Pokusy s pampeliškami přinesly vysoce kvalitní produkt, ale ztroskotaly na problému, jak zajistit dostatečné množství potřebné suroviny

Související články

Použitá literatura

  • Plané rostliny, Scherfová
  • Bylinky z klášterní lékárny, Mayer
  • Moje kniha divokých bylin, Wurftová
  • Jedlé rostliny z přírody, Lánská, Zázračné byliny, Nováčková,
  • Čaje a přírodní léčivé prostředky, Paolini,
  • Herbář L-P, Zentrich a Janča
  • Velká kniha BYLINKY, Clevely,
  • Babiččina lékárna nad zlato, Erdelská
  • Zdraví z boží lékárny, M. Treben
  • Atlas bylin, Knauerová
  • Pozoruhodný svět bylin, Hurstová
  • Rostlinné léky, Hemzal