Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Vaření bylinkového sirupu a ztráta zdraví prospěšných účinných látek

1 odpověď
(stránka otevřena 653x)

Dotaz:

Dobrý den, pane doktore,
chtěla bych se Vás zeptat na vaření sirupu kvůli jeho zhoustnutí a vliv tohoto delšího vaření na účinné látky v sirupu. Vím, že nejlepší je dělat sirup za studena, ale např. u pampeliškového či sedmikráskového mi chutná víc ten za tepla připravovaný, jen se ho bojím vařit, takže než to začne bublat, stáhnu z plotny a plním do sklenic. Tak se Vás jen chci zeptat - má delší povaření sirupu vliv na jeho účinné látky vyjma vitamínu C, ten vím, že se vařením ničí…
Moc Vám děkuji za odpověď.
MUDr. Zbyněk Mlčoch

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.

Látky bílkovinného charakteru (hlavně enyzmy) se denaturují již při teplotě kolem 45°C. Pak je to už jedno.

Doporučuji uvařit vodu a cukr zvlášť, nechat zchládnout a vlít do hustého sirupu z vody a cukru odstředěnou šťávu z čerstvé bylinné drogy. Pokud má bylinná droga málo vody, je monžné ji předem namočit třeba na hodinu do vody, aby vodu nasála.

Ve výrobě sirupů je nutné experimentování a i špetka fantazie. Dokonalý sirup lze vyrobit, ale je to docela věda ;)

I velmi malé množství alkoholu v sirupu drasticky omezuje schopnost plísní a kvasných bakterií množit se. Doporučuji tedy do sirupu vždy přidat malé množství (třeba i jen 30 ml) alkoholu (třeba vodky).

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.