Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Výroba propolisové tinktury - postup

1 odpověď
(stránka otevřena 809x)

Dotaz:

Dobrý večer pane doktore, Vám i všem ve skupině, přeji krásný nový rok provoněný bylinkami.
Mám na Vás dotaz ohledně propolisu.
Budu si dělat novou várku, protože v té první po měsíci třepání před cezením jsem zjistila, že se mi v ní navíc, asi jako bonus, vylíhla nějaká moucha… Nyní tedy budu začínat znovu, ale celou dobu jsem si nebyla jistá, kde mám propolis skladovat. Zda v lednici (tam jsem ho měla) nebo stačí na polici a až po přecezení skladovat v lednici. On se mi totiž z velké části nerozpustil.
Děkuji za radu.
Hezký večer, Jana
MUDr. Zbyněk Mlčoch

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.
Co uvádíte je tak trošku scifi : )
Propolisová tinktura se vyrábí tak, že se vezme asi 50 gramů propolisu, zalije se alkoholem o koncentraci 80% a více. Koncentrace nesmí být nižší, protože by se nerozpustily pryskyřice. Za protřepávání se nechá v teple macerovat 48 hodin. Po dvou dnech je tinktura hotová a je možné ji celou scedit nebo nechat propolis v alkoholu a odlívat postupně (já v praxi volím druhý postup).
Neumím si představit jak by se v uzavřené sklenici při koncentraci alkoholu 80% a více mohla vylíhnout jakákoliv forma života. ; )
Surový propolis ani propolisovou tinkturu neskladujeme v lednici.
Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.