× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Výroba propolisové tinktury - postup

- 02. led 2020 22:11 #2921 od tazatel
Dobrý večer pane doktore, Vám i všem ve skupině, přeji krásný nový rok provoněný bylinkami.
Mám na Vás dotaz ohledně propolisu.
Budu si dělat novou várku, protože v té první po měsíci třepání před cezením jsem zjistila, že se mi v ní navíc, asi jako bonus, vylíhla nějaká moucha… Nyní tedy budu začínat znovu, ale celou dobu jsem si nebyla jistá, kde mám propolis skladovat. Zda v lednici (tam jsem ho měla) nebo stačí na polici a až po přecezení skladovat v lednici. On se mi totiž z velké části nerozpustil.
Děkuji za radu.
Hezký večer, Jana

- 03. led 2020 07:14 #23890 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
Dobrý den.
Co uvádíte je tak trošku scifi : )
Propolisová tinktura se vyrábí tak, že se vezme asi 50 gramů propolisu, zalije se alkoholem o koncentraci 80% a více. Koncentrace nesmí být nižší, protože by se nerozpustily pryskyřice. Za protřepávání se nechá v teple macerovat 48 hodin. Po dvou dnech je tinktura hotová a je možné ji celou scedit nebo nechat propolis v alkoholu a odlívat postupně (já v praxi volím druhý postup).
Neumím si představit jak by se v uzavřené sklenici při koncentraci alkoholu 80% a více mohla vylíhnout jakákoliv forma života. ; )
Surový propolis ani propolisovou tinkturu neskladujeme v lednici.
Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.

Vygenerováno za 0.148 sekund