bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
slideshow_web_01
slideshow_web_02
slideshow_web_03
previous arrow
next arrow
Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.

Máte problém uložit dotaz do poradny? Podívejte se na návod ve videu zde.

× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Výroba propolisové tinktury - postup

- 02. led 2020 22:11 #2921 od tazatel
Dobrý večer pane doktore, Vám i všem ve skupině, přeji krásný nový rok provoněný bylinkami. Mám na Vás dotaz ohledně propolisu. Budu si dělat novou várku, protože v té první po měsíci třepání před cezením jsem zjistila, že se mi v ní navíc, asi jako bonus, vylíhla nějaká moucha… Nyní tedy budu začínat znovu, ale celou dobu jsem si nebyla jistá, kde mám propolis skladovat. Zda v lednici (tam jsem ho měla) nebo stačí na polici a až po přecezení skladovat v lednici. On se mi totiž z velké části nerozpustil. Děkuji za radu. Hezký večer, Jana

- 03. led 2020 07:14 #23890 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
Dobrý den. Co uvádíte je tak trošku scifi : ) Propolisová tinktura se vyrábí tak, že se vezme asi 50 gramů propolisu, zalije se alkoholem o koncentraci 80% a více. Koncentrace nesmí být nižší, protože by se nerozpustily pryskyřice. Za protřepávání se nechá v teple macerovat 48 hodin. Po dvou dnech je tinktura hotová a je možné ji celou scedit nebo nechat propolis v alkoholu a odlívat postupně (já v praxi volím druhý postup). Neumím si představit jak by se v uzavřené sklenici při koncentraci alkoholu 80% a více mohla vylíhnout jakákoliv forma života. ; ) Surový propolis ani propolisovou tinkturu neskladujeme v lednici. Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.

Vygenerováno za 0.203 sekund