- Poradna
- Bylinková poradna
- Zdravotní dotazy
- Stvol pampelišky (tyčinka ke květu) - je jedovatý nebo ne?
Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!
Stvol pampelišky (tyčinka ke květu) - je jedovatý nebo ne?
Dobrý den. 
Odpovím Vám obecně: 
nejsem si vědomý, že by nějaká část pampelišky lékařské byla jedovatá. 
Kořen sbíráme na jaře a na podzim. 
Není zvyklé sbírat listy, ale někteří lidé to dělají. Naopak kořen se sbírá běžně a je vynikající na játra, slinivku břišní ad.
 Tyčince vedoucí "ze základny" pampelišky (tj. listové růžici) ke květu říkáme STVOL. Stvol není jedovatý. Je mírně hořký a obsahuje latex, současně ale má mnoho zdraví velmi prospěšných látek a je to právě naopak, než Vám řekla Vaše známá. Stvol pampelišky je vynikající detoxikant na jaře. Pročišťuje játra a okolní orgány a tělu ulevuje. 
 Více informací o konzumaci stvolu pampelišek zde: 
 https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/137-pampeliska-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani
 Já osobě jím teď na jaře cca. 8-10 stvolů denně. Na jejich mírně hořkou chuť se dá snadno a rychle zvyknout. 
 Děkuji za Váš dotaz a důvěru.
Dobrý den, 
 prosím o radu, suším si pampelišku, kořen a listy. Známá mi řekla, že část pampelišky která je mezi kořenem a listy, takový ten jakoby kalich a stvol od květů je jedovatý. Je to pravda? A v které době je nejlepší sbírat pampelišku? 
 Děkuji za odpověď. Moc se mi líbí Vaše stránky.
- Poradna
- Bylinková poradna
- Zdravotní dotazy
- Stvol pampelišky (tyčinka ke květu) - je jedovatý nebo ne?
 
													


 
						 Jsme na facebooku,
  Jsme na facebooku,