Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Stvol pampelišky (tyčinka ke květu) - je jedovatý nebo ne?

- 22. dub 2019 05:16 #23148 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
<p>Dobrý den. <br />Odpovím Vám obecně: <br />nejsem si vědomý, že by nějaká část pampelišky lékařské byla jedovatá. <br />Kořen sbíráme na jaře a na podzim. <br />Není zvyklé sbírat listy, ale někteří lidé to dělají. Naopak kořen se sbírá běžně a je vynikající na játra, slinivku břišní ad.<br /> Tyčince vedoucí "ze základny" pampelišky (tj. listové růžici) ke květu říkáme STVOL. Stvol není jedovatý. Je mírně hořký a obsahuje latex, současně ale má mnoho zdraví velmi prospěšných látek a je to právě naopak, než Vám řekla Vaše známá. Stvol pampelišky je vynikající detoxikant na jaře. Pročišťuje játra a okolní orgány a tělu ulevuje. <br /> Více informací o konzumaci stvolu pampelišek zde: <br /> www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-str...leci-pouziti-uzivani
Já osobě jím teď na jaře cca. 8-10 stvolů denně. Na jejich mírně hořkou chuť se dá snadno a rychle zvyknout.
Děkuji za Váš dotaz a důvěru.

- 22. dub 2019 05:16 #2095 od tazatel
Odpověděl tazatel
<p>Dobrý den, <br /> prosím o radu, suším si pampelišku, kořen a listy. Známá mi řekla, že část pampelišky která je mezi kořenem a listy, takový ten jakoby kalich a stvol od květů je jedovatý. Je to pravda? A v které době je nejlepší sbírat pampelišku? <br /> Děkuji za odpověď. Moc se mi líbí Vaše stránky.</p>

Vygenerováno za 0.163 sekund