zpracovani ovoce suseni lyofilizace proslazovani smazeni vyhody nevyhody 2Při výrobě sušeného a proslazeného ovoce se používá několik různých technologií. Všechny mají společný cíl – snížit v ovoci obsah vody tak, aby v něm nemohly růst nežádoucí mikroorganizmy a plísně.Při výrobě sušeného a proslazeného ovoce se používá několik různých technologií. Všechny mají společný cíl – snížit v ovoci obsah vody tak, aby v něm nemohly růst nežádoucí mikroorganizmy a plísně.


Účinky rostliny:

Sušení

Klasický způsob zpracování, je založen na odpaření vody až na výslednou vlhkost, nejvíce 30 %. Ta má zaručit výrobku odolnost proti růstu mikrobů. Nevýhodou sušení je změna barvy – sušené ovoce během něj tmavne a hnědne.

 

zpracovani ovoce suseni lyofilizace proslazovani smazeni vyhody nevyhodyLyofilizace

Speciální technologie vysoušení ovoce pomocí mrazu. Konzervační účinek rovněž spočívá v odstranění vody. Lyofilizace probíhá v několika fázích. Nejprve se potravina hluboce zmrazí na teplotu nižší než −20 °C. Poté se v mrazicí komoře sníží tlak a zvýší teplota, čímž dojde k sublimaci (odpaření) ledu do vzduchu. Výsledná vlhkost lyofilizovaných výrobků se pohybuje od 1 až do 4 %. Výhodou lyofilizace je téměř dokonalé zachování tvaru sušeného ovoce a také při ní nedochází k nežádoucím změnám barvy. Lyofilizace se hojně používá i při výrobě instantní kávy.

 

Proslazování

Spočívá v nasátí cuker-ného roztoku do ovoce, čímž se zvýší osmotický tlak do té míry, až vznikne prostředí, ve kterém nemohou růst mikroorganismy. Míra proslazování se může lišit, například proslazené brusinky se nejprve suší a pak proslazují jen mírně. Naproti tomu pomerančová kůra nebo kandované třešně či ananas se proslazují většími množství cukru (až 80 %), čímž získávají typický sklovitý vzhled.


zpracovani ovoce suseni lyofilizace proslazovani smazeni vyhody nevyhody 3Smažení

Smažení slazeného ovoce je typické pro zpracování banánů. Konzervační efekt zajišťuje nízký obsah vody, obsažený cukr a tepelná úprava.

 

Síření

Sušené ovoce se navíc ještě někdy ošetřuje sířením. Obvyklé je zejména u světlých plodů, například meruněk. Hlavní funkcí je ochrana před nežádoucím hnědnutím, k němuž během sušení dochází. Pro citlivé osoby může síření představovat problém, protože oxid siřičitý patří mezi alergeny. Jeho přítomnost však vždy musí být uvedena ve složení.