Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.

zpracovani ovoce suseni lyofilizace proslazovani smazeni vyhody nevyhody 2Při výrobě sušeného a proslazeného ovoce se používá několik různých technologií. Všechny mají společný cíl – snížit v ovoci obsah vody tak, aby v něm nemohly růst nežádoucí mikroorganizmy a plísně.Při výrobě sušeného a proslazeného ovoce se používá několik různých technologií. Všechny mají společný cíl – snížit v ovoci obsah vody tak, aby v něm nemohly růst nežádoucí mikroorganizmy a plísně.

Sušení

Klasický způsob zpracování, je založen na odpaření vody až na výslednou vlhkost, nejvíce 30 %. Ta má zaručit výrobku odolnost proti růstu mikrobů. Nevýhodou sušení je změna barvy – sušené ovoce během něj tmavne a hnědne.

 

zpracovani ovoce suseni lyofilizace proslazovani smazeni vyhody nevyhodyLyofilizace

Speciální technologie vysoušení ovoce pomocí mrazu. Konzervační účinek rovněž spočívá v odstranění vody. Lyofilizace probíhá v několika fázích. Nejprve se potravina hluboce zmrazí na teplotu nižší než −20 °C. Poté se v mrazicí komoře sníží tlak a zvýší teplota, čímž dojde k sublimaci (odpaření) ledu do vzduchu. Výsledná vlhkost lyofilizovaných výrobků se pohybuje od 1 až do 4 %. Výhodou lyofilizace je téměř dokonalé zachování tvaru sušeného ovoce a také při ní nedochází k nežádoucím změnám barvy. Lyofilizace se hojně používá i při výrobě instantní kávy.

 

Proslazování

Spočívá v nasátí cuker-ného roztoku do ovoce, čímž se zvýší osmotický tlak do té míry, až vznikne prostředí, ve kterém nemohou růst mikroorganismy. Míra proslazování se může lišit, například proslazené brusinky se nejprve suší a pak proslazují jen mírně. Naproti tomu pomerančová kůra nebo kandované třešně či ananas se proslazují většími množství cukru (až 80 %), čímž získávají typický sklovitý vzhled.


zpracovani ovoce suseni lyofilizace proslazovani smazeni vyhody nevyhody 3Smažení

Smažení slazeného ovoce je typické pro zpracování banánů. Konzervační efekt zajišťuje nízký obsah vody, obsažený cukr a tepelná úprava.

 

Síření

Sušené ovoce se navíc ještě někdy ošetřuje sířením. Obvyklé je zejména u světlých plodů, například meruněk. Hlavní funkcí je ochrana před nežádoucím hnědnutím, k němuž během sušení dochází. Pro citlivé osoby může síření představovat problém, protože oxid siřičitý patří mezi alergeny. Jeho přítomnost však vždy musí být uvedena ve složení. 

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

výroba   Janča   sirup   krvácení   nemoc   pálení   Moučka   tlak   nohy   babské rady   ledvin   chladné   víno   zrak   zácpa   mateřské   astma   zdraví   čaj   epilepsie   hemeroid   houba   štítná   jaterní   olej   plísně   Galenos   končetina   Zentrich   obsažené   dásně   Zentrich   slezina   zápal   použití   zpracování   koupel   květ   keř   hemoroid   sval   kornatění   teplé   průjem   krk   vitamin   močopudný   bylinka   metabolismus   osteoporóza   kontraindikace   pupen   studené   kvasinky   vlas   artróza   zelenina   chřipka   bylinná směs   Materia medica   kloub   neht   migrén   stvol   rostlina   pěstování   odvar   hlas   menstruační   kapsaicin   řídnutí kostí   zlomenin   nachlazení   bylina   strom   zalijeme   chřipka   indikace   kojenec   kameny   ateroskleróza   písek   inhalace   katar   účinek   kůra   Mattioli   minut   tinktura   bolest   alergie   horečka   list   horké   vývar   sliznice   pijeme   arteriskleróza   abytyše Hildegarda   slinivka   zánět   vitamín   děti   játra   Váňa   návod   fytoterapie   nať   mensturace   hlavy   angína   nežádoucí   Podhorná   roztroušená   vliv   revma   stonek   viry   kontraindikace   užití   choroba   opar   akné   mrtvice   játra   srdce   antibiotik   Paracelsus   Avicena   žaludek   žlučník   Janča   komplikace   kolika   vřed   plíseň   účinky   recept   zelina   stonek   noha   kůže   rýma   postup   využití   fermentace   dna   ovoce   slezina   šlacha   obsahuje   střev   Treben   prášek   nálev   sušení   premenstruační   ruka   brnění   trávicí   kořen   sběr  

Počet stránek ve webu:

3372

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online