bylinkovy-prasek-prasek-z-rozdrcene-byliny-informace-uzivani-davkovaniBylinný přášek - byliny doporučené na dané obtíže lze někdy usušit, rozmělnit na prášek a užívat při zachování následujících bezpečnostních pravidel: musíme mít na paměti, že co do síly účinku odpovídá sklenice odvaru nebo nálevu víceméně jednomu gramu bylinného prášku, tedy množství, které se vejde na konec kulaté špičky jídelního nože.

___

___


Účinky rostliny:

Nesmí se užívat bylinný prášek z třezalky, světlíku a anděliky - a už vůbec ne v létě nebo v době používání křemíkové lampy či solária, protože tyto prášky mohou vyvolat přecitlivělost na slunce i ultrafialové záření a vést k trvalému probarvení kůže. Spařují se nejčastěji natě a květy, vaří se obvykle kůra či kořeny, maceráty se zase připravují v případě, kdy vitaminové účinky dané byliny převyšují všechny ostatní a kdy by tedy vaření mohlo snížit její účinnost. Kromě toho bychom si měli pamatovat, že vařením nebo pařením ničíme některé (někdy nám zcela neznámé) léčivé substance, které si z bylinného prášku organismus sám vytěží a využije, přičemž bez sebepoškození vyloučí všechno ostatní.

Bylinné prášky je nutno užívat obezřetně: prášky zapíjíme zásadně studenou tekutinou, aby nám nezaskočilo, nebo je nasypeme do malého množství studené vody, necháme rozmočit a sníme je. Vdechnutí takového prášku do průdušnice může někdy vyvolat silný záchvat kašle (a v krajním případě hrozí i zápal plic).