rasa spirulina ucinky na zdravi pouziti uzivani vyuziti co leciSpirulina je modrozelená řasa, která roste v nádržích Spirulina je modrozelená řasa, která roste v nádržích s čerstvou vodou. Již po staletí je mnoha kulturami ceněna jako vynikající zdroj živin a přibližně před deseti až dvaceti lety si našla cestu i do západní stravy, v Americe však pouze omezeně. Její prodej v obchodech se zdravou výživou je totiž zakázán, což je velmi špatné, neboť by mohla mnoha lidem prospět. 


Účinky řasy:

Nejznámější druh spiruliny, Spirulina maxima, roste u solných jezer na mexických pláních, jako například Totalcingo a jezero Texcoco. V jejich vodách je vysoký obsah hydrogenuhličitanu sodného a dalších draslíkových a hořčíkových solí, jakož i minerálů, například selenu, který brání znečištění vody. Nedávno byla u těchto mexických jezer objevena rozsáhlá síť vodních kanálů, kterou vybudovali Aztékové před více než 500 lety za účelem pěstování spiruliny. Aztékové, kteří byli obdařeni velikou moudrosti, používali tuto řasu dříve, než mohla být podrobena modernímu vědeckému výzkumu, který by odhalil její jedinečné složení.

 

Botanický popis

Jednobuněčná mikroskopická řasa z čeledi Cyanophycea (modrozelená chaluha) spirálovitého tvaru.

 

Co sbíráme?

Celá řasa.

 

Jaké látky obsahuje

  • Bílkoviny. Je to jeden z nejbohatších přírodních zdrojů bílkovin (až 70% své hmotnosti: sója například obsahuje 35% a maso 20 %). Obsažené bílkoviny jsou kompletní a mají vysokou biologickou hodnotu, protože obsahují všech osm esenciálních aminokyselin (těch, které naše tělo není schopno syntetizovat), a to v optimálním poměru. Kromě toho obsahuje i neesenciální aminokyseliny.
  • Tuky (8% své hmotnosti), především nenasycené mastné kyseliny, jako například kyselina linolová, linolenová a zejména kyselina gamma-linolenová. Spirulinajejedna z nejbohatších rostlin na tyto látky, které se uplatňují při léčbě kornatění tepen (arterioskleróza).
  • Cukry (18 %), k nim patří i velmi vzácný přírodní cukr rhamnóza, která podporuje metabolismus glukózy a příznivě ovlivňuje cukrovku.
  • Vitaminy A, E a H (biotin) a vitaminy skupiny B. Spiruiina obsahuje větší množství vitaminu B12 než játra savců, což ze spiruliny dělá jednu z nejvýznamnějších potravin pro lidi, kteří se stravují vegansky, tedy těch, kteří ze své stravy vyloučili vejce, mléko a mléčné výrobky. Je ale třeba říct, že vitamin B12 neníobsažen přímo v řase, ale v bakterii, která se na ní obvykle vyskytuje.
  • Některé minerály a stopové prvky. Spirulina je bohatá zejména na železo: ve 100 g potravinového produktu ze spiruliny je obsaženo 5,3 mg, přičemž ve 100 g masa jsou 2 až 3 mg a v játrech 11 mg.

 

Účinky na zdraví

  • Redukční diety. Díky relativně malému množství kalorii (360 cal I 100 g) a vysokému obsahu bílkovin a vitaminů je spirulina optimálním doplňkem odtučňovacích kúr. S její pomocí je možné udržet při hypokalorických dietách správný poměr živin, a předejít tak stavům ochablosti či únavy zapříčiněným nedostatkem
    živin. Navíc obsah fenylalaninu , esenciální aminokyseliny, která je ve spirulině zastoupena v relativně velkém množství, podle některých studií pomáhá zmírňovat pocity hladu.
  • Nemoci, které vyžadují striktní dietu (například cukrovka, žloutenka nebo zánět slinivky břišní [pankreatitida]), u níž hrozí nebezpečí nedostatku živin.
  • Anémie. Díky tomu, že spirulina obsahuje velké množství železa a esenciálních aminokyselin, podporuje syntézu hemoglobinu (krevní barvivo, důležitá součást červených krvinek). Doporučuje se v těhotenství.
  • Podvýživa, rekonvalescence a tělesná slabost. Podporuje regeneraci organismu a má povzbuzující účinky.
  • Kornatění tepen (arterioskleróza) a poruchy s ní spojené: Angina pectoris, infarkt myokardu, ischemie (místní nedokrvení orgánů a tkáně), která nejvíce postihuje dolní končetiny. Spirulina se při těchto onemocněních uplatňuje díky tomu, že obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin, jako například kyselina linolenová a gamma-linolenová.

 

Specifická chuť může odradit

Lidé si často stěžují na chuť spiruliny, ale můžete si být jisti tím, že chutná mnohem lépe než sušená vejce. 

 

Jak se spirulina získává

Nejběžněji používaná forma spiruliny, z které se vyrábějí tobolky a další přípravky, se získává tak, že se voda, v které spirulina roste, přecedí, získaná řasa se rozdrtí a při 70 °C usuší.
Aztékové a jiné národy žijící v blízkosti jezer, kde spirulina roste, řasu sušili na slunci.

 

Aplikace, forma použití, dávkování

Spirulina je dostupná ve formě tablet, prášku nebo tobolek s práškem.

  • Doporučuji vám užívat prášek, který je kvalitnější a levnější, ale většině lidí je její "zelená" chuť nepříjernná stejně jako její vzhled, a proto volí raději tablety.
  • Doporučené množství je 6 až 10 tablet či tobolek nebo dvě polévkové lžíce denně.
  • Pokud užíváte prášek, rozmíchejte si ho ve vodě jako nápoj, přidávejte ho do koktejlů anebo si jím posypte osmahnuté pokrmy nebo saláty.
  • V případě redukčních diet se tobolky doporučují užívat půl hodiny před každým jídlem.

Související fráze: 

účinky ► dajana spirulina wafers 1 kg ► chlorella ► bio ► prášek ► kapsle ► barley ► spirula ► dávkování ► užívání ► diskuze ► reference ► recenze ► diskuze ► názory ► tablety ► zelený ječmen ► složení ► nežádoucí účinky ► hubnutí ► wiki