Chaluha bublinatá účinky na zdraví co léčí použití užívání využitíChaluha bublinatá (latinsky Fucus vesiculosus) - olivově až žlutohnědě zbarvená, páskovitá, vidličnatě větvená stélka se středním žebrem a párovitě uspořádanými bublinami, které ji nadnášejí. Vegetativní rozmnožovací orgány na zduřelých koncích větví. Kde roste? Na mořských útesech v oblasti zaplavované přílivem. Často ji vyplaví vlny na břeh. Pobřeží Atlantského oceánu, Severní moře, Baltické moře.


Účinky chaluhy na zdraví:

Co sbíráme?

Stélku, kerou sušíme.

 

Jaké látky obsahuje?

Jod ve formě anorganických solí nebo organických sloučenin, mimo jiné vázaný na bílkoviny jako dijodtyrosin, polysacharidy (mezi nimi kyselina alginová, laminarin, fucany jako fucoidany), polyfenoly (mimo jiné fucolv).

 

Účinky na zdraví

Působení této řasy spočívá v obsahu jodu, který vyvolává zvýšenou tvorbu hormonů štítné žlázy. Fucus se proto dříve používal na léčbu snížené činnosti štítné žlázy. V současnosti jsou k dispozici čisté, snadno dávkovatelné hormony, které poskytují lepší možnosti léčby. Pořád ještě se nabízejí prostředky na hubnutí a odtučňování obsahující chaluhy. Některé jsou určeny i k zevnímu použití jako přísada do koupele, která povzbuzuje činnost štítné žlázy, tím urychluje látkovou výměnu a tudíž i hubnutí.

Obsah jodu v droze silně kolísá. Je-li dostatečně vysoký, mohou se objevit příznaky jako bušení srdce, neklid, nespavost, celkové zhoršení stavu a hyperfunkce štítné žlázy. Menší množství může být zase neúčinné, protože nedokáže prostřednictvím štítné žlázy ovlivnit látkovou výměnu. Tváří v tvář těmto nebezpečím se užívání nedoporučuje. Převážně z druhů rodu Laminaria a z druhu Ascophyllum nodosum se získává kyselina alginová. Ta se již dlouho ve farmaceutickém průmyslu využívá jako pomocná a přídavná látka. Využívá se také terapeuticky. Objevily se nové poznatky o antitrombotických schopnostech fucoidanú, které brání vzniku krevních sraženin, což by mohlo představovat alternativu k používaným heparinovým přípravkům při profylaxi trombózy.
V homeopatii se podávají přípravky z této řasy při hyperfunkci i hypofunkci štítné žlázy (v odlišných potencích) a při zduření žláz.