Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
BYLINY SBÍRANÉ V ZÁŘÍ ZDE

denni piti bylinnych bylinkovych caju je vhodne nebo neZ dlouholeté praxe a zkušeností vyplývá, že ani byliny na pomoc nevoláme, pokud to není bezpodmínečně nutné. Tak třeba mateřídouškový čaj má báječnou vůni a chuť, a tak přímo svádí k častému popíjení. Ale tělo si rychle přivyká a potom až přijde nemoc či jen obyčejné nachlazení, bude mateřídouška bezmocná. 

Číst dál...

  • Především používáme čerstvé rostliny, teprve potom sušené nebo jinak upravené.
  • Čím déle drogy skladujeme, tím více ztrácejí léčivé účinky. Kupujeme jen byliny z poslední úrody, od výrobců, kteří na obalu vyznačují datum spotřeby. Také vlastní nespotřebované zásoby vyměníme po roce za nové.
  • Míchání čajových směsí má nekonečné možnosti a v různých knihách nacházíme množství rozmanitých receptů . V zásadě platí, že žádná bylinka nemá "bylinkového nepřítele", s nímž by se nesnášela. Záleží na každém individuálně, jak si směs po prostudování knihy a zvážení svých problémů upraví. ti Před použitím čajové směsi dobře promícháme, protože bylinky nejsou stejně těžké. Těžší složky, například kousky kořenů, propadají dolů a odebraná horní část čajoviny nemá správný poměr jednotlivých složek.
  • Za jednu lžíci bylinek považujeme takové množství čajové směsi, které odpovídá mírně navršené lžíci, asi tak, jak směs prakticky nabíráme.
  • Nemusíme závistivě hledět na exotické rostliny a drahé zahraniční výrobky, například na ženšen, švédské kapky apod. Jsou to stejné produkty přírody, velmi podobné těm, které se vyskytují i u nás. Jako náhrada ženšenu někdy dobře poslouží puškvorec a drahé švédské kapky, jejichž účinek je založen na kombinaci většího počtu široce působících hořkých rostlin, si můžeme připravit sami z bylinek dostupných u nás, jen za cenu alkoholu, jímž je zalijeme. 
  • Bylinkové čaje se rychle kazí, proto připravujeme dávku jen na jeden den. Skladujeme je v chladničce a ohřejeme vždy jen část na jedno vypití. Čaje, které se pijí často v malých dávkách (například na průdušky), udržujeme teplé v termosce. 
  • Všechny bylinky nejlépe účinkují, když jsou ve slabé koncentraci. I nejnevinnější rostliny mohou při silné koncentraci vyvolat nežádoucí, často nepříjemný či nebezpečný účinek.
  • Na každý organismus neúčinkují bylinky stejně. Co někomu snadno pomůže, na jiného nezapůsobí. Proto je třeba účinky na vlastním organismu vyzkoušet a v případě potřeby použít jinou, podobně účinkující bylinu.
  • Snažme se nekombinovat používání bylinek se syntetickými léky. V tomto směru doporučuji spolupracovat s lékařem, pokud máme takového, který bylinky zná a uznává. Když vycítíme opak, zkusme se poradit s někým jiným.
  • V receptové části doporučuji osladit některé čaje medem nebo tmavým či hroznovým cukrem. To neplatí u diabetiků, pro něž i tento čaj připravíme bez oslazení; u lahůdkových čajů použijeme diabetické sladidlo.
  • Při sběru, zpracování a skladování léčivých rostlin dodržujeme osvědčené zásady. Rostliny sbíráme na místech bez různých druhů znečištění a exhalátů (ne u frekventovaných cest). Ihned je pokrájíme, volně rozložíme v tenké vrstvě (například na balicí papír) a za pravidelného obracení je usušíme na teplém, stinném místě. Ukládáme je v kartonových, plátěných nebo skleněných, dobře uzavíratelných obalech na suchém, chladném a tmavém místě. Obaly označíme jménem byliny a rokem sběru.

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

kornatění   bylinka   zelina   strom   horké   premenstruační   arteriskleróza   vývar   fytoterapie   hlavy   menstruační   zelenina   Váňa   květ   použití   alergie   chřipka   chladné   viry   kapsaicin   kloub   Avicena   akné   Janča   bylina   abytyše Hildegarda   chřipka   vlas   Zentrich   kameny   štítná   studené   končetina   astma   ruka   děti   keř   krvácení   víno   mrtvice   sirup   zápal   opar   plísně   játra   zácpa   kůže   výroba   roztroušená   stonek   ledvin   komplikace   olej   zlomenin   účinek   artróza   močopudný   sušení   střev   bolest   nachlazení   rýma   tinktura   postup   choroba   zpracování   recept   fermentace   účinky   Janča   koupel   epilepsie   angína   osteoporóza   zalijeme   plíseň   vitamín   Treben   pijeme   metabolismus   kontraindikace   migrén   vitamin   hemoroid   brnění   pupen   průjem   Materia medica   nať   kolika   Zentrich   tlak   využití   žaludek   rostlina   Moučka   kojenec   zrak   užití   odvar   srdce   list   slezina   inhalace   řídnutí kostí   pěstování   obsažené   babské rady   sliznice   ateroskleróza   kořen   nežádoucí   sběr   prášek   kvasinky   hemeroid   ovoce   teplé   stvol   noha   stonek   neht   návod   písek   pálení   nálev   zdraví   čaj   vřed   slinivka   Mattioli   indikace   nemoc   antibiotik   játra   mensturace   revma   Paracelsus   kůra   Galenos   dna   trávicí   žlučník   horečka   obsahuje   jaterní   nohy   hlas   minut   zánět   houba   sval   Podhorná   dásně   kontraindikace   šlacha   bylinná směs   katar   mateřské   vliv   slezina   krk  

Počet stránek ve webu:

3287

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online