warfarin pradaxa clexane fraxiparine a byliny bylinky vliv bylin na srazlivost krveCelá řada potravin, bylin a dalších látek vykazuje protidestičkové působení, např. ananas, borůvka, cibule, česnek, ginko biloba, hřebíček, kopretina, řimbaba, kurkuma, rybí olej a olej z lněného semínka, papája, paprika, srdečník obecný, tužebník (obsahuje i heparinu podobné látky), zázvor, zelený čaj. Rybí tuk (omega 3 mastné kyseliny) ovlivňuje agregaci trombocytů a způsobuje alteraci fibrinolýzy, tj. může zvyšovat riziko krvácení.


Účinky rostliny:

Poměrně závažným problémem může být i čínská medicína, která se i u nás stále častěji objevuje. Např. danshen (kořen šalvěje červenokořenné) zvyšuje vstřebávání Warfarinu, maximální koncentraci v plazmě a redukuje poločas jeho eliminace, tím zvyšuje INR, současně inhibuje krevní destičky.

Dong quai (Angelica sinensis) obsahuje šest druhů kumarinů, prodlužuje protrombinový čas, in vitro navíc inhibuje aktivitu cyklooxygenázy a agregaci trombocytů.

Při užívání Harpagophytum procumbens (harpagofytum ležaté, čertův dráp, spár) jsou popsány podkožní krvácivé projevy při současném užívání Warfarinu či jiných "krev ředících" lécích.

Quilinggao (směs bylin) snižuje funkci trombocytů a má antitrombotický vliv.

U některých látek je prokázáno ovlivnění Warfarinu ad. a jejich současné podávání se považuje za kontraindikované. Patří mezi ně např.:

  • ginko (jinan dvoulaločný)
  • česnek
  • danshen
  • dong quai
  • brahmí /bakopa drobnolistá/
  • komonice
  • červené lapacho
  • kurkuma
  • čaga (rezevec šikmý)
  • petrklíč = prvosenka
  • plicník lékařský
  • černohlávek obecný
  • heřmánek pravý
  • mařinka vonná
  • mochna nátržník
  • olše šedá
  • a opatrnost by měla být třeba u třezalky tečkované.

U jiných se ovlivnění pouze předpokládá a při současném podávání se požaduje zvýšený dohled. Především se riziko týká užívání velkých dávek těchto preparátů. Velkou pozornost je třeba věnovat i různým preparátům podporujícím hubnutí nebo redukční dietě s vysokým obsahem proteinů.

Některé látky naopak snižují účinnost léčby, např. ženšen neznámým mechanizmem.

Předpokládá se, že warfarinizaci mohou ovlivnit i vitaminy ve vyšší dávce: dávky vitaminu C > 500 mg/den snižují antikoagulační aktivitu warfarinu ad., zřejmě tím, že snižují vstřebávání Warfarinu ad.. Podávání vysokých dávek vitaminu A, D a asi i E (udávaná dávka začíná na hodnotě 400 IU/den a více) může zvýšit účinek warfarinu ad. a tím potencionálně vést ke zvýšené krvácivosti.

Obecně se upozorňuje na špatnou informovanost pacientů (a často i zdravotníků) o možnosti ovlivnění jakékoliv léčby potravinovými doplňky. Nejčastěji užívané nevitaminové potravinové doplňky jsou glukosamin/chondroitin 11 %, rybí tuk 10 %, brusinkový extrakt 6 %, koenzym Q10 5 %, zelený čaj 3 %, extrakt grapefruitu 2 %.
Jiné zdroje udávají na předních místech česnek, echinaceu, palmu serenu plazivou, ginkgo (jinan), sóju ad.. Více než třetina dotázaných pacientů uvádí, že s nimi nebyly probrány možné interakce potravinových doplňků s warfarinem, řada z nich ani neví, že se o potravinové doplňky jedná.