warfarin pradaxa clexane fraxiparine a byliny bylinky vliv bylin na srazlivost krveCelá řada potravin, bylin a dalších látek vykazuje protidestičkové působení, např. ananas, borůvka, cibule, česnek, ginko biloba, hřebíček, kopretina, řimbaba, kurkuma, rybí olej a olej z lněného semínka, papája, paprika, srdečník obecný, tužebník (obsahuje i heparinu podobné látky), zázvor, zelený čaj. Rybí tuk (omega 3 mastné kyseliny) ovlivňuje agregaci trombocytů a způsobuje alteraci fibrinolýzy, tj. může zvyšovat riziko krvácení.


Účinky rostliny:

Poměrně závažným problémem může být i čínská medicína, která se i u nás stále častěji objevuje. Např. Danshen (kořen šalvěje červenokořenné) zvyšuje vstřebávání W, maximální koncentraci v plazmě a redukuje poločas jeho eliminace, tím zvyšuje INR, současně inhibuje krevní destičky. Dong quai (Angelica sinensis)

obsahuje šest druhů kumarinů, prodlužuje protrombinový čas, in vitro navíc inhibuje aktivitu cyklooxygenázy a agregaci trombocytů. Při užívání Harpagophytum procumbens (čertův dráp, spár) jsou popsány podkožní krvácivé projevy při současném užívání Warfarinu či jiných "krev ředících" lécích.

Quilinggao (směs bylin) snižuje funkci trombocytů a má antitrombotický vliv.

U některých látek je prokázáno ovlivnění Warfarinu ad. a jejich současné podávání se považuje za kontraindikované (ginko, česnek, danshen, dong quai). U jiných se ovlivnění pouze předpokládá a při současném podávání se požaduje zvýšený dohled. Především se riziko týká užívání velkých dávek těchto preparátů. Velkou pozornost je třeba věnovat i různým preparátům podporujícím hubnutí nebo redukční dietě s vysokým obsahem proteinů.

Některé látky naopak snižují účinnost léčby, např. ženšen neznámým mechanizmem.

Předpokládá se, že warfarinizaci mohou ovlivnit i vitaminy ve vyšší dávce: dávky vitaminu C > 500 mg/den snižují antikoagulační aktivitu warfarinu ad., zřejmě tím, že snižují vstřebávání Warfarinu ad.. Podávání vysokých dávek vitaminu A, D a asi i E (udávaná dávka začíná na hodnotě 400 IU/den a více) může zvýšit účinek warfarinu ad. a tím potencionálně vést ke zvýšené krvácivosti.

Obecně se upozorňuje na špatnou informovanost pacientů (a často i zdravotníků) o možnosti ovlivnění jakékoliv léčby potravinovými doplňky.

Nejčastěji užívané nevitaminové potravinové doplňky jsou glukosamin/chondroitin 11 %, rybí tuk 10 %, brusinkový extrakt 6 %, koenzym Q10 5 %, zelený čaj 3 %, extrakt grapefruitu 2 % (21). Jiné zdroje udávají na předních místech česnek, echinaceu, palmu serenu plazivou, ginkgo (jinan), sóju ad.. Více než třetina dotázaných pacientů uvádí, že s nimi nebyly probrány možné
interakce potravinových doplňků s warfarinem, řada z nich ani neví, že se o potravinové doplňky jedná.