Diabetes - bylinky, bylinky, léčivé rostliny místo léku strava pohyb vliv stresu moderní selfmonitoring Choryně 25.5.2024Máte již diabetes? Užíváta tzv. PAD léčiva či si dokonce "pícháte" inzulin? Má někdo ve vaší rodině diabetes a vy se obáváte, abyste touto částečně geneticky podmíněnou chorobou také neonemocněli? Potom si přijďte poslechnout do Institutu Krista Velekněze v Choryni (bývalý klášter) u Valašského Meziříčí přednášku přednášku bylináře a diabetičky (která se "cukrovce" věnuje již více než 10 let), která je současně vysokoškolsky vzdělanou nutriční terapeutkou a nadšenou kuchařkou zdravých jídel. Povíme vám úplně všechno o diabetu - např. jaký je rozdíl mezi diabetem 1. a 2. typu, co je to inzulinová rezistence, glykemický index, ale také vám poradíme, jak vykompenzovat nemoc hned v počátku např. správnou stravou, pohybem. Řekněme si také to, jak se vyvarovat pozdních komplikací diabetu, kterými jsou např. cévní onemocnění nebo neuropatie. A to je opravdu jen minimální výčet tématu.


Účinky rostliny:

Téma: Bylinková přednáška "Diabetes 1 a 2. typu - léčivé rostliny místo léků, strava, pohyb, vliv stresu", OSNOVA PŘEDNÁŠKY ZDE.

Lektor kurzu:

Organizátor: Institut Krista Velekněze, Choryně, Eva Vašinová

Doba trvání: 3,5-4 hodiny (v průběhu budou přestávky po cca. každé hodině).

Kdy: sobota 25.5.2024 ve 13:00- cca. 17:00 hod., přijďte prosím již kolem 12:45, abychom mohli ve 13 hodin začít.

Kde: Choryně 1 - mapa zde - https://mapy.cz/s/kururudato

Možnost parkování v místě: v areálu institutu (projedete bránou a pojedete na parkoviště) nebo v okolí institutu.

Cena: 500 Kč, zaplacením souhlasíte se storno podmínkami zde.

Kapacita: max. 40 osob

Speciální hygienická opatření a covid průkazy: nevyžadujeme.

S sebou: dobrá nálada, bloček na psaní, svačinka.

propisky zdarmaZdarma na místě: pro každého základní nápoj (voda s citronem) a propiska od Bylinkového doktora dr. Mlčocha.

Co více? Můžete si prohlédnout rostliny v zahradě institutu na záhoncích a projít se areálem. 
Klienti institutu zpracovávají bylinky a úrodu ze zahrad. Zapojují se do výroby dekorativní keramiky, šitých věcí (zástěr, chňapek, tašek, polštářů) a výrobků ze dřeva.
Odvézt si můžete i džemy bylinkové sirupy, sušené bylinky.
I tyto všechny předměty a potraviny jsou za několik desetikorun k mání.

K dispozici bude i ochutnávka bylinkových sirupů a čajů vyráběných v tintitutu. Na místě bude možnost zakoupení kávy a něčeho na zub (koláč-frgál, chlebíček apod.).
Mgr. Švédová bude mít k zakoupení např. své knihy, mastičky, hydroláty apod.
Dr. Mlčoch bude mít na prodej např. knihy, bylinné směsi (čajové a kořenící směs), mastičky, apod.

Forma prezentace: PowerPoint slajdy.

Ozvučení: živé slovo, zesílení reproduktorem (aby všichni dobře slyšeli i vzadu :) ).

Jak se přihlásit: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , www.facebook.com/vyrobky.z.ch.k (messenger https://www.facebook.com/messages/t/376031913162466 )


STORNO PODMÍNKY A POKYNY K PLATBĚ:

  • pokud o seminář máte zájem, prosíme o úhradu částky 500 Kč, č. účtu 4085525073 / 0800, předmět platby: Vaše jméno a příjmení

Storno podmínky:

  • měsíc před konáním akce – na Váš účet vrátíme celou částku zpět
  • 14 dní před konáním akce – na Váš účet vrátíme 50% částky
  • 2 dny před konáním akce – peníze se již nevrací.

PŘIBLIŽNÁ OSNOVA PŘEDNÁŠKY:

ZBYNĚK:

  • příčina diabetu 1. a 2. typu, patofyziologie nemoci ("co je v těle špatně"),
  • démonizace cukru - je opravdu "bílý jed?)
  • brzká diagnostika diabetu - je důležitější hladina cukru nebo inzulínu v krvi?
  • zásadní pojmy
    • inzulínová rezistence - příčina, následky, léčba
    • citlivost buněk na inzulín a jak ji podpořit
  • následky dlouhodobě vysoké hladiny cukru v krvi - jak zásadně poškozuje naše tělo?
  • jak/čím nahradit lék METFORMIN?
  • jak se vyhnout nežádoucím vysokým hladinám cukru v těle ("spajky") - strava a režimová opatření
  • zdravá snídaně Zbyňka Mlčocha s nízkým glykemickým indexem, která obsahuje také důležité proteiny a tuky - složení
  • výhody a nevýhody zdravé a nezdravé snídaně
  • příznaky diabetu 2. typu
    • brzké příznaky
    • pozdní příznaky (nervy /jak se projevuje neuropatie/, srdce, cévy, dolní končeiny, ledviny, oči)
  • SORBITOL - látka vyskytující v těle při trvale vysokých hodnotách krevního cukru, jak konkrétně ničí zdraví diabetika?, druhy sorbitolu (exogenní, endogenní)
  • hypoglykemický šok - příznaky
  • léčivé rostliny a medicinální houby mající příznivý vliv na diabetes 2. typu, fotografie léčivých rostlin a hub, příklad vyzkoušené směsné tinktury na diabetes
  • léčba neuropatie u diabetiků
  • stres jako faktor metabolických onemocnění, léčivé rostliny způsobující lepší adaptabilitu (zvládání) stresu

 

ZUZANA:

  • typy diabetu (1., 2., gestační, MODY, LADA)
  • vliv genetiky na vznik diabetu 1. a 2. typu u jedince
  • inzulinová rezistence v přehledu
  • jak z bludného kruhu ven - jak vůbec neonemocnět diabetem, pokud máte v rodině diabetes???
  • co je to kortizol a proč ovlivňuje vznik a průběh diabetu?
  • jak se projevuje vysoká hladina kortizolu?
  • vliv stresu na diabetes a metabolická onemocnění, jak se snažit řešit stres?
  • co když už máme diabetes?
  • self-monitoring diabetickým senzorem - glukometr s proužky nebo elektronickým diabetický senzor?
    • jak vypadá monitoring elektronickým senzorem v praxi,
    • co vidíte na mobilu pokud je glykémie v normě, je vysoká nebo nízká?
    • jaká je cena přístroje a doplňků k němu?
    • výhody senzorů
  • vliv bakteriálních a virových onemocnění na hladinu krevního cukru
  • co jsou to ketolátky a jak je v těle snadno měřit?
  • strava u diabetu
    • vyvážený jídelníček je základ
    • sacharidy - mocný sluha, ale zlý pán
    • cukr a glykemický index
    • příklady potravin s vysokým a nízkým glykemickým indexem
  • co je to glykemická nálož a jak se jednoduše vypočítá? proč je pro diabetika důležitá?
  • je lepší jíst třeba jen 2 nebo 3 jídla za den nebo rozprostřít stravu na 5 jídel denně a proč
  • které přílohy mají vysoký glykemický index a nemusí tak být vhodné pro diabetiky?
  • příklady příloh
    • slzovka - co to je, jaké obsahuje látky, jak prospívá zdraví a diabetikům, příklady jídel
    • pohanka - co to je, jaké obsahuje látky, jak prospívá zdraví a diabetikům, příklady jídel
    • háhly - co to je, jaké obsahuje látky, jak prospívá zdraví a diabetikům, příklady jídel
    • quinoa - co to je, jaké obsahuje látky, jak prospívá zdraví a diabetikům, příklady jídel
    • bezpluchý oves - co to je, jaké obsahuje látky, jak prospívá zdraví a diabetikům, příklady jídel
    • batáty - co to je, jaké obsahuje látky, jak prospívá zdraví a diabetikům, příklady jídel
    • ječné kroupy - co to je, jaké obsahuje látky, jak prospívá zdraví a diabetikům, příklady jídel
  • bílkoviny
    • proč jsou důležité nejen pro diabetiky?
    • dělení bílkovin,
    • funkce bílkovin,
    • deficit bílkovin,
    • nadměrný příjem bílkovin,
    • kvalitní zdroje bílkovin (např. syrovátka)
  • tuky a diabetes
  • jak tuky dělíme
  • nasycené mastné kyseliny
  • nenasycené mastné kyseliny
  • vliv omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin na diabetes a celkově zdraví jedince
  • proč mají omega-3 mastné kyseliny velmi příznivý vliv na zdraví diabetika?
  • zdroje omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin?
  • transmastné kyseliny - proč destruují naše zdraví?
  • výměnné jednotky - definice, jak snadno vypočítat?
  • nízkosacharidové stravování
  • citlivost na inzulín - minerály, nenasycené mastné kyseliny ad.
  • berberin - co to je, jaký má vliv na tělo deabetika a které potraviny ho obsahují?
  • dřišťál obecný - vliv na tělo diabetika
  • protizánětlivé potraviny
  • jóga a diabetes
  • výhody jógy, výhody hormonální jógy, příklady cviků na podporu slinivky břišní