Máte již diabetes? Užíváta tzv. PAD léčiva či si dokonce "pícháte" inzulin? Má někdo ve vaší rodině diabetes a vy se obáváte, abyste touto částečně geneticky podmíněnou chorobou také neonemocněli? Potom si přijďte poslechnout do Institutu Krista Velekněze v Choryni (bývalý klášter) u Valašského Meziříčí přednášku přednášku bylináře a diabetičky (která se "cukrovce" věnuje již více než 10 let), která je současně vysokoškolsky vzdělanou nutriční terapeutkou a nadšenou kuchařkou zdravých jídel. Povíme vám úplně všechno o diabetu - např. jaký je rozdíl mezi diabetem 1. a 2. typu, co je to inzulinová rezistence, glykemický index, ale také vám poradíme, jak vykompenzovat nemoc hned v počátku např. správnou stravou, pohybem. Řekněme si také to, jak se vyvarovat pozdních komplikací diabetu, kterými jsou např. cévní onemocnění nebo neuropatie. A to je opravdu jen minimální výčet tématu.
Účinky rostliny:
Téma: Bylinková přednáška "Diabetes 1 a 2. typu - léčivé rostliny místo léků, strava, pohyb, vliv stresu", OSNOVA PŘEDNÁŠKY ZDE.
Lektor kurzu:
- Bylinkový doktor® MUDr. Zbyněk Mlčoch - lékař (neurolog), bylinář, teoretik tradiční čínské medicíny, webmaster
- Mgr. Zuzana Švédová, DiS. - diabetik 1. typu, současně nutriční terapeut, bylinář, historik, milovník zdravého vaření ze základních surovin
Organizátor: Institut Krista Velekněze, Choryně, Eva Vašinová
Doba trvání: 3,5-4 hodiny (v průběhu budou přestávky po cca. každé hodině).
Kdy: sobota 25.5.2024 ve 13:00- cca. 17:00 hod., přijďte prosím již kolem 12:45, abychom mohli ve 13 hodin začít.
Kde: Choryně 1 - mapa zde - https://mapy.cz/s/kururudato
Možnost parkování v místě: v areálu institutu (projedete bránou a pojedete na parkoviště) nebo v okolí institutu.
Cena: 500 Kč, zaplacením souhlasíte se storno podmínkami zde.
Kapacita: max. 40 osob
Speciální hygienická opatření a covid průkazy: nevyžadujeme.
S sebou: dobrá nálada, bloček na psaní, svačinka.
Zdarma na místě: pro každého základní nápoj (voda s citronem) a propiska od Bylinkového doktora dr. Mlčocha.
Co více? Můžete si prohlédnout rostliny v zahradě institutu na záhoncích a projít se areálem.
Klienti institutu zpracovávají bylinky a úrodu ze zahrad. Zapojují se do výroby dekorativní keramiky, šitých věcí (zástěr, chňapek, tašek, polštářů) a výrobků ze dřeva.
Odvézt si můžete i džemy bylinkové sirupy, sušené bylinky.
I tyto všechny předměty a potraviny jsou za několik desetikorun k mání.
K dispozici bude i ochutnávka bylinkových sirupů a čajů vyráběných v tintitutu. Na místě bude možnost zakoupení kávy a něčeho na zub (koláč-frgál, chlebíček apod.).
Mgr. Švédová bude mít k zakoupení např. své knihy, mastičky, hydroláty apod.
Dr. Mlčoch bude mít na prodej např. knihy, bylinné směsi (čajové a kořenící směs), mastičky, apod.
Forma prezentace: PowerPoint slajdy.
Ozvučení: živé slovo, zesílení reproduktorem (aby všichni dobře slyšeli i vzadu :) ).
Jak se přihlásit: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , www.facebook.com/vyrobky.z.ch.k (messenger https://www.facebook.com/messages/t/376031913162466 )
STORNO PODMÍNKY A POKYNY K PLATBĚ:
- pokud o seminář máte zájem, prosíme o úhradu částky 500 Kč, č. účtu 4085525073 / 0800, předmět platby: Vaše jméno a příjmení
Storno podmínky:
- měsíc před konáním akce – na Váš účet vrátíme celou částku zpět
- 14 dní před konáním akce – na Váš účet vrátíme 50% částky
- 2 dny před konáním akce – peníze se již nevrací.
PŘIBLIŽNÁ OSNOVA PŘEDNÁŠKY:
ZBYNĚK:
- příčina diabetu 1. a 2. typu, patofyziologie nemoci ("co je v těle špatně"),
- démonizace cukru - je opravdu "bílý jed?)
- brzká diagnostika diabetu - je důležitější hladina cukru nebo inzulínu v krvi?
- zásadní pojmy
- inzulínová rezistence - příčina, následky, léčba
- citlivost buněk na inzulín a jak ji podpořit
- následky dlouhodobě vysoké hladiny cukru v krvi - jak zásadně poškozuje naše tělo?
- jak/čím nahradit lék METFORMIN?
- jak se vyhnout nežádoucím vysokým hladinám cukru v těle ("spajky") - strava a režimová opatření
- zdravá snídaně Zbyňka Mlčocha s nízkým glykemickým indexem, která obsahuje také důležité proteiny a tuky - složení
- výhody a nevýhody zdravé a nezdravé snídaně
- příznaky diabetu 2. typu
- brzké příznaky
- pozdní příznaky (nervy /jak se projevuje neuropatie/, srdce, cévy, dolní končeiny, ledviny, oči)
- SORBITOL - látka vyskytující v těle při trvale vysokých hodnotách krevního cukru, jak konkrétně ničí zdraví diabetika?, druhy sorbitolu (exogenní, endogenní)
- hypoglykemický šok - příznaky
- léčivé rostliny a medicinální houby mající příznivý vliv na diabetes 2. typu, fotografie léčivých rostlin a hub, příklad vyzkoušené směsné tinktury na diabetes
- léčba neuropatie u diabetiků
- stres jako faktor metabolických onemocnění, léčivé rostliny způsobující lepší adaptabilitu (zvládání) stresu
ZUZANA:
- typy diabetu (1., 2., gestační, MODY, LADA)
- vliv genetiky na vznik diabetu 1. a 2. typu u jedince
- inzulinová rezistence v přehledu
- jak z bludného kruhu ven - jak vůbec neonemocnět diabetem, pokud máte v rodině diabetes???
- co je to kortizol a proč ovlivňuje vznik a průběh diabetu?
- jak se projevuje vysoká hladina kortizolu?
- vliv stresu na diabetes a metabolická onemocnění, jak se snažit řešit stres?
- co když už máme diabetes?
- self-monitoring diabetickým senzorem - glukometr s proužky nebo elektronickým diabetický senzor?
- jak vypadá monitoring elektronickým senzorem v praxi,
- co vidíte na mobilu pokud je glykémie v normě, je vysoká nebo nízká?
- jaká je cena přístroje a doplňků k němu?
- výhody senzorů
- vliv bakteriálních a virových onemocnění na hladinu krevního cukru
- co jsou to ketolátky a jak je v těle snadno měřit?
- strava u diabetu
- vyvážený jídelníček je základ
- sacharidy - mocný sluha, ale zlý pán
- cukr a glykemický index
- příklady potravin s vysokým a nízkým glykemickým indexem
- co je to glykemická nálož a jak se jednoduše vypočítá? proč je pro diabetika důležitá?
- je lepší jíst třeba jen 2 nebo 3 jídla za den nebo rozprostřít stravu na 5 jídel denně a proč
- které přílohy mají vysoký glykemický index a nemusí tak být vhodné pro diabetiky?
- příklady příloh
- slzovka - co to je, jaké obsahuje látky, jak prospívá zdraví a diabetikům, příklady jídel
- pohanka - co to je, jaké obsahuje látky, jak prospívá zdraví a diabetikům, příklady jídel
- háhly - co to je, jaké obsahuje látky, jak prospívá zdraví a diabetikům, příklady jídel
- quinoa - co to je, jaké obsahuje látky, jak prospívá zdraví a diabetikům, příklady jídel
- bezpluchý oves - co to je, jaké obsahuje látky, jak prospívá zdraví a diabetikům, příklady jídel
- batáty - co to je, jaké obsahuje látky, jak prospívá zdraví a diabetikům, příklady jídel
- ječné kroupy - co to je, jaké obsahuje látky, jak prospívá zdraví a diabetikům, příklady jídel
- bílkoviny
- proč jsou důležité nejen pro diabetiky?
- dělení bílkovin,
- funkce bílkovin,
- deficit bílkovin,
- nadměrný příjem bílkovin,
- kvalitní zdroje bílkovin (např. syrovátka)
- tuky a diabetes
- jak tuky dělíme
- nasycené mastné kyseliny
- nenasycené mastné kyseliny
- vliv omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin na diabetes a celkově zdraví jedince
- proč mají omega-3 mastné kyseliny velmi příznivý vliv na zdraví diabetika?
- zdroje omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin?
- transmastné kyseliny - proč destruují naše zdraví?
- výměnné jednotky - definice, jak snadno vypočítat?
- nízkosacharidové stravování
- citlivost na inzulín - minerály, nenasycené mastné kyseliny ad.
- berberin - co to je, jaký má vliv na tělo deabetika a které potraviny ho obsahují?
- dřišťál obecný - vliv na tělo diabetika
- protizánětlivé potraviny
- jóga a diabetes
- výhody jógy, výhody hormonální jógy, příklady cviků na podporu slinivky břišní