facebook
Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.

Fermentace stručně řečeno ubere bylinkám léčivé účinky, ale zvýrazní chuť a aroma. Klasickým příkladem je černý čaj. V domácích podmínkách se obvykle fermentuje list jahodníku, maliníku a ostružiníku.

Postup je následující: Čerstvě nasbírané listy výše uvedených rostlin rozdrtíme nebo naklepeme dřevěnou paličkou nebo podobným nástrojem. Mírně navlhčíme a zabalíme do plátna nebo ručníku. Látku můžeme ještě překrýt něčím neprodyšným, např. igelitovou fólií. Za 2-3 dny, když se uvolní vonné látky, listy vytáhneme a rychle na slunci usušíme a vložíme do dobře uzavíratelné sklenice. Někdo volí podobný postup: V počátku procesu nekropí nadrcené listí, ale zabalí jej do mokrého ručníku. V případě větší výroby se na zem rozprostře fólie, na ni se dá vlhké plátno. Na plátno se nasypou naklepané listy (ažve vrstvě 2-3 cm). Listy se opět přikryjí vlhkým plátnem a to opět neprodyšnou fólií. Po rozbalení je důležité rychlé dosušení listů. Listy se drtí proto, aby se z narušených žilek uvolnily vonné látky. Černý čaj se fermentuje tak, že se nechá ležet ve velmi vysoké vrstvě, ažsezapaří, ale nevysychá. Klasická vonná fermentovaná směs se u nás dělá z listí maliníku, ostružiníku a jahodníku v poměru 1:1:1.

 

 

Další články v kategorii: