Čaj z fermentovaných listů jahodníku - listy z lesního jahodníku (maliníku, ostružiníku, černého rybízu) necháme jeden den ve stínu zavadnout, druhý den navlhčíme utěrku, listy podrtíme válečkem a zavineme do utěrky jako do štrůdlu nebo rolády. Utaženou utěrku uložíme na teplém místě ve stínu, raději ji ještě zatížíme a necháme 2 dny fermentovat (čili kvasit). Poté rozbalíme, nakrájíme na malé kousky a dosušíme opět ve stínu. Používáme jako běžný černý čaj - kávovou lžičku zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 5 minut vyluhovat pod pokličkou.
Fermentace listů jahody, jahodníku, maliny, maliníku, ostružiny, ostružiníku, černého rybízu - postup, návod
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 17671
Další články v kategorii:
- Švédské kapky (theriak) - účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití, recept, návod, postup výroby
- Sirup ze smrkových výhonků, pupenů, smrkový sirup - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Propolisová tinktura, tinktura z propolisu - recept, postup, návod na výrobu
- Fénixovy slzy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, dávkování, užívání, účinky
- Vlaštovičníková tinktura - recept, postup, návod, výroba, užívání, využití
- Pampeliškový med, med z pampelišky, smetanky lékařské - recept, postup, návod, příprava, suroviny, účinky, využítí, užívání
- Jablečný ocet - recept, postup, návod, příprava, výroba, suroviny, ingredience,
- Rýmovníkový sirup, sirup z rýmovníku - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Šípkový likér - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Přírodní antibiotikum (tonikum) z česneku, cibule, křenu, zázvoru, kurkumy, jablečného octa a chili papriček - recept, postup, návod
- Višněvského mast, višňák, černá mast - složení, ingredience, z čeho se skládá višňák
- Třezalkový olej, olej z třezalky, Janův olej - recept, postup, návod na výrobu, účinky, využití
- Kopřivový med - recept, postup, návod na výrobu, účinky, využití
- Levandulový olej - recept, postup, návod, výroba, suroviny
- Jitrocelový sirup - recept, postup, návod na výrobu, účinky, využití