Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
BYLINY SBÍRANÉ V ŘÍJNU ZDE

Bylinné čaje jsou nejen chutné, ale mají také velmi dobrý vliv na naše zdraví a mírní různé obtíže. Kromě toho - což ne všichni vědí - nám dodávají snadno vstřebatelné vitaminy a stopové prvky. Je tedy dobré vědět, jaké byliny kdy a na co používat. Po čtyřicítce - chceme-li si udržet či zlepšit zdravotní stav - musíme pít 3 -4 sklenice bylin denně. Lze je užívat jednotlivě nebo je možné je míchat podle druhu potíží.

 

Nejvíce pomáhají čaje z následujících bylin: přeslička, kopřiva, měsíček, violka, řebříček, hloh, meduňka, aronie, třezalka. Účinnost čajů posílíme, když do nich dvakrát denně přidáme lžičku švédských bylin. 

 

Krom pojídání či žvýkání syrových bylin, zejména listů, jsou bylinné čaje nejjednodušší a zcela určitě nejběžnější způsob léčení bylinkami.

 


V zásadě se rozlišují 4 druhy bylinných čajů. 

 

Macerát:

Macerát vlastně ani není čaj, poněvadž se nevaří. Je to prostý výluh, který získáme tak, že bylinku (např. diviznu) nebo (rozdrcené či pomačkané) plody (např. borůvky) zalijeme studenou vodou a necháme několik hodin (minimálně 6, většinou od rána do večera) vyluhovat. Macerát se přecedí nebo slije a pije studený.

 

Nálev:
Nálev se připravuje tak, že sušenou či čerstvou bylinku vložíme do hrnku nebo jiné nádoby a přelijeme vařící vodou. Doba luhování je obvykle 5 a více minut. Pak se čaj scedí a vypije.

 

Odvar:
Jak už z názvu vyplývá, bylinka se vaří ve vodě. Do konvice vložíme sušenou či čerstvou bylinku, přelijeme odpovídajícím množství vody, přivedeme k varu a krátce na "mírném ohni" vaříme
3 a více minut. Pak scedíme a vypijeme.

 

Bylinářský čaj:
Do konvice vložíme bylinku, přelijeme odpovídajícím množstvím studené vody a necháme několik hodin (nejlépe přes noc macerovat). Pak krátce povaříme (2 minuty mírného varuj. Tímto způsobem se připravuje větší množství čaje, který se většinou upíjí po celý den. Jak již bylo uvedeno, macerát se hodí spíše k přípravě lesních plodů (vroucí voda by zničila vitaminy nebo jiné účinné látky), případně slizovatých květů (divizna, topolovka, ibišek ... ). Takto vzniklý nápoj se užívá i k přípravě osvěžujících nápojů v trampské kuchyni.

 

 

Nálev je obecně vzato o něco méně účinný než odvar. Nicméně mnoho účinných látek se varem ničí, zvláště při při pravě slizovitých a siličných drog (s velkým obsahem éterických látek - např. mateřídouška) zcela upustíme od přípravy odvarem. Odvar se hodí k přípravě listů, natě, semen a zásadně vaříme kořeny, kůry, lýko a všechny další tvrdé drogy. Dávkování: Dávkování bylinek je trošku zapeklitá otázka. Dle mého názoru mnohdy bylinná léčba nezabere proto, že dávky jsou příliš malé (nebo je nekvalitní droga). Přírodní léčitelé v Asii či Latinské Americe obecně užívají větší množství bylin než současní evropští bylináři. Jednakje to dáno tím, že my v Evropě se poněkud chráníme před tím, aby silnější dávka neublížila někomu, kdo je k tomu disponován. Ajednak tamější lidé (už nemohu použít termín přírodní národy) mají organismus více uzpůsobený na vstřebávání těchto rostlinných látek. Tedy doporučená dávka např. peruánských či indických léčitelů může být až 4x větší než doporučená dávka uváděná západním farmaceutickými či bylinářskými prameny. Totéž platí o délce užívání jedné či (jedné směsi) bylin. Navíc západní věda označila některé tradiční léčitelské byliny za škodlivé či potenciálně nebezpečné nebo neúčinné (podběl, kostival atd.), což je v příkrém rozporu se staletou bylinářskou tradicí a zkušenostmi. Nakonec jako ve všem je nejlepší obeznámit se s různými informacemi a řídit se vlastním rozumem a naslouchat vlastnímu tělu. K tomu mohu říci jen svoji vlastní zkušenost. Posledních 25 let života piji každý den bylinné čaje v množství zhruba jedné konvice (1,7 l). Bylinami nešetřím, stále je střídám, od jara do podzimu používám stále jen čerstvé byliny. Těším se dokonalému zdraví a jediný lékař, kterého jsem za tu dobu navštívil, byl zubař. Že bych byl nějak poškozen trvalým, soustavným a nadměrným užíváním bylinek, mi přijde legrační. Jedinou škodu jsem napáchal asi pouze farmaceutickému průmyslu, který na mně příliš nevydělá. 

 

Dávkování:

Po tomto malém úvodu kdoporučeným dávkám: Obecně se doporučují 2 kávové lžičky sušených bylin (poněkud rozdrolených) na 2 dl vody. Pokud je bylinka hodně rozemletá, radí se užívat
1 lžičku. Na 3-4 dl vody se doporučuje 1 vrchovatá polévková lžíce. Na konvici 3 lžíce. Nejlepší je samozřejmě pití čajů z čerstvých bylin. Při přípravě musíme mít na paměti, že byliny
sesychají zhruba v poměru 1 : 5, a tím pádem je nutné použití bylinek zvýšit. Čaj se pije obvykle vlažný, neslazený. Pouze prsní čaje a čaje na nachlazení a chřipky se sladí medem. Pití čaje nalačno má poněkud silnější účinek než po jídle. Některé čaje (na zažívání, hůře stravitelné) se pijí po jídle.

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

horečka   recept   sliznice   srdce   migrén   ruka   střev   bylina   děti   Moučka   pěstování   pálení   hemeroid   kojenec   krk   chladné   rostlina   noha   kapsaicin   nemoc   postup   Paracelsus   indikace   choroba   antibiotik   využití   plísně   Podhorná   zelina   mateřské   průjem   obsahuje   užití   vliv   menstruační   chřipka   Avicena   houba   Zentrich   nálev   strom   sběr   kvasinky   kontraindikace   vývar   zácpa   nežádoucí   vitamin   roztroušená   astma   zlomenin   kolika   hlas   abytyše Hildegarda   angína   hemoroid   návod   kůže   ateroskleróza   játra   fytoterapie   Galenos   osteoporóza   jaterní   ledvin   neht   komplikace   metabolismus   sval   babské rady   keř   bylinná směs   opar   zelenina   kůra   mrtvice   kořen   hlavy   nohy   účinek   kloub   prášek   slinivka   odvar   stonek   alergie   akné   Materia medica   víno   tinktura   minut   močopudný   dna   květ   epilepsie   pupen   zpracování   štítná   slezina   výroba   písek   horké   zápal   viry   kontraindikace   arteriskleróza   tlak   fermentace   žlučník   Janča   Mattioli   játra   použití   nať   účinky   vřed   Janča   sirup   řídnutí kostí   dásně   žaludek   stvol   bylinka   kornatění   list   nachlazení   zánět   končetina   zdraví   krvácení   brnění   teplé   plíseň   stonek   revma   trávicí   koupel   olej   Zentrich   ovoce   premenstruační   čaj   Váňa   sušení   rýma   Treben   artróza   mensturace   chřipka   vlas   kameny   slezina   zrak   obsažené   studené   katar   inhalace   šlacha   bolest   pijeme   vitamín   zalijeme  

Počet stránek ve webu:

3338

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online