facebook

Sušení kořene byliny bylinky bylinek - postup plíseň plesnivění výroba tinkturyPostup zpracování kořene je následující - na místě sběru odstraníme nať, tj. nadzemní část rostliny (nejlépe zahradnickými kleštěmi). Pak kořeny omyjeme vodou a nečistoty odstraníme kartáčkem. Kořeny po očištění ihned zpracujeme (mají rychlou tendenci k plesnivění - obzvl. po omytí).

TINKTURA Z KOŘENE:

Můžeme je naložit do alkoholu nebo usušit. Naložením do alkoholu získáme tinkturu, kterou budeme potřebovat například pro výrobu mastí. Kořeny naložíme buď celé, nebo je nakrájíme na kousíčky. Kořeny macerujeme 14 dní na světlém místě (ale ne na přímém slunci). Poté macerát scedíme přes plátýnko a kořeny ještě pořádně vymačkáme. Skladujeme v uzavíratelné tmavé nádobě na chladném tmavém místě (např. v lednici).

 

SUŠENÍ KOŘENE:

Pokud se rozhodneme kořeny usušit a používat je například na čaj, pečlivě ho osušíme (můžeme i fénem) a nakrájíme ho na malé kousky. Pokud je tlustý, kořen vždy rozřežeme podélně.
Můžeme ho sušit v závěsných sítích či v sušičce. Je velice důležité kořeny usušit opravdu DŮKLADNĚ, jinak by totiž při skladování zplesnivěly.
Kořeny skladujeme v uzavíratelné nádobě. Nasušené kořeny vydrží opravdu dlouho – jsou účinné 3–5 let.
Výjimkou je kořen puškvorce, který ztrácí účinnost po roce.