Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V ČERVENCI ZDE

suseni-a-skladovani-bylin-bylinek-postup-navod-informaceExistuje několik různých způsobů sušení bylinek - na sušící síti, papíře ad.. Také musíme dbát na skladování a konzervaci bylinek, aby nám třeba nezačaly v zimě plesnivět. Jak tedy na to? 

___

___

Sušení bylinek

Sušení bylinek patří k základním dovednostem bylinkáře. Proto je třeba znát jeho správné zásady. Sušení bylinek může vaši práci vylepšit, ale také znehodnotit. Svazečky usušených bylin budou ve vaší kuchyni vypadat báječně a navíc místnost i provoní.

Před sušením odstraníme trávu, nežádoucí listy a větvičky, larvy a zámotky larev, které najdeme většinou na spodní straně listů.

Některé byliny sušením získají aroma. To platí například pro dobromysl, tymián, rozmarýn, šalvěj či majoránku. Jiné, jako např. meduňka, máta nebo bazalka o vůni spíše přijdou.

  • Bylinky nikdy nesušíme na slunci (kromě divizonvých květů), ale na tmavém, suchém, teplém a dobře větraném místě. Dobré jsou například několikapatrové závěsné sítě na sušení bylinek či hub. Můžeme je také v tenké vrstvě rozložit na čistý bílý papír (např. balicí), ale nikdy ne na noviny. Další možností je svázat bylinky do svazečků a zavěsit je třeba na šňůru. U některých bylin počítejte se ztrátou barvy, která se ale většinou během přípravy opět vrátí. Teplota v místě, kde se bylinky suší, by měla být maximálně 30–45 °C.
  • Pozor, v kuchyni zavěšené svazečky bylin raději nesušte, je tu na ně příliš vlhko. Do kuchyně si jako dekoraci či zásobárnu chutných a zdravých přísad do jídla zavěste předem dobře usušené bylinky.

 

TIP: Nemáme-li k dispozici sítě, použijeme bedýnky nebo přepravky. Na dno položíme papír, utěrku nebo kousek plátýnka. Sklizený materiál rozprostřeme v tenké vrstvě. Masitější části sušeného květu nebo listu občas obrátíme, abychom předešli zahřívání. Opět je lepší nespěchat a sušit v zastíněném, ale vzdušném prostoru.

 

  • Čím rychleji bylinky usušíme, tím budou voňavější. Tma zase zabraňuje ztrátě barvy a chuti. Sucho a proudění vzduchu sušení urychlují a zabraňují plesnivění bylin. Bylinky se před sušením nesmějí oplachovat, protože by se tím vytvořily podmínky pro napadení houbou. Prachu a případného hmyzu uvnitř svazečku se zbavíme dobrým protřepáním.
  • Sušení se dá urychlit pravidelným ručním obracení bylinek. Pokud máme aromatičtější bylinky (např. libeček), sušíme je raději odděleně.
  • Bylinky jsou doopravdy usušené, jestliže se stonky začnou lámat, protože jsou křehké, listy pokroucené a všechno pěkně šustí.

 

TIP: Kontrolu dostatečného usušení můžeme provést tak, že malou část drogy uzavřeme do igelitového sáčku. Pokud se do několika hodin sáček zevnitř neorosí, droga je usušena.

Kořeny je třeba sušit při teplotě asi 50–60°C. Nejlépe a nejrychleji uschnou v troubě. Musíme je pravidelně obracet, dokud nejsou křehké a nelámou se.

 

Skladování bylinek

  • Nedoporučujeme plátěné pytlíky. Bylinku neuchráníte před vlhkostí a ztratíte hodně aromatických látek. Při skladování v plátěném pytlíku a při zvýšení relativní vlhkosti okolního vzduchu bylinky mohou velmi snadno začít plesnivět. 
  • Bylinky bychom měli skladovat odděleně podle jednotlivých druhů. Můžete použít plechové krabice, nádoby z tmavého skla či plastové potravinářské krabice, které lze důkladně uzavřít.
  • Nádoby či krabice s bylinkami je třeba popsat, aby nedošlo k záměně. Některé bylinky vydrží až dva roky, ale pokud skladujete například květ, spotřebujte ho do jednoho roku. Bylinky neskladujte na světle, dejte je třeba do spíže.
  • A hlavně – nezapomeňte své léčivé poklady využívat na čaj i přidávat do vašich kuchařských výtvorů!

 

Související článek: 

 

 

Nemoci, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

děti   minut   Váňa   indikace   obsažené   keř   pupen   hemoroid   ruka   kvasinky   recept   studené   neht   sliznice   žlučník   průjem   houba   opar   roztroušená   játra   osteoporóza   stvol   Treben   výroba   sušení   vřed   nemoc   tlak   slezina   použití   bylinná směs   ateroskleróza   komplikace   sval   ledvin   horečka   mensturace   plísně   dna   květ   zelina   epilepsie   ovoce   hemeroid   kolika   sběr   babské rady   abytyše Hildegarda   využití   slezina   Moučka   plíseň   arteriskleróza   horké   bolest   zlomenin   kontraindikace   účinky   obsahuje   angína   Galenos   migrén   Janča   končetina   vitamin   kornatění   vliv   fytoterapie   čaj   postup   vitamín   alergie   Zentrich   artróza   astma   játra   kojenec   nálev   víno   Zentrich   štítná   Materia medica   vývar   pijeme   nať   menstruační   bylina   slinivka   zácpa   kapsaicin   viry   mateřské   Mattioli   krk   kloub   zrak   trávicí   pěstování   strom   kontraindikace   hlavy   rýma   list   nohy   šlacha   nachlazení   kůra   krvácení   teplé   Podhorná   choroba   inhalace   nežádoucí   Janča   žaludek   sirup   brnění   zpracování   Paracelsus   prášek   antibiotik   hlas   premenstruační   stonek   zelenina   koupel   účinek   řídnutí kostí   Avicena   kameny   revma   bylinka   fermentace   zápal   pálení   chladné   chřipka   jaterní   kůže   kořen   noha   srdce   vlas   rostlina   střev   akné   návod   užití   močopudný   metabolismus   zalijeme   odvar   dásně   písek   katar   zdraví   tinktura   stonek   mrtvice   olej   zánět   chřipka  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online