Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.

suseni-a-skladovani-bylin-bylinek-postup-navod-informaceExistuje několik různých způsobů sušení bylinek - na sušící síti, papíře, v sušičce ad.. Také musíme dbát na skladování a konzervaci bylinek, aby nám třeba nezačaly v zimě plesnivět. Jak na to?  Kde bylinky sušit? Kde je uchovat? V čem je uchovat? Jak nám pomáhá sušíší síť? Jak poznám, že jsou už bylinky opravdu usušené a že je můžu uskladnit? Můžu bylinky oplachovat před sušením? Můžu bylinky sbírat v dešti?

Je lepší užívat čerstvou nebo sušenou bylinku?

Je-li to možné, užíváme byliny vždy čerstvé a to buď že bylinu přímo konzujeme (např. meduňka, ženšen pětilistý apod.), čímž zajistíme maximální zužitkování léčivých látek a nebo z čerstvé byliny uděláme výluh - čaj (výhodou je, že si čaj můžeme dochutit medem).
Sušené byliny používáme jen v době, kdy je není možné zajistit čerstvé (většinou v zimě).

► Velké množství bylinek je možné přímo konzumovat. Jejich seznam najdete zde.

► Rostliny a byliny vhodné do salátů najdete zde.

 

Sušení bylinek - pravidla abysme se vyhli plísni, roztočům a zničení účinných látek

Sušení bylinek patří k základním dovednostem bylinkáře. Proto je třeba znát jeho správné zásady. Sušení bylinek může vaši práci vylepšit, ale také znehodnotit. Svazečky usušených bylin budou ve vaší kuchyni vypadat báječně a navíc místnost i provoní, ale je to nevhodný způsob pro uskladnění bylin a takto uskladněné byliny jsou jen dekorací a neměly by se užívat (prach, roztoče, plíseň z měnící se vlhkosti v kuchyni).

Před sušením odstraníme trávu, nežádoucí listy a větvičky, hmyz, larvy a zámotky larev, které najdeme většinou na spodní straně listů.

Některé byliny sušením získají aroma. To platí například pro dobromysl, tymián, rozmarýn, šalvěj či majoránku. Jiné, jako např. meduňka, máta nebo bazalka o vůni spíše přijdou.

  • Bylinky nikdy nesušíme na přímém slunci (kromě divizonvých květů), ale na tmavém, suchém, teplém a dobře větraném místě. Dobré jsou například několikapatrová závěsná sušící síť (jak vypadá sušící síť v praxi s bylinkami se můžete podívat na fotografii zde). Pokud byste sušili byliny na přímém slunci, paprsky byste znehodnotili celou řadu léčivých látek v bylinách.
  • Můžeme je také ve velmi tenké vrstvě rozložit na čistý bílý papír (např. balicí), ale nikdy ne na noviny.
  • U některých bylin počítejte se ztrátou barvy, která se ale většinou během přípravy opět vrátí.
  • Teplota v místě, kde se bylinky suší, by měla být maximálně 30–45 °C.
  • Místnost na sušení - velmi vhodné jsou vzdušné průjezdy, dále suché teplé půdy apod. Nikdy nesušíme v kuchyni a koupelně kvůli vysoké relativní vlhkosti vzduchu.
  • Pozor, v kuchyni zavěšené svazečky bylin raději nesušte, je tu na ně příliš vlhko a v místě úvazu skoro vždy dochází k plísni.
    Do kuchyně si jako dekoraci či zásobárnu chutných a zdravých přísad do jídla zavěste předem dobře usušené bylinky (které jste usušili po jedné vedle sebe a pak dali do svazku). Byliny brzy spotřebujete. Pokud visí dlouho, jsou plné prachu, roztočů a v místě úvazu také plísní (díky měnící se vlhkosti v kuchyni).

 

TIP: Nemáme-li k dispozici sítě, použijeme bedýnky nebo přepravky. Na dno položíme papír, utěrku nebo kousek plátýnka. Sklizený materiál rozprostřeme v tenké vrstvě. Masitější části sušeného květu nebo listu občas obrátíme, abychom předešli zahřívání. Opět je lepší nespěchat a sušit v zastíněném, ale vzdušném prostoru.

  • Čím rychleji bylinky usušíme, tím budou voňavější. Tma zase zabraňuje ztrátě barvy a chuti. Sucho a proudění vzduchu sušení urychlují a zabraňují plesnivění bylin.
  • Bylinky se před sušením nesmějí oplachovat, protože by se tím vytvořily podmínky pro napadení houbou.
  • Prachu a případného hmyzu uvnitř svazečku se zbavíme dobrým protřepáním.
  • Sušení se dá urychlit pravidelným ručním obracení bylinek ("načechrání"). Pokud máme aromatičtější bylinky (např. libeček), sušíme je raději odděleně.
  • Jak poznat, že je bylina už úplně usušená? Bylinky jsou doopravdy usušené, jestliže se stonky začnou lámat, protože jsou křehké, listy pokroucené a všechno na omak šustí.

 

TIP: Kontrolu dostatečného usušení můžeme provést tak, že malou část drogy uzavřeme do igelitového sáčku. Pokud se do několika hodin sáček zevnitř neorosí, droga je usušena.

Kořeny je třeba sušit při teplotě asi 50–60°C. Nejlépe a nejrychleji uschnou v troubě. Musíme je pravidelně obracet, dokud nejsou křehké a nelámou se.

 

Skladování bylinek

  • Nedoporučujeme plátěné pytlíky. Bylinku neuchráníte před vlhkostí a ztratíte hodně aromatických látek. Při skladování v plátěném pytlíku a při zvýšení relativní vlhkosti okolního vzduchu bylinky mohou velmi snadno začít plesnivět a snadno se do nich dostanou roztoče. 
  • V čem bylinky uskladnit? Bylinky bychom měli skladovat odděleně podle jednotlivých druhů. Můžete použít plechové krabice, nádoby z tmavého skla či plastové potravinářské krabice, které lze důkladně uzavřít a chránit tak před výkyvy vlhosti, což je mimořádně důležité.
  • Nádoby či krabice s bylinkami je třeba popsat, aby nedošlo k záměně. Některé bylinky vydrží až dva roky, ale pokud skladujete například květ, spotřebujte ho do jednoho roku. Bylinky neskladujte na světle, dejte je třeba do spíže. Na každou nádobu s bylinkami napíšeme název bylinky a rok, kdy jsme ji uskladnili - např. KOPŘIVA 2018. Hodně bylinek se dá poplést, takže pokud teď přesně víte jak sušená bylina voní a vypadá, za čtvrt roku tomu tak být nemusí. Mně se to trřeba stalo u kopřivy a meduňky. Po nějaké době je od sebe nerozeznáte - vypadají a voní podobně.
  • A hlavně – nezapomeňte své léčivé poklady využívat na čaj i přidávat do vašich kuchařských výtvorů! :)

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

metabolismus   květ   fytoterapie   rostlina   astma   opar   řídnutí kostí   houba   sliznice   účinky   prášek   horké   šlacha   odvar   Podhorná   viry   babské rady   olej   sběr   kameny   zrak   pěstování   Váňa   tlak   tinktura   vliv   stvol   Materia medica   dna   sval   kojenec   použití   stonek   průjem   pijeme   Zentrich   Treben   chřipka   hemeroid   studené   kapsaicin   migrén   obsažené   zlomenin   vitamin   Avicena   končetina   účinek   dásně   brnění   plísně   zácpa   nať   Janča   noha   postup   štítná   hemoroid   menstruační   střev   roztroušená   ruka   užití   bylinná směs   Zentrich   nežádoucí   ateroskleróza   kontraindikace   trávicí   Janča   vřed   chřipka   antibiotik   akné   čaj   jaterní   nohy   inhalace   minut   strom   horečka   artróza   chladné   využití   vlas   hlavy   víno   zelenina   nálev   nemoc   slezina   písek   játra   zánět   kůže   fermentace   srdce   sušení   kornatění   ledvin   pálení   stonek   mrtvice   arteriskleróza   Moučka   Galenos   sirup   alergie   neht   Mattioli   plíseň   katar   pupen   vývar   choroba   výroba   kolika   játra   krk   rýma   obsahuje   koupel   mensturace   kloub   zápal   žlučník   osteoporóza   návod   epilepsie   bolest   kvasinky   Paracelsus   krvácení   nachlazení   bylina   kůra   angína   zpracování   děti   indikace   recept   bylinka   list   zdraví   teplé   kořen   ovoce   zalijeme   abytyše Hildegarda   slezina   komplikace   močopudný   revma   mateřské   keř   kontraindikace   premenstruační   hlas   vitamín   zelina   žaludek   slinivka  

Počet stránek ve webu:

3374

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online