Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V ČERVENCI ZDE

Květový med: hustý med - například akátový - se dá aromatizovat různými květy, například mateřídouškou nebo prvosenkou jarní. Do šroubovací sklenice nasypejte asi 1cm vysokou vrstvu čerstvých květů a zalijte ji stejně vysokou vrstvou medu. Následuje znovu vrstva květů a další vrstva medu. Postup opakujte, než bude sklenice plná. Pak ji dobře uzavřete a každý den převraťte dnem vzhůru - je krásné sledovat, jak květy zvolna stoupají nahoru.

Číst dál...

Medový sirup je vynikající pochoutka a navýsost zdravá pochutina. Připravuje se z kvalitního medu a čerstvé šťávy z bobulí, jako je rakytník, aronie, malina a podobně. Asi 300 gramů čerstvé,
přefiltrované šťávy vmícháme za studena do kila kvalitního domácího medu. Hotovo! Uložíme v ledničce. Užívá se po lžičkách i lžících. Zvláště vhodný je medový sirup z aronie či rakytníku,
poněvadž v zimě slouží jako přímý zdroj vitaminů. Může se použít k slazení dětských kaší, čaje atd.

Bylinné sirupy mají v oblibě zejména děti. Jsou to vlastně léčivky a výluhy z léčivek zakonzervované cukrem nebo medem. Jinými slovy šťáva, nálev (odvar) nebo tinktura z léčivek se zahustí cukrem a zahřeje.  

Způsoby výroby bylinných sirupů:

1. Jedinou výjimkou je sirup dělaný zastudena prokládáním bylin a cukru. Tento způsob je k léčivým látkám nejšetrnější. Tento sirup se může však dělat pouze z listů nebo květů (jitrocel, divizna, sléz, plicník ... ), které jsou měkké a obsahují dostatek vody. Do dobře umyté zavařovací láhve vložíme rovnoměrnou vrstvu nařezaných bylin (asi 1-2 cm), bylinky překryjeme stejně vysokou vrstvou cukru, pak následuje opět vrstva bylin, vrstva cukru a tak dál, až zaplníme celou sklenici. Pak sklenici zavřeme a vložíme do temna a chladu (nejlépe do sklepa, je možné sklenici i zakopat do země). Zhruba po měsíci nebo 6 týdnech se ve sklenici vytvoří homogenní sirupovitá tekutina. Někdy je třeba hmotu ještě protlačit např. malým vinařským lisem. Takto vzniklý sirup není třeba konzervovat. Musí se však uschovávat v chladničce, nebo alespoň vtemnu achladu. Musíme též dbát na to, aby se do otevřené láhve nedostaly plísně nebo jiné nevhodné
látky, které by zapříčinily např. kvašení.  

2. Další typ sirupu se dělá z velmi koncentrovaného nálevu nebo odvaru (mateřídouška, echinacea ... ). Do 0,5 l nálevu vysypeme 650 gramů cukru a na velmi mírném ohni (pod bodem varu) vše dobře rozmícháme a přelijeme do čisté, dobře uzavíratelné láhve. 

3. Podobně se dá dělat sirup i z tinktur. Do tinktury přilijeme vodu. Záleží na tom, jak koncentrovaný líhjsme použili k výrobě tinktury. Do více koncentrovaného lihu přilijeme více vody. Pak nasypeme cukr. Poměr výsledné tekutiny a cukru musí být zhruba 4 : 6. A vše zahříváme a mícháme na mírném žáru (asi při teplotě 80-90 °C). Při této teplotě se líh odpaří a všechny bylinné látky přejdou do sirupu. Při výrobě je dobré kalkulovat s tím, že se všechen líh odpaří. Tedy nedávat do sirupu příliš mnoho cukru.  

4. Sirup je též možné dělat z čerstvé šťávy (zovoce, ale třeba i brutnáku ajiných bylin svysokým obsahem vody). V tom případě se čerstvá šťáva smíchá s cukrem v poměru 4:6 a na mírném žáru se chvíli za stálého míchání povaří. Sirupy je dobré (ale drahé) dělat z třtinového, nebo aspoň přírodního cukru, neboť bílý rafinovaný cukr rozhodně není pro nikoho příliš zdravý
(pro děti to platí dvojnásob). Sirupy, jsou-li uchovány v temnu a chladu, není třeba konzervovat. Je nutné je brát vždy novou lžící, nikdy nepít přímo z láhve nebo nabírat lžičkou již olíznutou.
Tím se zabrání nežádoucímu kvašení sirupu. Po výrobě je výhodné rozlít sirup do více lahviček. Zkazí-Ii se nám náhodou jedna (ta otevřená), ty další, dobře uzavřené, vydrží. Po otevření
sirup vydrží v ledničce zhruba měsíc. Udětí se sirupy dávkují po lžičkách - již rok staré děti mohou užívat dobré domácí sirupy. Dospělí užívají obvykle 3 polévkové lžíce denně.

Nemoci, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

hlavy   Janča   roztroušená   krk   menstruační   sval   slinivka   bylinná směs   mateřské   Váňa   účinky   Podhorná   mrtvice   komplikace   žaludek   abytyše Hildegarda   vřed   choroba   epilepsie   akné   zápal   nohy   list   nachlazení   bolest   ovoce   játra   rýma   ateroskleróza   slezina   hlas   zpracování   řídnutí kostí   tinktura   antibiotik   mensturace   hemeroid   močopudný   zrak   zlomenin   neht   zácpa   pálení   sliznice   písek   katar   bylina   Avicena   účinek   nálev   kůže   víno   artróza   chladné   kloub   krvácení   kapsaicin   ledvin   slezina   výroba   studené   vlas   návod   chřipka   premenstruační   děti   keř   inhalace   Treben   zdraví   migrén   vitamín   sběr   štítná   kolika   čaj   kontraindikace   játra   Galenos   zalijeme   opar   kvasinky   alergie   ruka   Zentrich   stvol   plísně   vliv   nať   houba   revma   indikace   zelenina   jaterní   astma   dna   užití   dásně   nežádoucí   kornatění   kořen   žlučník   olej   fermentace   osteoporóza   postup   obsahuje   horečka   průjem   vývar   metabolismus   sušení   pěstování   střev   koupel   recept   strom   horké   kůra   prášek   bylinka   plíseň   fytoterapie   rostlina   pupen   viry   pijeme   kojenec   Paracelsus   sirup   hemoroid   chřipka   obsažené   květ   srdce   teplé   zánět   babské rady   stonek   využití   použití   noha   odvar   končetina   kontraindikace   zelina   trávicí   vitamin   tlak   kameny   Moučka   angína   stonek   brnění   šlacha   Mattioli   Materia medica   nemoc   Janča   Zentrich   arteriskleróza   minut  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online