Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
BYLINY SBÍRANÉ V ZÁŘÍ ZDE

Květový med: hustý med - například akátový - se dá aromatizovat různými květy, například mateřídouškou nebo prvosenkou jarní. Do šroubovací sklenice nasypejte asi 1cm vysokou vrstvu čerstvých květů a zalijte ji stejně vysokou vrstvou medu. Následuje znovu vrstva květů a další vrstva medu. Postup opakujte, než bude sklenice plná. Pak ji dobře uzavřete a každý den převraťte dnem vzhůru - je krásné sledovat, jak květy zvolna stoupají nahoru.

Číst dál...

Medový sirup je vynikající pochoutka a navýsost zdravá pochutina. Připravuje se z kvalitního medu a čerstvé šťávy z bobulí, jako je rakytník, aronie, malina a podobně. Asi 300 gramů čerstvé,
přefiltrované šťávy vmícháme za studena do kila kvalitního domácího medu. Hotovo! Uložíme v ledničce. Užívá se po lžičkách i lžících. Zvláště vhodný je medový sirup z aronie či rakytníku,
poněvadž v zimě slouží jako přímý zdroj vitaminů. Může se použít k slazení dětských kaší, čaje atd.

Bylinné sirupy mají v oblibě zejména děti. Jsou to vlastně léčivky a výluhy z léčivek zakonzervované cukrem nebo medem. Jinými slovy šťáva, nálev (odvar) nebo tinktura z léčivek se zahustí cukrem a zahřeje.  

Způsoby výroby bylinných sirupů:

1. Jedinou výjimkou je sirup dělaný zastudena prokládáním bylin a cukru. Tento způsob je k léčivým látkám nejšetrnější. Tento sirup se může však dělat pouze z listů nebo květů (jitrocel, divizna, sléz, plicník ... ), které jsou měkké a obsahují dostatek vody. Do dobře umyté zavařovací láhve vložíme rovnoměrnou vrstvu nařezaných bylin (asi 1-2 cm), bylinky překryjeme stejně vysokou vrstvou cukru, pak následuje opět vrstva bylin, vrstva cukru a tak dál, až zaplníme celou sklenici. Pak sklenici zavřeme a vložíme do temna a chladu (nejlépe do sklepa, je možné sklenici i zakopat do země). Zhruba po měsíci nebo 6 týdnech se ve sklenici vytvoří homogenní sirupovitá tekutina. Někdy je třeba hmotu ještě protlačit např. malým vinařským lisem. Takto vzniklý sirup není třeba konzervovat. Musí se však uschovávat v chladničce, nebo alespoň vtemnu achladu. Musíme též dbát na to, aby se do otevřené láhve nedostaly plísně nebo jiné nevhodné
látky, které by zapříčinily např. kvašení.  

2. Další typ sirupu se dělá z velmi koncentrovaného nálevu nebo odvaru (mateřídouška, echinacea ... ). Do 0,5 l nálevu vysypeme 650 gramů cukru a na velmi mírném ohni (pod bodem varu) vše dobře rozmícháme a přelijeme do čisté, dobře uzavíratelné láhve. 

3. Podobně se dá dělat sirup i z tinktur. Do tinktury přilijeme vodu. Záleží na tom, jak koncentrovaný líhjsme použili k výrobě tinktury. Do více koncentrovaného lihu přilijeme více vody. Pak nasypeme cukr. Poměr výsledné tekutiny a cukru musí být zhruba 4 : 6. A vše zahříváme a mícháme na mírném žáru (asi při teplotě 80-90 °C). Při této teplotě se líh odpaří a všechny bylinné látky přejdou do sirupu. Při výrobě je dobré kalkulovat s tím, že se všechen líh odpaří. Tedy nedávat do sirupu příliš mnoho cukru.  

4. Sirup je též možné dělat z čerstvé šťávy (zovoce, ale třeba i brutnáku ajiných bylin svysokým obsahem vody). V tom případě se čerstvá šťáva smíchá s cukrem v poměru 4:6 a na mírném žáru se chvíli za stálého míchání povaří. Sirupy je dobré (ale drahé) dělat z třtinového, nebo aspoň přírodního cukru, neboť bílý rafinovaný cukr rozhodně není pro nikoho příliš zdravý
(pro děti to platí dvojnásob). Sirupy, jsou-li uchovány v temnu a chladu, není třeba konzervovat. Je nutné je brát vždy novou lžící, nikdy nepít přímo z láhve nebo nabírat lžičkou již olíznutou.
Tím se zabrání nežádoucímu kvašení sirupu. Po výrobě je výhodné rozlít sirup do více lahviček. Zkazí-Ii se nám náhodou jedna (ta otevřená), ty další, dobře uzavřené, vydrží. Po otevření
sirup vydrží v ledničce zhruba měsíc. Udětí se sirupy dávkují po lžičkách - již rok staré děti mohou užívat dobré domácí sirupy. Dospělí užívají obvykle 3 polévkové lžíce denně.

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

babské rady   mateřské   akné   zápal   plísně   sběr   návod   slezina   slinivka   rostlina   nohy   migrén   žaludek   štítná   vitamin   keř   odvar   dna   průjem   postup   sušení   nachlazení   játra   osteoporóza   výroba   kůže   sval   žlučník   ateroskleróza   bylina   houba   hemoroid   artróza   Galenos   bylinka   tlak   kontraindikace   ovoce   kořen   písek   nať   pijeme   močopudný   kloub   účinky   zelenina   květ   zpracování   arteriskleróza   děti   šlacha   chladné   prášek   indikace   Zentrich   zdraví   tinktura   kvasinky   kapsaicin   zánět   opar   koupel   Podhorná   teplé   užití   bolest   mensturace   chřipka   játra   sliznice   studené   pálení   zalijeme   řídnutí kostí   kameny   angína   stvol   mrtvice   kojenec   ledvin   brnění   antibiotik   Váňa   střev   krvácení   zlomenin   končetina   využití   kornatění   čaj   stonek   komplikace   abytyše Hildegarda   fermentace   plíseň   hlavy   Mattioli   zelina   metabolismus   nálev   alergie   účinek   použití   jaterní   vývar   stonek   strom   zácpa   bylinná směs   menstruační   vřed   Janča   viry   revma   krk   obsahuje   kolika   Materia medica   astma   inhalace   slezina   vitamín   pupen   vlas   Janča   katar   fytoterapie   vliv   nemoc   Zentrich   ruka   olej   kontraindikace   epilepsie   hlas   víno   pěstování   Treben   Moučka   zrak   roztroušená   dásně   horké   kůra   sirup   chřipka   horečka   neht   minut   rýma   Avicena   noha   nežádoucí   trávicí   hemeroid   recept   list   premenstruační   Paracelsus   srdce   obsažené   choroba  

Počet stránek ve webu:

3287

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online