Plíseň kvašení bylinkového sirupu prevence jak se vyhnoutJak zabránit vytvoření plísně na bylinkovém sirupu. To je téma, které je už roky řešeno na Facebooku i na odborných webech o bylinkách. Připravil jsem několik rad, jak se vzniku kvašení a plísně při výrobě sirupů vyhnout.


Účinky rostliny:

Sirupy, které lze z bylinek vyrábět jsou např.

 

    plisen pri vyrobe bylinkoveho sirupu a kvaseni prevence jak se tomu vyhnout

 

plisen pri vyrobe bylinkoveho sirupu a kvaseni prevence jak se tomu vyhnout 4Pravidla jak se vyhnout plísni a kvašení sirupu:

Pravidla je o to více potřeba dodržovat, pokud vyrábíte sirup tzv. "za studena" neboli "studenou cestou" bez vaření.

  • velmi důležitá je hygiena, proto
    • pečlivě vymyjte lahve nebo je i vyvařte
    • vyvařte víčka a zátky
    • bylinu omyjte a krájejte čistým nožem a na čistém prkénku (můžete předtím přelít vařící vodou z konvice)
  • použijte dostatečné množstí cukru nebo medu (vysoká koncentrace konzervuje a neumožňuje plísni nebo kvasinkám se pomnožit) nebo citronu (kyseliny citronové)
  • sirup můžete postříkat z rozprašovače troškou vodky, slivovice nebo echinaceové tinktury (nebojte se o své děti - alkohol se po likvidaci mikrobů z velké části vypaří a moc z něj nezbyde, stopové množstí alkoholu dítěti neublíží),
    i malé množstí alkoholu stříknuté na hladinu sirupu a na víčko nebo vršek má zásadní vliv na množení plísní, kvasinek a bakterií ve vašem sirupu
  • pokud je velká šance na zkažení, po výrobě sirupu jej krátce zavařte ve sklenici (asi 10 minut) ve vroucí vodě

 

Jak rozeznat plíseň od kousíčků květu nebo pylu?

Pokud se objeví plíseň, je to "plovoucí ostrůvek" na hladině sirupu. Drobounké tečky bývají spíše částečky květu, pyl nebo kousíčky rostliny.