Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V ČERVNU ZDE

Bylinné sirupy mají v oblibě zejména děti. Jsou to vlastně léčivky a výluhy z léčivek zakonzervované cukrem nebo medem. Jinými slovy šťáva, nálev (odvar) nebo tinktura z léčivek se zahustí cukrem a zahřeje.  

Způsoby výroby bylinných sirupů:

1. Jedinou výjimkou je sirup dělaný zastudena prokládáním bylin a cukru. Tento způsob je k léčivým látkám nejšetrnější. Tento sirup se může však dělat pouze z listů nebo květů (jitrocel, divizna, sléz, plicník ... ), které jsou měkké a obsahují dostatek vody. Do dobře umyté zavařovací láhve vložíme rovnoměrnou vrstvu nařezaných bylin (asi 1-2 cm), bylinky překryjeme stejně vysokou vrstvou cukru, pak následuje opět vrstva bylin, vrstva cukru a tak dál, až zaplníme celou sklenici. Pak sklenici zavřeme a vložíme do temna a chladu (nejlépe do sklepa, je možné sklenici i zakopat do země). Zhruba po měsíci nebo 6 týdnech se ve sklenici vytvoří homogenní sirupovitá tekutina. Někdy je třeba hmotu ještě protlačit např. malým vinařským lisem. Takto vzniklý sirup není třeba konzervovat. Musí se však uschovávat v chladničce, nebo alespoň vtemnu achladu. Musíme též dbát na to, aby se do otevřené láhve nedostaly plísně nebo jiné nevhodné
látky, které by zapříčinily např. kvašení.  

2. Další typ sirupu se dělá z velmi koncentrovaného nálevu nebo odvaru (mateřídouška, echinacea ... ). Do 0,5 l nálevu vysypeme 650 gramů cukru a na velmi mírném ohni (pod bodem varu) vše dobře rozmícháme a přelijeme do čisté, dobře uzavíratelné láhve. 

3. Podobně se dá dělat sirup i z tinktur. Do tinktury přilijeme vodu. Záleží na tom, jak koncentrovaný líhjsme použili k výrobě tinktury. Do více koncentrovaného lihu přilijeme více vody. Pak nasypeme cukr. Poměr výsledné tekutiny a cukru musí být zhruba 4 : 6. A vše zahříváme a mícháme na mírném žáru (asi při teplotě 80-90 °C). Při této teplotě se líh odpaří a všechny bylinné látky přejdou do sirupu. Při výrobě je dobré kalkulovat s tím, že se všechen líh odpaří. Tedy nedávat do sirupu příliš mnoho cukru.  

4. Sirup je též možné dělat z čerstvé šťávy (zovoce, ale třeba i brutnáku ajiných bylin svysokým obsahem vody). V tom případě se čerstvá šťáva smíchá s cukrem v poměru 4:6 a na mírném žáru se chvíli za stálého míchání povaří. Sirupy je dobré (ale drahé) dělat z třtinového, nebo aspoň přírodního cukru, neboť bílý rafinovaný cukr rozhodně není pro nikoho příliš zdravý
(pro děti to platí dvojnásob). Sirupy, jsou-li uchovány v temnu a chladu, není třeba konzervovat. Je nutné je brát vždy novou lžící, nikdy nepít přímo z láhve nebo nabírat lžičkou již olíznutou.
Tím se zabrání nežádoucímu kvašení sirupu. Po výrobě je výhodné rozlít sirup do více lahviček. Zkazí-Ii se nám náhodou jedna (ta otevřená), ty další, dobře uzavřené, vydrží. Po otevření
sirup vydrží v ledničce zhruba měsíc. Udětí se sirupy dávkují po lžičkách - již rok staré děti mohou užívat dobré domácí sirupy. Dospělí užívají obvykle 3 polévkové lžíce denně.

Nemoci, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

list   nežádoucí   obsahuje   zelenina   Podhorná   mensturace   chřipka   zdraví   užití   Treben   víno   žaludek   Moučka   tinktura   minut   štítná   kontraindikace   houba   rýma   květ   slezina   odvar   sliznice   pěstování   bylinná směs   sběr   postup   alergie   babské rady   průjem   dna   opar   jaterní   zpracování   bylina   zlomenin   kontraindikace   obsažené   nohy   zelina   vlas   kapsaicin   Janča   sušení   horké   šlacha   horečka   krk   indikace   angína   inhalace   Galenos   mateřské   tlak   dásně   vliv   slinivka   čaj   migrén   ovoce   osteoporóza   abytyše Hildegarda   koupel   Zentrich   nať   pijeme   astma   kolika   zalijeme   viry   hemoroid   epilepsie   arteriskleróza   ruka   zácpa   ateroskleróza   vitamin   děti   Váňa   krvácení   antibiotik   hlavy   kůže   výroba   Paracelsus   kameny   brnění   plísně   chladné   pálení   hemeroid   nemoc   žlučník   roztroušená   teplé   zápal   hlas   noha   komplikace   použití   vřed   stvol   srdce   bylinka   písek   choroba   končetina   rostlina   sirup   stonek   zánět   akné   fermentace   kořen   kornatění   prášek   katar   strom   Janča   Avicena   sval   kloub   stonek   kvasinky   slezina   zrak   účinky   pupen   neht   kůra   trávicí   artróza   nachlazení   návod   mrtvice   účinek   játra   menstruační   vitamín   játra   řídnutí kostí   recept   Mattioli   keř   chřipka   metabolismus   kojenec   nálev   bolest   močopudný   vývar   revma   využití   Zentrich   studené   střev   plíseň   ledvin   olej   fytoterapie   premenstruační  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online