Bylinná mazání se vyrábí vyluhováním byliny v lihu (případně Alpě) a slouží obvykle k mazání kloubů, svalů, křečových žil atd. Postup je jednoduchý. Bylinu rozemeleme nebo nastrouháme (kostival, kaštan), vložíme do zábrusky nebo zavařovačkya zalijeme alkoholem. Byliny by mělo být asi do půl až tří čtvrtin láhve. Zbytek se dolije alkoholem. Láhev se uzavře, dobře protřepe a nechá se v tmě a chladu. Bylina se za občasného protřepávání luhuje alespoň 14 dní (kostival nechávám vyluhovat i celý rok). Pak se přefiltruje přes plátno (kostival pouze přes froté prostěradlo) a nalije do lahví. Takto připravené mazání vydrží celé roky. Lze jej posílit přidáním éterického oleje. Mazání lze vzájemně kombinovat. Slouží výhradně k vnější aplikaci.
Bylinné mazání z alkoholu - příprava, dávkování
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Tinktury, bylinná vína
- Zobrazení: 8212
Další články v kategorii:
- Účinky tinktur z různých bylin, pupenů a léčivých hub, výhody tinktur proti čajům
- Tinktura a lihovodný roztok - výroba, koncentrace alkoholu, dávkování, ředění, užívání
- Bylinné víno a svařené víno - výroba a příprava, užívání, dávkování
- Co znamená ředění tinktury D0, D1, D2, D3 ad.
- Bylinné mazání z alkoholu - příprava, dávkování
- Co je to lihovodný roztok